Haberin İngilizcesi için tıklayın
Antepli doktorlar şu sıralar artan koronavirüs vakalarıyla uğraşsa da pandemi öncesi gündemlerinde başka bir sağlık sorunu vardı: Artan bebek ölümleri.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde 2019'da bebek ölüm hızı 9.1 oranında seyrederken; Antep'te 16.2 ile ülke ortalamasının çok üzerinde seyretti.
Gaziantep Aile Hekimliği Derneği Başkanı Doktor Doğan Eroğulları, ölüm nedenlerinin büyük kısmının prematüre doğumlardan kaynaklandığını belirterek bunun da nedenini şöyle aktarıyor, "18 yaşın altındaki evliliklerden kaynaklı erken gebelikler."
"En fazla bebek ölümünün gerçekleştiği il"
"Bir ülkenin gelişmişliğini anlamak için anne ve bebek ölümlerine bakmak yeterli" diyen Eroğulları, şu bilgileri verdi:
"Gazianetep ili binde 15,3 ile en fazla bebek ölümünün gerçekleştiği il olarak görülüyor. Bebek ölümleri ülkelerin gelişmişlik düzeyini gösteren en önemli göstergelerden biri. Bu anlamda ilimiz adına hiç iyi bir istatistik değil bu.
"Verilere mülteciler dahil değil"
"Bu veriler ilk açıklandığında Gazianatep'teki Suriyeli nüfusun etkisinin olduğu söylendi. Ama bu istatistiğe sadece TC vatandaşları dahil edildi. Dolayısıyla istatistik sadece kendi limizde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve ikametgahı burası olanları kapsıyor."
"Bunun nedenleriyle ilgili pek çok şey var fakat ilimizde gördüğümüz en önemli bebek ölüm nedeni olarak prematüre yani erken doğum geliyor.
"Erken yaşta gebelikler en önemli faktör"
"Erken doğum ile ilgili risk nedir? 18 yaşın altındaki evlilikler ve erken yaşta gebelikler. Öte yandan sık doğum aralıkları da etkili nednelerden biri. Etkili bir doğum kontrolü yönteminin kullanılmamasından kaynaklı sık hamile kalma ve bunun getirdiği prematürite. Yeni doğan enfeksiyonuna yakalanan bebeklerimizi maalesef kaybediyoruz. Öte yandan genetik faktörler de etkili.
"Bununla ilgili Gaziantepte bizler şunu yapmaya çalıştık. Konunun öncelikle taraflarıyla çözüme katkı sunacak şekilde saha çalışmaları yaptık. İl Sağlık Müdürlüğü, Gaziantep Tıp Fakültesi, derneğimizle birlikte çalışmalar yaptık. Ölüm nedenlerini ortaya koymaya çalıştık.
"Pandemi süreci çalışmaları kesintiye uğrattı"
"Kadın doğum, pediatri, yeni doğan uzmanları, Sağlık Müdürlüğü, Belediye, üniversiteler, özel ve kamu hastaneleri gibi kalabalık bir toplulukla alınacak önlemlerle ilgili bir toplantı yaptık. Kısa, orta ve uzun vadede olmak üzere birçok önlem almamız gerekiyordu. Bununla ilgili çok ciddi bir altyapı hazırladık ancak pandemi sürecinden dolayı maalesef bu çalışmalar biraz kesintiye uğradı. Gaziantep Türkiye'deki vaka sayıları açısından ilk sıralarda yer alıyor. Ciddi olarak salgınla da uğraşıyoruz.
"Bununla ilgili birinci basamakta aile hekimlerinin takiplerinin ardından riskli gebeleri hastanelere yönlendirmesi, doğumun uygun şartlarda yapılması, prematüreler için yoğun bakım süreçleri gibi çalışmalar gündemimizdeydi."
"Ancak tüm bu nedenlerin altında yatan sosyal nedenler var. Erken yaştaki evlilikler, sık doğum aralıkları, genetik faktörler ki bunun tetikleyen akraba evliliklerni söyleyebiliriz. Bu anlamda da tedbirler alınması gerekiyor."
Bebek ölümleri Meclis'e taşındı
Öte yandan CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yanıtlaması için Meclis Başkanlığına verdiği önergede; Gaziantep'in ülke genelinde bebek ölümlerinin en çok gerçekleştiği il olmasının ve son yıllarda bebek ölüm hızının sürekli artmasının sebeplerini sordu.
CHP'li Kaplan, "Sağlık Bakanlığı tarafından 2018 yılında yapılan çalışmalar sonucunda özellikle özel hastanelerde yeni doğan bebek yoğun bakım ünitelerinin yetersiz ve uygun olmayan koşullara sahip olduğu sonucunun çıkarıldığını biliyoruz ancak sonraki yılda artarak devam eden bebek ölümlerinden bu sorunların ihmal edildiğini ve çözüm üretilmediğini anlıyoruz'' dedi.
Gaziantep Milletvekilinin Bakan Koca'ya yönelttiği bazı sorular şöyle:
- Gaziantep'te 2017-2020 yılları arasında ölen bebeklerin kaçı Suriyeli mültecilerden oluşmaktadır?
- 2018 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan inceleme çalışmaları sonucunda Gaziantep genelinde önleyici çalışmalar yapılmış mıdır? Yapılmış ise bu çalışmalar nelerdir?
- 2018 yılında bakanlığınız tarafından yapılan çalışmaların bebek ölüm hızını düşürmeye yönelik bir etkisi olmamasını nasıl açıklıyorsunuz?
- Gaziantep'te Sağlık İl Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili gerekli takip ve denetimler yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise bu çalışmalar nelerdir? (AÖ)