Araştırmaya göre, Irak'a yönelik ekonomik yaptırımlar ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Irak'a müdahalesi, kadın sağlığına yönelik hizmetlerde çöküntüye neden oldu. Ayrıca, ABD işgalinin ardından kadınlara yönelik şiddet ve kaçırma olaylarında da artış görüldü.
Kadına yönelik hizmet yok
Anne ölümlerinin 2002'de yüzbinde 312 oranında görüldüğünü belirten UNFPA yöneticilerinden T.A. Obaid, ölümlerdeki yüksek artışı vurguladı.
Rapor, Irak'a yönelik ekonomik yaptırımlarla Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Irak'a müdahalesinin, genelde sağlık sisteminde ve özelde kadın sağlığına yönelik hizmetlerde çöküntüye neden olduğuna dikkat çekti.
Rapora göre, Irak'ta kadınlarının yüzde 65'inden fazlası evde doğum yapıyor ve bu kadınların çoğunluğu hiçbir yardım almıyor. Bunun en önemli gerekçesi, güvenlik, iletişim ve ulaştırma sistemindeki sorunlar nedeniyle, kadınların sağlık kurumlarına erişmelerinin çok zorlaşmış olması.
Obaid'e göre Irak daha önce sağlık hizmetleri alanında oldukça ilerlemişti ve evde doğumlar, özellikle kentlerde azalmıştı:
"Bu durum yaptırımların uygulanmasıyla, sağlık hizmetlerinin verilememesiyle ve ABD işgaliyle değişti. ABD, Cenevre Anlaşması'na göre Iraklıların güvenliğinden sorumlu. Şu anda evde doğumların en büyük nedeni ise güvenlik sorunları."
Cinsel şiddet çoğaldı
Araştırmaya göre gebe kadınların çoğu aşırı yoksulluk içinde. Demir eksikliği anemisi yüzde 70 civarında ve sıtma yaygın bir sağlık sorunu. Bu sorunlara ek olarak gebelerin sadece yüzde 60'ı doğum öncesi sağlık hizmeti almış.
Araştırma ayrıca, birçok erişkinin aile planlaması yöntemleri hakkında bilgisiz olduklarına, bunun da uygun olmayan koşullarda yapılan düşüklerin oranını artırdığına dikkat çekiliyor.
Bir başka önemli bulgu, Bağdat'ta cinsel şiddet ve kaçırma olgularında artış olduğu, ancak birçok olayın bildirilmediği ya da araştırılmadığı yönünde. Sağlık çalışanları bu sorunla uğraşabilmek için eğitimsizler ve bir tecavüzü bildirmek genellikle kurban için toplumdan soyutlanma gibi birçok soruna yol açıyor.
Hastaneler hasarlı
Araştırma Temmuz-Ağustos 2003 tarihleri arasında yürütüldü. Değerlendirmeye göre birçok hastane hasar görmüş ve yağmalanmış durumda, su ve elektrik kesintileri sürüyor, ilaç ve tıbbi malzeme oldukça zor bulunabiliyor.
* IRIN Asia sitesinden alıntılayan Mustafa Sütlaş.