Kamuda çalışan hekimlere getirilen bir hakla hekimlerin özel muayenehane açmaları mümkün olurken, resmi olarak özel hastanelerde çalışan hekimlerin bu yönde bir hakları bulunmuyordu.
"Özel muayenehaneli hekim çalışabilir de"
Danıştay, böylece Sağlık Müdürlüğü'nün bu kararını iptal eden İstanbul İdare Mahkemesinin kararının doğru olduğuna hükmetti.
İstanbul Tabip Odası'nın verdiği bilgiye göre, başvurusunu değerlendiren Sağlık Müdürlüğü; bu durumun 1219 sayılı yasanın 12. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenen "çifte muayene yasağının" ihlali anlamına geleceğini bildirerek reddedi.
İstanbul İdare Mahkemesine açılan idari işlemin iptaline ilişkin açılan dava sonunda ise Danıştay söz konusu işlemin iptalinin doğruluğuna hükmetti.
Buna göre özel muayenahanesinde çalışan hekimler eğer isterlerse aynı zamanda özel hastanelerde çalışabilecek.
Kesin karar
İstanbul il Sağlık Müdürlüğü'nün bu işleminin iptali talebiyle açılan dava sonucunda İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nin verdiği karar, temyiz incelemesini yapan Danıştay 10. Dairesi'nce onanmıştı.
Bunun üzerine davalı Sağlık Bakanlığı karar düzeltme talebinde bulunmuştu. Ancak karar düzeltme talebi de, Danıştay 10. Dairesi tarafından reddedildi ve böylece hekim lehine verilen karar kesinleşmiş oldu.
Danıştay 10. Dairesi'nin kararında şöyle deniliyor:
"1219 sayılı yasanın 12. maddesindeki "muayenehane" tanımına özel poliklinik, özel hastane, laboratuar ve benzeri yerlerin katılarak madde metninin kapsamının genişletildiği, oysa maddenin münhasıran muayenehanelerle ilgili olduğu, özel hastanede kadrolu olarak çalışan bir hekimin muayenehanesinin de olması halinde, özel hastaneyi muayenehane kapsamına sokarak tercih yapmak zorunda bırakılmasının yasanın amacını aştığı gibi hakkaniyete de uygun düşmeyeceği gerekçeleriyle adı geçen İl Sağlık Müdürlüğü işleminin iptaline karar verilmiştir." (EÖ/BB)