Aslında ücretsiz olmalı
Anayasa ve yasalarda, "temel sağlık hizmeti" sayılan hizmetlerin ücretsiz verilmesi gerektiği ifade ediliyor.
Buna rağmen, temel sağlık hizmeti veren sağlık kuruluşları olan sağlık ocaklarında 2001 yılından beri döner sermaye kesintisi uygulanıyor.
Sağlık Bakanlığı "döner sermaye"nin sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, kaliteli ve verimli hizmet sunumunun teşvik edilmesi, sağlık kurum ve kuruluşlarının bakanlıkça karşılanamayan ihtiyaçlarının giderilmesi, eğitim, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi için uygulandığını belirtiyor.
Ancak mevcut döner sermaye gelirleri bu kurumlardan hizmet alan halkın yoksulluğu ve sağlık güvencesi olmadığı için çok düşük oranda gerçekleşiyor ve bu da ancak sağlık ocaklarının zorunlu gereksinimlerinin bir bölümü için harcanıyor.
Para yeterli değil
Bazı sağlık ocakları hizmetleri için gerekli araç gereçten bile mahrum haldeyken Sağlık Bakanlığı, kesilen "döner sermaye" paylarının yüzde ikisinin Bakanlığa gönderilmesini istiyor.
Böylelikle Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatı kadrolarında görev yapan personele de ek ödemede bulunulabiliyor.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar imzasıyla il sağlık müdürlüklerine gönderilen bir genelgede, döner sermaye uygulamasının yapıldığı birinci basamak sağlık kuruluşlarında yeterli seviyeye ulaşılamadığı ve mali yapılarının zayıf olması nedeniyle aylık yüzde iki döner sermaye payı alınmayacağı belirtildi.
Bu genelge doğrultusunda birinci basamak sağlık kuruluşları bu aydan itibaren tahsil ettikleri döner sermaye gelirlerinden "merkez payı" göndermeyecekler.
İkinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarından aylık olarak tahsil edilen yüzde ikilik "merkez payı" ise sürecek. (EÜ/BB)