Öte yandan hemşireler; SES Genel Merkezi tarafından düzenlenen bir örnek dilekçeyle ; halen yürürlükte olan ve 1954 yılında çıkarılan 6283 sayılı bu kanunun değiştirilmesi için Meclis'e başvuruyor .
Hemşireliğin dünü bugünü
12 Mayıs 1820 tarihinde İtalya'nın Florance kentinde doğan, Florance Nigthingale hastaya bakma sanatının diğer mesleklerde olduğu gibi tecrübe ve örgün eğitimle öğrenebileceğini ileri sürerek, hemşireliğin bir meslek olduğunu sağlık hizmetleri alanına kabul ettiren kişi olarak biliniyor. 1910'da İngiltere de ölen Nigthingale'in doğum günü olan 12 Mayıs, tüm dünyada hemşireler günü olarak kutlanıyor.
Önceleri sadece bir mesleki dayanışma ve toplumu bu meslek hakkında bilgilendirme amacıyla yapılan etkinliklerle kutlanan hemşirelik günü, son yıllarda özellikle kamu emekçileri hareketindeki artan ivmeye paralel olarak bir "emek ve çalışan günü" olarak anılmaya başlandı.
Türkiye'de büyük çoğunluğu kamuda istihdam edilen hemşireler, diğer sağlık çalışanlarıyla birlikte, örgütlü oldukları sendikaların çatısı altında Hemşireler Günü ile ilgili etkinlikle düzenliyor.
Mücadele ve örgütlenme günü
KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkezi'nden hemşireler günüyle ilgili bir basın açıklamasında:
"Biz bugünü yalnız hemşirelik günü olarak değil, sağlık çalışanlarının birlik, mücadele ve örgütlenme günü olarak kutluyoruz" denildi.
İstanbul'da SSK Okmeydanı, Taksim İlk Yardım, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanelerinin de içinde olduğu çok sayıda sağlık kurumunda yapılan toplantılara, hekimler ve diğer sağlık çalışanlarıyla hastalar da destek verdi.
Meslek olarak tanımlansın
Kamuoyuna yapılan SES açıklamasında; mevcut kanunların hemşireliği, tedavi hizmetlerinde sınırlı işleri yapan ve başka bir mesleğe yardım eden bir grup olarak tanımlandığı belirtilerek şöyle denildi:
"Hemşirelik hala kanunlarda bir meslek olarak tanımlanmamıştır . Hemşirelik koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinde sağlık ekibinin bir üyesi olarak, sağlık bakımını üstlenen, koruyucu ve tedavi edici hizmetlerin verildiği her ortamda bakım verici, eğitici, denetçi, yönetici ve araştırmacı roller alması gereken bir meslek grubudur.
"Hastayla sürekli olarak ilişkide olan ve hasta bakımı ve tedavisinde önemli bir role sahip olan hemşirelik mesleğinin kapsamının değişmesi ve hemşirelik mesleğine gereken önemin verilmesi, sağlıklı toplum yaratmada gözardı edilmemesi gereken bir durumdur."
Sorunlar çok
Hemşirelerin çok sayıda sorunla mesleklerini uygulamak durumunda olduğunun belirtildiği açıklamada, hemşirelerin sorunları şöyle sıralandı:
* Hemşirelik eğitimi, deneyim kazandıracak, uygulama alanları olmayan ve danışmanlık, rehberlik yapabilecek onu denetleyebilecek hemşirelik deneyimine sahip öğretim elemanlarından yoksun ortamda yapılmaktadır.
* Mesleki tanımlama yapılmadığından dolayı, hemşireler, kendi mesleklerinin dışında çalıştırılmaktadır.
* Hemşireler, kendi mesleği ile ilgili konularda söz sahibi olamamakta ve kendisi hakkında da başkaları karar vermektedirler.
* Hemşirelik mesleği kadın mesleği olarak bilinmektedir. Var olan uygulamada bu şekilde olduğundan, toplumun kadına bakış açıcı , hemşirelik mesleğine de olumsuz yansımasını beraberinde getirmektedir.
* Sağlık sistemindeki olumsuz tablo, hemşireyi hastayla olumsuz diyaloglar yaşamaya zorlamaktadır.
* Hemşireye sadece iş yapan bir grup olarak bakılmakta, eğitici, denetçi ve araştırıcı rollerden yoksun bırakılmaktadır.
* Mesleki alanımızla ilgili bir branşlaşma olmadığından her işe koşturmak ve yer değişikliğinde farklı biçimlerde çalışma zorunda bırakılmaktadır.
* Bir anne olarak kreş hakkımız olmadığından dolayı çocuğumuzun bakımı ile ilgili sorunları yoğun olarak yaşıyoruz, bu sorun da iş alanında çalışmalarımızı olumsuz etkilemektedir.
* Aldığımız ücretlerle yoksulluk sınırının altında geçinmeye çalışırken yaşadığımız olumsuz psikolojiyle hastalara bakmakta en önemli olgu olan moral ve umut vermek imkansızlaşmaktadır .
* Sağlık kurum ve kuruluşlarında hemşire açığı yoğun olarak yaşanmasına rağmen, binlerce diplomalı hemşire halen görev beklemektedir .
* Meslek eğitiminde oldukça yetersiz olan sağlık meslek liselerinde halen sağlık personeli yetiştirilmekte; insan sağlığı bu şekilde politik amaçlar uğruna riske atılmaktadır.
Meclise dilekçe
SES Genel Merkezi tarafından düzenlenen bir örnek dilekçeyle hemşireler; halen yürürlükte olan ve 1954 yılında çıkarılan 6283 sayılı bu kanunun değiştirilmesi için Meclis'e başvuruyor.
Söz konusu yasayı değiştirecek tasarı, 1998 yılında "Hemşirelik ve Türk Hemşireleri Birliği" kanun tasarısı adıyla Meclis alt komisyonlarından geçmişti ve 3 yıldır Meclis genel kuruluna gelmeyi bekliyor.
Dilekçede mevcut sağlık mevzuatının günün koşullarına cevap vermeyecek kadar eskimiş olduğu ve değiştirilmesi gerektiği belirtilerek bugün hemşirelik mesleğinde yaşanan sorunların çözümü için var olan yasaların değiştirilmesi, bu arada mesleğin tanımı , çalışma alanları, eğitim ve yetki konularının bu günün uygulamalarına denk düşecek şekilde yeniden düzenlenmesi isteniyor.(NU)