TIKLAYINIZ - Çocuklar Soruyor Büyükler Yanıtlıyor -1
TIKLAYINIZ - Çocuklar Soruyor Büyükler Yanıtlıyor -3
Çocuklar muhteşem sorular sormaya devam ediyor. "Çocuklar Soruyor Büyükler Yanıtlıyor" serisinin ikinci bölümünde çocuklar koronavirüs sürecine dair merak ettiklerini sordu Dr. Eriş Bilaloğlu, Yaratıcı Drama Eğitmeni Elif Acar, yazar Bedia Ceylan Güzelce, avukat Ceren Akkaya, Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Uzmanı Ceren Suntekin ve oyuncu Gizem Erman Soysaldı yanıtladı.
Yetişkinlerin bile doğru soruları soramadığı, bilgi kirliliği ile dolu bir ortamda, çocukların kendi ifadeleriyle sordukları soruların hepimizi bilimselliğe biraz daha yaklaştırması umuduyla.
"Koronavirüs insanlara nasıl bulaşıyor?"
1. sınıf öğrencisi Liyan, "Koronavirüs insanlara nasıl bulaşıyor?" diye sordu, Dr. Eriş Bilaloğlu yanıtladı: "Virüsler, gözle göremediğimiz kadar küçük mikroplardır. Bu virüs, hasta bir kişinin öksürmesi ve aksırması durumunda, ağzından çıkan damlacıkların içinde yer alır. Kişi aksırdığında veya öksürdüğünde bu damlacıklar etrafa saçılır ve eğer biz bu kişiye çok yakınsak, bu mikroplar bize geçer. Bir diğer bulaşma yolu da kişi öksürdüğünde ya da hapşırdığında, bu damlacıklar masanın üzerine, kapı koluna, kitaplara gelebilir. Bundan kısa bir süre sonra elimizi buralara sürerek, sonra da elimizi ağzımıza, yüzümüze, gözümüze değdirirsek yine bulaşır. Bu yüzden ellerimizi asla yüzümüze gözümüze sürmemeliyiz..."
"Hangi oyunları oynayabilirim?"
2. Sınıf öğrencisi Kutad, "Hangi oyunları oynayabilirim?" diye sordu, Yaratıcı Drama Eğitmeni Elif Acar yanıtladı: "Merhaba Kutad, evde birçok oyun oynayabiliriz. Evi kocaman bir oyun alanına çevirmek bizim elimizde. Ben de sana oynmaktan çok keyif aldığım bir oyunu anlatmak istiyorum. Oyunumuzun adı: "Kendi hikayeni yarat." Bunun için öncelikle kendi hikaye kartlarımızı oluşturacağız. Elimiz büyüklüğünde kesilmiş kağıt parçalarına ve renkli boya kalemlerine ihtiyacımız var. Bu oyunu kaç kişi isterseniz oynayabilirsiniz, hiçbir sınırımız yok. Kesmiş olduğun kağıt parçalarının her birine bir şekil çizeceksin, amacımız hikaye kartlarına çizmiş olduğumuz resimlerden bütünlüklü bir hikaye oluşturmak"
"Virüs ne zaman bitecek? Mayıs'a biter mi?"
2. Sınıf öğrencisi Alya Su, "Virüs ne zaman bitecek?" diye sordu, yazar Bedia Ceylan Güzelce yanıtladı: "Alya Su bildiğim kadarıyla virüsler hiçbir zaman bitmiyor. Dünya üzerinde sayısız virüs var aslında. Bilim insanları daha yakından tanıdıkları virüslere karşı aşı geliştiriyorlar. Ve bu aşılar sayesinde biz virüslerden en az etkilenerek, hayatımıza devam ediyoruz. Fakat, şu an evlerimizde olmamıza sebep olan Covid-19 ilgili henüz sonucu ispatlanmış bir aşı bulunmuyor. Ama emin ol dünyanın dört bir yanında bilim insanları bu virüsün aşını bulmaya çalışıyor. Mayıs ayında bitebilecek mi? sorusunun cevabını da emin ol hiç kimse bilmiyor. Ancak bu virüsle bizden daha önce tanışmış ülkeler var. Buralarda iki ay, üç ay geçmiş olmasına rağmen hayat henüz normale dönemedi..."
