Fotoğraf: Aytuğ Can Sencar - Ankara/AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans ile katıldığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin salgın nedeniyle yaşanılan ölüm oranlarında Avrupa ve ABD’den iyi durumda olduğunu söyleyen Koca, son günlerdeki vaka artışının beklenen bir dalgalanma olduğunu, ancak tahmin edilenden fazla gerçekleştiğini ifade etti.
Bilim Kurulu’nun Ankara, İstanbul ve Bursa’da maske kullanımının zorunlu olması için öneride bulunduğunu belirten Koca, özetle şunları dedi:
“Deniz dalgalı”
“Haziran ayı ile birlikte başlattığımız normalleşmenin eski hayat tarzına dönmek olmadığını ısrarla vurguluyorum.
“Toplum hayatının vazgeçilmez gereklerinin farkındayız. Üretim devam etmek zorunda, eğitim ulaşım, ticaret ve turizmin canlı olması toplumun geleceği için vazgeçilmez unsurlar.
"Gencimiz, yaşlımız maskeye, mesafeye, temizliğe dikkat ederek bu toplumsal harekete güç kattı ve sonuç aldık. Sağlık personelimizin fedakarca çalışması ve güçlü altyapımız bize bir başarı hikâyesi yazdırdı.
“Kara göründü ama deniz hâlâ dalgalı. Ekonomik ve sosyal yönden sürdürülebilir bir mücadele için normalleşme zorunluluktur. Normalleşmeyi ne kadar kontrollü hayata çevirirsek o kadar güvende oluruz.
“Son günlerde vaka sayımızda ve yoğun bakıma alınan hasta sayımızdaki değişmeler dalgalanmaların yansımasıdır. Sürpriz yok, belirlenen sınırdayız.
“Vakaların şiddeti düştü”
"Korona hala iş başında ama hastalık kontrol altında. Virüsün şiddetini düşürdüğüne yönelik bir kanıtımız yok ama vakaların şiddetini düşürdüğüne yönelik tespitlerimiz var.
“İlk günlerde hastalarımız 20 günün üzerinde hastanede kalırken, bu süre 2,9 güne düştü. Yoğun bakımda geçirilen süre ortalaması 18,9 günden 2,7 güne indi. Daha az oranda hasta entübe edilir oldu. Entübasyonda kalma süresi 1 günden 2,6 güne çıktı.
“Entübe edilenlerin vefat etme oranı önemli oranda düştü. Entübe edilenlerin yüzde 67'si, yoğun bakımdakilerin yüzde 53'ü vefat ediyordu. Şimdi entübe edilenlerin yüzde 4'ü, yoğun bakıma girenlerin yüzde 2'si vefat ediyor.
"Nisan ayının başında günlük entübe edilen yeni hasta sayısı 133 civarındayken, haziran başında 18'e kadar düşmüştür. Yoğun bakıma giren hasta sayısı da 330 civarından 34'e düşmüş durumdadır.
“Salgın boyunca vefat edenlerin içinde 60 yaş üzeri ve en az bir alt hastalığı olanların oranı yüzde 71,7'dir. 60 yaşından küçük ve alt hastalığı bulunmayan halde kaybettiklerimiz vefat edenlerin sayısının yüzde 4,6'sını oluşturuyor.
İllerde durum
"Vaka sayısına göre vefat sayısının en yüksek olduğu il Gümüşhane'dir. En düşük olduğu il ise yüzde 0,33 ile Kilis'tir.
“Son bir ayda Ankara'da günlük ortalama vaka sayısı 127. Son bir haftada ortalama vaka sayısı 155. Son üç günde ortalama vaka sayısı 177.
“Son bir ayda İstanbul'da ortalama 653. Son bir haftada 620. Son üç günde 616.
“Son bir ayda İzmir'de ortalama vaka sayısı 32. Son bir haftada 38. Son üç günde 34.
“Son bir ayda Bursa'da 64, son bir haftada 84, son üç günde 93; son gün 100'e kadar çıkmış oldu.
“Kocaeli'de son bir ayda 78, son bir haftada 91, son üç günde 113. Artış devam ediyor.
“Konya’da son bir ayda 41, son bir haftada 73, son üç günde 88, son gün 100'e yaklaştı.
“Son bir ayda Kayseri'de 14, son bir haftada 25, son üç günde 28.
“Diyarbakır'da son bir ayda 58, son bir haftada 81, son üç günde 87, son gün 100'lere yaklaştı.
