Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Program (WFP) ve Dünya Bankası, okulların güvenli bir şekilde açılmasına yönelik yeni bir rehber yayınladı.
Kuruluşlar, yetkililerin okulların yeniden açılıp açılmayacağına karar verirken risklere bakmaları gerektiğine dikkat çektiler.
UNESCO, UNICEF, WFP, Dünya Bankası, "Her çocuğun yüksek yararı her şeyden önce olmalıdır. Genel halk sağlığı ve eğitim planlama süreçlerinin bir parçası olarak okulun yeniden açılması ile ilgili karar verme sürecini bilgilendirmeyi, ulusal hazırlıkları desteklemeyi ve uygulama sürecini yönlendirmeyi amaçlamalıdır" açıklamasında bulundular.
Rehber şu maddeleri içeriyor:
Politika reformu: Politika uygulamaları; halk sağlığını ilgilendiren acil durumlarda okul açılış ve kapanışlarına dair açık politikalar ile dışlanmış ve okul dışı kalmış çocuklara yönelik adil erişimi arttırmak ve uzaktan eğitim uygulamalarını güçlendirip standart hale getirmek üzere ihtiyaç duyulan reformlar da dahil olmak üzere rehberin ele aldığı tüm boyutları ilgilendirmektedir.
Finansman gereksinimleri: Covid-19’un eğitim üzerindeki etkisine eğilin ve toparlanma süreci ile dayanıklılığı geliştirecek biçimde eğitim sistemlerinin güçlendirilmesine yatırım yapın.
Güvenli işlemler: Hastalığın bulaşmasını azaltan, temel hizmetleri ve malzemeleri güvence altına alan ve sağlıklı davranışı teşvik eden koşulları sağlayın. Buna; güvenli bir biçimde el yıkamak için sabun ve temiz suya erişim, personel ya da öğrenciler kendini iyi hissetmediklerinde izlenecek prosedürler, sosyal izolasyon protokolleri ve iyi hijyen uygulamaları da dahildir.
Telafi eğitimi: Kayıp ders süresini telafi eden, pedagojiyi güçlendiren ve uzaktan ve açık öğretimdeki bütünleştirici yaklaşımlar gibi karma öğrenim modellerini temel alan uygulamalara odaklanın. Bu aynı zamanda hastalığın bulaşmasına ve önlenmesine yönelik bilgiyi de içermelidir.
İyilik hali ve koruma: Öğrencilerin iyilik hallerine odaklanarak iyileştirilmiş sevk mekanizmaları ve sağlık ile okul yemekleri de dahil olmak üzere temel okul tabanlı hizmetlerin tedariki aracılığıyla çocukların korunmasını destekleyin.
En dışlanmış çocuklara ulaşma: Daha önceden okula gitmeyen okul çağındaki çocuklar, yerinden edilmiş ve göçmen çocuklar ile azınlıklar gibi dışlanmış gruplara erişimi genişletecek okul açılış politikalarını ve uygulamalarını benimseyin. Kritik iletişim yöntemlerini ve topluma erişim faaliyetlerini, farklı dillerde ve erişilebilir formatlarda sunacak biçimde çeşitlendirin.
Dünya Gıda Programı Hakkında
Dünya Gıda Programı (World Food Programme, WFP), Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) ortak bir projesi olarak 1961'de kurulan ve 1963'te çalışmaya başlayan Birleşmiş Milletler örgütüdür.
UNESCO hakkında
UNESCO; Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’dür. Eğitim, Bilim ve Kültür alanlarında uluslararası işbirliği aracılığıyla barışı tesis etmeyi hedeflemektedir. UNESCO programları, 2015 yılında BM Genel Kurulu tarafından benimsenen 2030 Gündemi’nde tanımlanmış Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşılmasına katkıda bulunmaktadır.
UNICEF hakkında
UNICEF, 1946 yılında Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu adıyla kurulmuş ve daha sonra 1954 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından çocuk haklarının korunması adına tanıtım ve savunma çalışmaları yapmak, çocukların temel gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olmak ve çocukların potansiyellerini eksiksiz biçimde gerçekleştirmek için fırsatlar yaratmak üzere görevlendirilmiştir.
Dünya ülkeleri arasında imzalanan Çocuk Hakları Sözleşmesi (ÇHS) doğrultusunda faaliyet gösteren UNICEF, çocuk haklarına kalıcı etik ilkeler olarak yerleşiklik kazandırmak, çocuklara yönelik davranışları çocuk hakları doğrultusunda uluslararası standartlara kavuşturmak için çaba göstermektedir. (RT)