Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Gel tezkere gel derken, şafak sayarken koronaviürs günlerinde kışlalarında kalıyorlar, zorunlu askerlik için birliklerine gitmeyi bekleyenler de kalakaldılar.
Emekli askeri hakim Ümit Kardaş ile Türk Tabileri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz’a Cumhurbaşkanlığı yolundaki bu planlamayı sorduk.
“Erteleme” açıklamasını dün (14 Nisan) Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yapmıştı. Açıkladığı planlamaya göre Nisan'da birliklerine gitmeye hazırlanan 53 bin kişinin zorunlu askerliğe başlangıcı erteleniyor; terhis bekleyen 66 bin kişinin zorunlu askerlik hizmeti bir ay uzatılıyor.
Bakan Akar bu “planlama”nın en kısa sürede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sunulacağını da söyledi.
TIKLAYIN - Zorunlu Askerlikte Celp ve Terhislere Erteleme
Kardaş: "Doğru bir planlama"
Ümit Kardaş, askere alma ve terhis döneminin yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılmasını kolaylaştıracağını düşünüyor.
Celp ordu için, terhis aileler için riskli: Bugünün şartlarında silahlı kuvvetlerin böyle bir erteleme yapması bence uygun. Yaşanan sirkülasyonu, uğurlamaları ve diğer durumları düşününce TSK bunun önüne geçmiş olacak. “Askere alınanlar ordu için, askerlikten terhis edilenler halk için risk taşıyacak.
Sebepler ortaya konmalı: Olağanüstü hallerde, savaş hallerinde ya da böylesi sağlık endişesi taşıyan koşullarında Bakanlar Kurulu’nun bu kararı alma yetkisi var. Terhisi uzatabiliyor ya da alımları geciktirebiliyor. Ama bunu yaparken sebeplerini de ortaya koymalı.”
Şeffaf davranılmalı: Askeriyeler toplu yaşanan yerler. Kışlalar, yemek yenilen, yatılan yerler, eğitim alanları. Hepsi toplu olarak yapılıyor. Fakat Silahlı Kuvvetler sürecin başından beri şeffaf davranmadı ve kamuoyunu alınan önlemler konusunda ve diğer konular hakkında bilgilendirmedi.
Ne gazeteci soruyor, ne muhalefet: "Askerdeki insanların da aileleri var. TSK ne gibi tedbirler aldı, askerler nasıl korunuyor? TSK’nın çıkıp açıklama yapması lazım. Sadece sivil alandaki tedbirler konuşuluyor. Hiç kimsenin orduyu merak etmemesi beni şaşırtmıştır.
Ordu test yapıyor mu? Askerler arasında bir tarama yapılıyor mu, test yapılıyor mu, test sonucu pozitif olanlar ayrılıyor mu? Çünkü bir kişinin pozitif olması orduda bu salgının çok hızlı yayılması anlamına gelir."
Yılmaz: İzolasyon koşulları sağlanmalı
TTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz ise kışla gibi yerlerin Covid-19 salgını açısından yayılmanın engellenemeyeceği yerler olduğunu söyledi.
Alımları durdurulması doğru: Silah altındaki askerlerin terhisi kontrollü ve gerekli tedbirler alınarak bir an önce yapılması gerekiyor.
TSK’nin handikapı: Askeriyenin sağlık alanındaki birçok örgütlenmesi lağvedildi. Gülhane’den başlayarak askeri hekimlerin, sağlık çalışanlarının yetiştirilmesine kadar eğitim süreçlerinin hepsi yok edildi. Oysa, kendilerine yönelik sağlık stratejilerinin ve sağlık yapılarının olması gerekir.
Salgının etkisini bilmiyoruz: Kışlalardaki revirlerin durumları nedir? Bilemiyoruz ama bu sürece uygun olmadıklarını tahmin edebiliyoruz. Büyük kışlalardaki salgının etkisini karşılayabilecek durumda değiller. Mevcut yapısından dolayı da kışlalar tecrit ve izolasyonun çok zor uygulandığı alanlar.
Kışlalar boşaltılmalıydı: Kışlalardaki kadroların şimdiye kadar büyük oranda boşaltılması gerekirdi. Artık yapılması gereken kontrollü olarak terhis işlemlerinin başlatılmasıdır. Kadrolu olmayan askerlerin, erlerin izolasyon koşulları sağlanmalı, askerler içerisinde fiziksel temasın engellenmesi gereklidir.
Şüpheli, şüphesiz ayırımı şart: Askerlerin kontrolden geçirilmesi, şüphelilerin karantinaya ayrılması gerekiyor. Şüpheli olmayanların da daha sonra gittikleri yerde kontrol yapılmaları koşuluyla terhislerinin ya da izinlerinin sağlanması gerekiyor.
(HA)