“Van'da son bir ayda 7, son bir haftada 17, son üç günde 14.
“Bilim Kurulu üç il için maske zorunluluğu önerdi”
“Özellikle il kurullarımız, illerinde salgının seyrine göre her türlü tedbiri alma noktasında yetkililer. Bu anlamda maske kullanımı 45 ilde gerekli görüldüğü için zorunlu kılındı.
“Benzer şekilde ilave olabilecek illerimiz de olabilir. Bunlardan üç tanesi için Bilim Kurulu'nun önerisi oldu. Biri İstanbul, diğeri Ankara, diğeri Bursa.
“Özellikle şu dönemde uygulamada maske zorunluluğu olmasına rağmen bunun sağlanmadığını görüyoruz. Bu noktada sağlanmayan illerimizde veya ortamlarda, topluluklarda, bu vaka sayılarının arttığını çok net görüyoruz.
“Sokağa çıkma kısıtlaması düşünmüyoruz”
"Önümüzdeki dönemde genel anlamda sokağa çıkma kısıtlaması veya yasağı gibi bir durumu düşünmüyoruz. Bilim Kurulu'nda gündeme gelmedi.
“Normalleşme döneminde pik yapıldıktan sonra, bir plato çizdi, daha sonra aşağı düştüğünü hepimiz gördük.
“Dünyanın birçok ülkesinde görüldüğü gibi dalgalanmalar olabilir. Bu dalgalanmalar tamamen tedbirlerle doğru orantılı. Bu dalgalanma normal bir dalgalanma mı? Beklediğimizden fazla olduğunu söyleyebilirim. Bazı bölgelerde, Orta ve Doğu Anadolu'da daha fazla olduğunu biliyoruz.
“Uygun hastalara Deksametazon kullanıyoruz”
"Deksametazon bir kortizon, bu şimdi değil daha önce, salgının ilk günlerinde gündemimizde olan bir ilaçtı. Daha çok iltihabı önlemek üzere uygulanan bir ilaç.
“Bu ilaç çalışmada ayakta olan hasta için değil, geç dönem solunum desteği alan hastalara uygulandığında sonuç alındığını belirtiyor. Hem genel hem de hedefe yönelik uygulamalarımız oldu.
“Bu ve benzeri ilaçları kullandığımızı, Türkiye'nin kendi algoritmasının ne kadar geniş olduğunu söylemek istiyorum. İngiltere'de söylenen bu ilacı uygun olan hastalara kullandığımızı söylemek istiyorum.
TIKLAYIN - “Steroid Tedavisiyle Covid-19 Ölümleri %35 Düşürülebilir”
“Ölenlerin yüzde 93’ü 65 yaş üstü”
"18 yaş altı gençlerimizde bir artış olmadığını söyleyebilirim. Demin verdiğim rakamlarda vaka sayısında yaş ortalamasının aşağı düştüğünü ifade ettim. Özellikle gençlerin sokağa çıkmasıyla birlikte bu oranın arttığını…
“Vefat edenler için de 65 yaş üstü vefat edenlerin oranı yüzde 93'lere kadar çıkmış oldu. Özellikle şu dönemde giderek bu yaş dağılımı 70'lerden 73,4'e çıktı. Büyüklerimizi bu anlamda daha hassas olmalarını, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalarını, çıkmaları gerekiyorsa maskesiz çıkmamaları gerektiğinin altını çizmek istiyorum.
“Bilim Kurulu’nun LGS ve YKS’nin güvenilir yapılması için önerisi oldu”
"Hem LGS, hem YKS ile ilgili, şu dönemde sınavın olabildiğince güvenilir yapılması şeklinde Bilim Kurulu'nun yaklaşımı ve önerisi oldu. Güvenli yapılması için her türlü tedbirin alınması noktasında rehber yayınlandı, ilgili birimlere hatırlatıldı.
“İlave olarak, her iki sınav için Bilim Kurulu'nun özellikle sınava giriş saatleri ve çıkış saatleri olmak üzere daha güvenilir gelişleri sağlamak üzere tedbir alınması gerektiğiyle ilgili bir önerisi oldu. Cumhurbaşkanı'mızla bu öneriyi paylaştık, bu konuda hassasiyet gösterilmesi gerektiğini, her iki sınavla ilgili giriş ve çıkışların güvenli bir şekilde yapılmasıyla ilgili talimatı vermiş oldular.” (EKN)