Haberin İngilizcesi için tıklayın
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Özgür Deniz Değer, Urfa Tabip Odası Başkanı Ömer Melik ve Elazığ- Dersim- Bingöl Tabip Odası Başkan Yardımcısı Dr. Eser Ataş altı ilde pandemiyle ilgili son durumu bianet'e değerlendiler.
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir ve Urfa Tabip Odası Başkanı Ömer Melik, son dönemlerde vaka sayılarında bir düşüş olduğunu ancak normalleşma açıklamalarının rehavet yarattığını söylediler.
Van Tabip Odası Başkanı Özgür Deniz Değer ise, iki haftada vaka sayısının iki kat arttığını belirtti.
Elazığ- Dersim- Bingöl Tabip Odası Başkan Yardımcısı Eser Ataş da net vaka sayısını bilmediklerini, İl Sağlık Müdürlüğü'ne bilgi edinmek için yazı yazdıklarını fakat kendilerine geri dönüş yapılmadığını söyledi.
Dr. Demir: Diyarbakır'da 100'e yakın hasta var
Pandeminin başından beri sürecin şeffaf yürütülmemesi, emidemiyolojik verilerin paylaşılmaması, bilim insanlarının araştırmalarının önünün kapanması, İl Pandemi ve Bilim Kurulu’nda olmamamız nedeniyle elimizde net veriler yok.
Sahadan hekimler ve sağlık çalışanlarından gelen verilere göre; Diyarbakır’da son iki haftada hastanelere Covid-19 şüphesiyle başvuru ve hastanede takip edilen hasta sayısında azalma oldu.
Diyarbakır’daki hastanelerde 20’si yoğun bakımlarda olmak üzere 100’e yakın hasta tedavi görüyor, şu ana kadar 97 sağlık çalışanı Covid-19 oldu, iki sağlık çalışanı arkadaşımız yaşamını yitirdi.
81 ilin tamamında, bayram süresince sokağa çıkma yasağı uygulanma kararı salgın devam ediyor demektir.
Normalleştirme planlaması her ilin epidemiyolojik verilerinin çıkarılması, şeffaf bir şekilde paylaşılması ve vaka sayılarının değerlendirilmesiyle yapılmalıdır. Planlı bir tarama sürecinde test sayılarının artması, filyasyonun etkili ve aktif bir şekilde yapılması gerekir.
Dr. Değer: Van'da iki haftada vakalar arttı
Şu ana kadar dört hekim, beş sağlık çalışanı arkadaşımızın salgına yakalandığını tespit edebildik. Ancak başhekimler, il sağlık müdürleri bilgi vermiyor. Valilik açıklamalarına göre iki hafta önce vaka sayısı 230'du, şu an da 448.
10 günde 140 kişinin testi pozitif çıktı. Taziyeler, iftar yemekleri vaka sayılarını artırdı. Çoğunluk hastanelerin risk barındırdığı düşüncesiyle aile hekimlerine gidiyor. Bu kez risk orada artıyor.
En azından iki haftalık sokağa çıkma yasağı ilan edilmedikçe önümüzü görmemiz mümkün değil.
Dr. Melik: Urfa'da sayı azalıyor
Hasta sayılarında ciddi bir azalma oldu. Ama taşıyıcı sayısının oldukça fazla olduğunu biliyoruz.
Urfa, tarım bölgesi olduğu için insanlar normal yaşamlarına dönmek zorunda kaldı. Mevsimlik işçilerin en çok Türkiye'ye dağıldığı il olarak düşünüldüğünde daha dikkatli adımlar atılması gerekiyor.
Dr. Ataş: Elazığ'da 4 hasta var, Tunceli'de yok
Hastanelerdeki meslektaşlarımızdan edindiğimiz bilgilere göre, Elazığ'da serviste yatan dört hasta var. Yoğun bakım hastası yok.
Tunceli'de ise hiç hasta yok. İlk dönemde sekiz hasta vardı. Tedavileri tamamlandı. Bunun nedeni Valiliğin ilk anda aldığı giriş-çıkış yasağı ve tedbirlerin sıkı tutulması. Bingöl'e dair hiç bilgi alamadık, durum nedir bilmiyoruz. (RT)