* Fotoğraf: Ramazan Kaya - Kayseri / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW”) yaptığı yazılı açıklamada, en korunmasız durumdaki mahpuslara cezaevinde tutulmak dışında alternatifler sunulmalı” dedi.
Örgüt, sağlık durumları nedeniyle çok büyük risk altında bulunan, dolayısıyla virüsten korumak amacıyla alınan önlemlerden yararlandırılmaya uygun görülmeleri gereken 14 mahpusun durumunu inceledi.
İnceleme sonucunda, infaz düzenlemesinin getirdiği şartlı tahliye veya denetimli serbestlikten, ölümcül risk altında bulunan mahpusların terörle mücadele yasası kapsamındaki suçlardan hüküm giymiş olsalar dahi dahil edilmelerinin gerekli olduğu ifade edildi.
İnfaz düzenlemesi, Terörle Mücadele Yasası kapsamında hüküm giymiş mahkumları kapsam dışı bırakıyor. Hükümet, yasadan 90 bin kişinin yararlanacağını açıkladı. Kanun teklifinde, hamile eya çocuğu olan kadınlar, sağlık sorunu olan yaşlılar ve mahkumiyetlerinin bitmesine sınırlı zaman kalmış olanlar gibi birçok kategorideki mahpus için erken şartlı tahliye veya ev hapsi öngörülüyor.
“Siyasi görüşleri nedeniyle hapse atıldılar”
İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, “mahpusları COVID-19’dan korumak için önlem alırken, en büyük risk altında bulunan mahpusları dikkate almamak olmaz” dedi.
“Virüsten ölme riski olanlar ve hapse zaten hiç girmemiş olması gerekenler başta olmak üzere, terör suçlamasıyla hapiste tutulan binlerce tutuklu ve hükümlünün alınan önlemlerin dışında bırakılmış olması, Türkiye hükümetinin aşırı kalabalık hapishanelerde tutulan insan sayısını azaltmak yönünde attığı olumlu adımı boşa çıkartıyor.”
“COVİD-19 küresel salgını, korunmasız mahpuslar açısından, hapis cezasının, idam cezasına dönüşmesi riskini taşıyor. Savundukları siyasi görüşlerden ibaret sebeplerle hapse atılmış mahpusların, erken tahliye yasasından yararlanması gerekir.”
“Maske ve temizlik konusunda tutarsızlıklar var”
İnsan Hakları İzleme Örgütü aşırı kalabalık cezaevi koşulları ve küresel boyuttaki KOVİD-19 salgını sonrasındaki durum hakkında iki eski mahpusla, halen cezaevinde bulunan mahpusların avukatları veya aile üyeleri olan 28 kişiyle ve hapishaneler konusunda çalışan sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle görüştü:
“Görüşülen kişilerden alınan bilgiler, hapishanelerde alınan önleyici ve koruyucu önlemlerin, hapishane personelinin koruyucu maske takıp takmadığı ve mahpuslara maske ve temizlik malzemesi verilip verilmediği gibi konularda tutarsızlıklar olduğunu gösteriyor.
“Birçok gazeteci, siyasetçi ve insan hakları savunucusu, halen terörle mücadele yasası kapsamındaki suçlardan, tutuklu olarak yargılanıyorlar.”
Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT) de pandemi ortamında hükümetlere cezaevlerindeki aşırı kalabalığı rahatlamak amacıyla özgürlük tahdidine alternatif teşkil edebilecek uygulamalar sunmalarını ve “COVİD-19 taraması yaparak” en korunmasız durumdaki mahpusların yoğun bakıma erişimini sağlayacak yollar açmalarını tavsiye etmişti. (AS)