Türk Tabipler Birliği (TTB), 10 Temmuz'da açıkladığı COVID-19 Pandemisi 4. Ay Değerlendirme Raporu'nda pandeminin bölge illerinde hızla yayıldığını açıkladı.
Sağlık Bakanlığı'nın erişime açtığı "Covid-19 Durum Raporu"na ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda konuşan Prof. Dr. Kayıhan Pala, salgının yayılma hızında bölgesel farkların bulunduğunu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde batı bölgelerine göre 12 kat hızla yayıldığını söyledi.
TTB raporunda bölge illeri için "Sağlık Bakanı'nın ülkemizin Wuhan'ı olarak nitelendirilen İstanbul'u geride bıraktı" tespiti yapıldı.
1 Haziran sonrası vakaların arttığı hastanelerin yetersiz kaldığı Şırnak ve Mardin Tabip Odası başkanları her iki kentteki son durumu bianet'e anlattılar.
Şırnak Tabip Odası Başkanı Serdar Küni, Mardin Tabip Odası Eşbaşkanı Derya Etem ve Mardin Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Eşbaşkanı Özgür Bilek, iki kentte salgının ciddiyetini koruduğunu ancak temaslı kişilere dahi testlerin yapılmadığını belirttiler.
Küni: Şırnak 88 vakadan 1600'e ulaştı
Dr. Serdar Küni, 15 gün öncesine göre iyileşen hasta sayısında artış olduğunu söyledi. Şırnak'ın yüzde 70'inin temaslı olduğuna dikkat çeken Küni, "Neredeyse her aileden bir kişi tanı aldı ancak kimseye test yapılmıyor. Hastaneye yatışlar yapılmıyor hastaneler dolmuş durumda, insanlar bulgulara göre kendilerini evlerinde izole ediyorlar" dedi.
1 Haziran "normalleşme" süreci öncesini hatırlatan Küni, tedbirler gevşetilnce vakaların artığını belirtti:
"Şırnak'ta 1 Haziran öncesi toplam vaka 88 idi ve 75'i iyileşmiş durumdaydı ama şu an toplam vaka sayısı 1600'e ulaştı. Bu sayı bizim ulaşabildiklerimiz çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca 1600 hastanın sadece 1000 de Cizre'den.
"Hala kırmızı alarm veriyoruz"
Cizre'de vaka sayısı hala yüksek olmasına rağmen şu an bir artma yok. Ancak Silopi, İdil ve Şırnak merkezde artış var. Nüfusa göre baktığımızda Kürt illerindeki vaka sayıları Türkiye ortalamasının çok çok üstünde. Sağlık Bakanlığı'nın haritasında da hala kırmızı alarm veriyoruz.
Maske kullanımı 10 gün öncesine göre şu an daha iyi, halk daha dikkatli davranıyor. Ancak iktidar ve Sağlık Bakanlığı toplumun rehavete kapılmasını sağlayacak açıklamalardan kaçınılmalı.
Ayrıca 500 bin nüfusa sahip bir kentte sadece 16 bin filyasyon çalışması yapılmış, bu sayı çok az. Zaten şu an test ve filyasyon çalışması neredeyse yapılmıyor."
Küni, son olarak normalleş sürecinden önce 6 sağlık çalışanının pandemiye yakalandığını ancak bir ayda sayının 42'ye yükseldiğini söyledi: Sağlık çalışanlarına hemen hemen hiç test yapılmadı, kendi imkanlarıyla arkadaşlarımız test yapıyor. Kendilerini karantinaya alıyorlar."
Etem: Mardin kontrolden çıkmış durumda
"Mardin kontrolden çıkmış durumda" diyen Derya Etem ise, "Temaslı ve semptom gösteren insanlar ambulanslar yeterli gelmediği için kendi imkanlarıyla bütün özel ve devlet hastanelerini dolaşıyorlar. Kontrolden çıkmış bir durum yaşıyoruz. Denetlenememezlik durumu söz konusu" dedi.
