Resmi Gazete'nin 12.12.2001 Çarşamba günlü 24611 sayılı nüshasında yayınlanan kararın alındığı İstanbul İl Mahalli Çevre Kurulu; Vali Yardımcısı Hüseyin Ece başkanlığında toplanmıştı.
İstanbul İlinde sağlık hizmeti veren 20 yatak ve daha fazla kapasiteli merkezlerde üretilen tıbbi atıkların taşınması ve bertaraf edilmesinde 2002 yılı ücret tarifesi belirlendi. Hesaplamada, yapılan işler ve yatak sayısı temel alınıyor. Sağlık kuruluşları, gerekli ödemeyi, Büyükşehir Belediyesi'nin bu amaçla kurduğu İSTAÇ şirketine yapacak.
7 kat arttı
Geçen yıl İl Mahalli Çevre Kurulu, sağlık kuruluşları için sabit fiyat belirlemişti. Bu yıl ise durum daha farklı: Yapılan işe ve yatak sayısına bağlı olarak ödenecek bedel değişecek.
Örneğin, Diyaliz Yatağı olan hastaneler, yatak başına günde 2 kg; Kalp Damar Cerrahisi işlemleri yapanlar, yatak başına günde 1.50 kg; Ruh ve Sinir Hastalıkları hastaneleri, Fizik Tedavi, Göz, Deri ve Zührevi Hastalıklar ve Meslek Hastalıkları hastaneleri yatak başına günde 0.10 kg. tıbbi atık üretmiş sayılacaklar.
Bütün bu düzenlemeler, mevcut tabloda şu değişiklikleri gündeme getiriyor:
* 20 yataklı bir diyaliz merkezi 2002 yılında 3 milyar 942 milyon TL tıbbi atık taşıma ve bertaraf edilmesi masrafı ödeyecek. Oysa 2001 yılı içinde aynı yatak sayısına sahip diyaliz merkezleri, 20 yataktan daha az yatağa sahip sağlık tesisleri gibi 500 milyon TL ödüyordu.
* Özel dal hastaneleri dışında kalan ve eğitim veren devlet üniversiteleri, SSK ve Devlet Hastanelerinin yatak başına 0.80 kg. tıbbi atık ürettiği varsayılacak
* Eğitim vermeyen devlet ve SSK hastaneleri, diyaliz ve kalp üniteleri bulunsa bile 0.42 kg. tıbbi atık üretmiş sayılacak ve bu rakamlar üstü sözkonusu olduğunda taşınma ve bertaraf edilmesi bedeli ödeyecekler.
Askeri kuruluşlara indirim
Belirlenen tarifede askeri hastanelerin tıbbi atık üretimleri yatak başına daha az hesaplanmış yani bir indirim uygulanmış:
* Eğitim veren askeri hastaneler 0.80 kg yerine, 0.35 kg.
* Eğitim vermeyen askeri hastaneler de 0.42 kg yerine 0.10 kg. tıbbi atık üretmiş sayılacaklar.
Çevre kurulu 1 (bir) kg.lık tıbbi atık bertaraf bedelini 270,000.- TL. +KDV olarak belirledi. Tahakkuk eden bedeller, 4 taksite bölünerek Nisan, Temmuz, Ekim ve Aralık ayları sonunda tahsil edilecek.
Tıbbi atık sözleşmesi bulunmayan ve Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerini yerine getirmeyen kuruluşlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümlerinin uygulanacak.
Uzmanlar ne diyor?
Tıbbi atıklarla ilgili bu uygulamayı bazı uzmanlar, rant elde etmeye yönelik bir işlem olarak düşünüyorlar ve şu hatırlatmaları yapıyorlar:
" Tıbbi atıklar ortaya çıktığı andan 'çöp'e atıldığı ana kadar geçen süreçte, insanlar ve çevreyi tehdit ediyor. En çok risk altında olanlar ise sağlık çalışanları."
* Söz konusu tıbbi atıklar, evlerde ve bu yöntemle özel toplama işlemi yapılmayan küçük ölçekli sağlık birimlerinde de üretiliyor. Bunlar da genel çöplerle birlikte bertaraf ediliyorlar.
* Ona karşılık, sağlık kurumlarının ürettiği ve çevreyi olumsuz etkileyen kimyasal maddeler ise, doğrudan kanalizasyona karışıyor. Henüz bununla ilgili olarak yapılmış bir özel düzenleme de bulunmuyor. (NU)