"Neden ülkemizde sokağa çıkma yasağı yok?"
8 yaşındaki Emre "Dünyanın birçok yerinde sokağa çıkma yasağı varken bizim ülkemizde niye yok?" diye sordu avukat Ceren Akkaya yanıtladı: “Bu süreçte birçok devlet kendi tedbirlerini açıklıyor. Bazıları daha erken önlem alırken, bazıları adım adım ilerlemeyi seçiyor. Bu seçim ülkenin ekonomik durumuna ve vatandaşlarınhayat tarzına da biraz bağlı diyebiliriz. Türkiye’de bu süreç adım adım önlemler şeklinde yürüyor. Şu an sokağa çıkma yasağı olmaması salgına karşı hiçbir önlem alınmadığı anlamına gelmiyor. Başka önlemler de alınıyor ve bireysel olarak bizim de yapabileceğimiz şeyler var. Üstelik önümüzdeki günlerde bu yasağın ilan edilmesi de mümkün…”
"Evde nasıl zaman geçirebiliriz?"
2. Sınıf öğrencisi Alya, "Evde nasıl zaman geçirmeliyiz?" diye sordu, Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Uzmanı Ceren Suntekin yanıtladı: "Bu aralar hepimizin kafasını kurcalayan bu soru için tavsiye ev gazetesi çıkarmak olabilir. Bir gazetede neler olduğunu düşünelim: haberler, röportajlar, köşe yazıları, sanat köşesi, spor köşesi... Biz de gün gün evde olanları, konuşulanları, duyguları, yenen yemekleri not edebiliriz. Penceremizden dışarı bakıp sokaktaki rutinin nasıl değiştiğini gözlemleyebiliriz. Evde birlikte yaşadığımız kişilerle röportaj yaparak onların da küçüklüklerinde benzer deneyimler yaşayıp yaşamadığını öğrenebiliriz. Haftanın son günü de tüm bu yazdıklarımız ve çizdiklerimizle bir ev gazetesi oluşturup evdekilerle paylaşabiliriz..."
TIKLAYINIZ- Çocuklarla Evde Olan Yetişkinler İçin Mini Kılavuz ve Üç Etkinlik Önerisi
"Evde ne yemek pişirebiliriz?"
2. sınıf öğrencisi Burçak, "Koronavirüs günlerinde evde ne pişirebiliriz" diye sordu, oyuncu Gizem Erman Soysaldı, Burçak için basit ve lezzetli bir tatlı tarifi anlattı: "Sağlıklı atıştırmalıklar yiyebiliriz. Yeşil muzları bir büyüğün de yardımıyla, bıçakla kesip parçalara ayıralım. Kilitli bir buzdolabı poşetine koyup, üzerine bir veya iki yemek kaşığı gerçek kakao koyalım. Sonra poşeti sallayıp tüm muzları kakaoyla kaplayalım. Bunu bir kaba koyup buzluğa koyalım. Canımız tatlı çektiğinde bu sağlıklı atıştırmalığı yiyebiliriz..."
Teşekkür
“Çocuklar Soruyor Büyükler Yanıtlıyor” yazıları için sorularını gönderen 1. sınıf öğrencisi Liyan Demirel ve 2. Sınıf öğrencileri Berra Kurtulmuş, Metehan, Aslan Çınar, Deniz Elhan, Hanzade Alya Hacıoğlu Nehir Alev, Emre, Burçak, Aleks, Jasmin Doğa, Kutad, Alya Su, Melis Su ve Yunus ile öğretmenleri Ozan Fındık’a çok teşekkür ederiz. Her zaman bir çocuk merakında kalmaları dileğiyle...
(YK)