Ethem, normalleşme süreci öncesinde İl Sağlık Müdürlüğü'nün çok iyi organize olduğunu ve sağlık çalışanlarının büyük bir özveri gösterdiğini ancak 1 Haziran sonrası her şeyin kontrolden çıktığını belirtti: " Esnetme denilebilirdi ama bunun adı kesinlikle normalleşme olmamalıydı, bu subliminal mesajdır, 'gidin AVM'leri doldurun' demekdir. Vakalarımız daha önce de vardı ama Türkiye ortalamasının çok altındaydı ve kontrolü sağlamıştık
"Temaslı kişilere test yapılmıyor"
Şu an Mardin'de temaslı kişilere test yapılmıyor. Test yapılması için belli bir yaşın üstünde ve bulguların olması gerekiyor. Bu yöntemden vazgeçilmeli hastanelere yeterli miktarda testler gönderilmeli. Ayrıca şu an sadece özellerde yapılan güvenilirliği yüksek antikor testleri bütün devlet hastanelerine dağıtılmalı.
Virüs ile ilgili hala çok şey bilmiyoruz. Vücuda uzun vadede neler mal olacağını bilmiyoruz. Bunları bilmeden sürü bağışıklığına kalkışmak saçmalık. Sağlık Bakanlığı, bir an önce tüm devlet hastanelerine antikor testi göndermeli.
Bizler bütün bunları ifade ettiğimiz ve halkın sağlığından yana tutum sergilediğimiz için hakkımızda soruşturma açılıyor. Kayıhan Pala'ya yapılan haksızlığı kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu hepimize yapılmıştır."
Bilek: Mardin'de günlük vaka 150-170'ye ulaşıyor
Dr. Özgür Bilek de topladıkları veriler doğrultusunda, Mardin'de günlük vakanın 150-170 arasında olduğunu belirtti:
"Son birkaç gündür test uygulamasında kısıtlamaya gidildiği için vakalarda göreceli bir düşüş var. Temaslı ve şikayeti olanlara normalde test yapılıyordu ama şu anda bu konuda da kısıtlamalara gidildi daha çok kronik hastalığı olan ya da risk grubunda olan temaslıara yapılıyor.
Kızıltepe, Nusaybin, Midyat ve Mardin devlet hastaneleri ve özeller pandemi ilan edilmişti ama şu an pandemi ilan edilmeyenler de pandemi kabul ediyor. Bütün hastaneler dolmuş durumda, kronik hastalığı olanlar hastaneye gidemiyor. Yük aile hekimlerine bindi. Halk hastanelerden kaçıyor.
Mardin merkezdeki yurt pandemi için kapatıldı. Biraz daha hafif seyreden hastalar yurtta tedavi altında. Sağlık Bakanlığı'nın şu an vaka diye açıkladığı bize göre yatışı yapılan hastalar. Bütün hastaların hastaneye yatışı yapılmıyor tedavileri düzenlenip eve gönderilenler var. Eve gönderilenleri vakadan saymıyorlar.
"Bakkal hesabıyla salgın yönetiliyor"
'Düne göre 8 arttı, 2 azaldı', denilerek bakkal hesabıyla salgın yönetiliyor. Vaka 1000 ile sınırlı tutuluyor, binin altına düşünce düğün yapılıyor, taziye yapılıyor. Bin sayısı ile ne demek istiyorlar anlayabilmiş değiliz. Bir vaka ile salgın başlamıştı, bir ya da bin bir şey değişmiyor, salgın devam ediyor. Salgın devam ederken hangi normalleşmeden söz ediyoruz.
Şu an salgına ilişkin doğru politikalar uygulanmıyor. Doğru politikalar bilinse dahi devletin salgının yönetecek kaynakları yok. İbrahim Kalın, "Uzun süreli kısıtlama yapacak gücümüz yok” demişti zaten her şey burada gizli. Ekonomik kaygılar ön planda tutuluyor." (RT)