* Fotoğraf: Arşiv - AA
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, yeni tip koronavirüs (covid-19) salgınına karşı İBB’nin tedbirlerini açıkladı.
Salgınla mücadele için devletin sokağa çıkmama konusunda daha radikal kararlar alması gerektiğini yineleyen İmamoğlu, İBB'ye ait mekanların gerekli hallerde sahra hastanesi olarak kullanılabilmesi için hazırlıkların yapıldığını kaydetti.
Atatürk Havalimanı'nın koronavirüs hastanesi olarak kullanılmasını da öneren İmamoğlu, Kanal İstanbul ihalesi hatırlatarak, “Lütfen insani ve ekonomik önceliği bulunmayan büyük ve tartışmalı yatırımları lütfen iptal edin. Hukuki mücadelemizi ve bu süreci yakından takip edeceğimizi buradan duyurmak istiyorum. Şu zor günlerde insan hayatından daha önemli hiçbir şey olmadığını vatandaşımızı hissettirmek için hassas olalım” dedi.
İmamoğlu'nun açıklamaları şöyle:
“Gıdaya erişimde sıkıntı olmayacak”
“Zor günlerin henüz başındayız. İBB olarak onlarca yeni uygulamayı hayata geçirdik. Temel önceliğimiz sorumluluğumuz olan kamu hizmetlerinin sağlamak.
“Gıda ve perakende sektöründekilerle acil toplantı yaptık. Bu toplantılar neticesinde bu şehirde yaşayan herkes emin olsun ki 16 milyon temel gıda ve temizlik malzemelerine erişimde sıkıntı olmayacak. İhtiyaç fazlası gıda ve hijyen malzemesi lütfen stoklamayalım.
Sağlık çalışanlarına 2 bin otel odası
“Sağlık emekçilerine yürekten teşekkür ediyorum. Sağlık çalışanlarının kendi ailelerini korumak zorundayız biliyoruz, bakanlığımızda çalışıyor. Yurt, misafirhane gibi yerleri tespit edip bakanlıkla paylaşıyoruz.
“İstanbul'daki otel sahipleriyle 2 bin odanın sağlıkçılara ayrılması konusunda mutabakata vardık. Evde kalma sürecinde yalnız yaşayan 65 yaş üstü vatandaşlarımız var. Ortak dayanışmayla İBB olarak destek oluyoruz, valiliğin gıda yardımına da lojistik desteği sağladığımızı duyurmak isterim.
Bilim Kurulu ve koordinasyon merkezi
"İBB öncülüğünde tüm sivil toplumu ve gönüllü vatandaşları bir araya getirmek üzere Yenikapı Avrasya merkezi ve etrafındaki idari binalarımızdan oluşan komplekste İstanbul Yardımlaşma ve Koordinasyon Merkezi'ni oluşturduk.
"Bu merkez, sağlık çalışanları, tek başına yaşayanlar, dar gelirliler, işini kaybedenler, öğrenciler, hastalar, hasta yakınları, bu dönemde fazladan mesai yapmak durumunda kalanlar gibi pek çok kesim için günlük hayatı kolaylaştırıcı önlemler alacak.
"Merkezin bünyesinde salgınla ilgili tüm gelişmeleri takip edecek bir Bilim Kurulu da oluşturduk. Bu kurulda İBB'nin üst düzey yöneticileri, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, İstanbul Tabip Odası, çeşitli üniversite ve kamu hastanelerinden doktorlar, psikiyatr uzmanları ve konuyla ilgili yetkin personeller var.
Sahra hastaneleri
"Salgının yayılma hızının artması ihtimaline karşı İBB bünyesindeki Yenikapı miting alanı, Beylikdüzü Gürpınar Su Ürünleri Hali ve Maltepe miting alanını geçici karantina mekanı ve sahra hastane alanları olarak belirledik. İhtiyaç duyulması halinde bu alanların altyapılarını hızla tamamlayarak hizmete hazır hale getirdik.
"İhtiyaç halinde bu alanlara 2- 3 gün içinde dev taşınabilir hava salonları ya da dev çadırlar kurarak bu alanları geçici hastane ve ameliyathaneye dönüştürmeye hazır olduğumuzu, bu alanlarda var olan su arıtma üniteleri ve jeneratörlerin kullanıma hazır bulunduğunu, alt yapının dönüşümü konusunda her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu Sağlık Bakanlığımıza bildirdik.
"Ekiplerimizin yaptığı çalışmaya göre, Yenikapı'da ilk aşamada 1000 yataklı, ilerleyen aşamalarda ise 7300 yataklı dev bir sağlık çadırını hizmete sokmak mümkün olabilecek.
Yenikapı'da yemek
"Yine bu alana sağlık görevlileri ve ilgili personel için 1000 kişilik yatakhane, sağlık personeline hizmet edecek dinlenme ve hijyen alanları da kurulabilecek durumda olacağız.
"Merkezimizde bugün itibariyle 5 bin kişiye 3 öğün yemek hizmeti verebilecek mutfağımız ve yüzlerce personeli de hazır hale getirdik.
19 spor salonu geçici hastane alanı
"İstanbul genelinde belediyeye bağlı 19 kapalı spor salonunu da geçici hastane alanı olarak kullanmanın da mümkün olacak.
"12'si Avrupa yakasında 7'si ise Anadolu yakasında olan salonlarımızda toplam 1983 yatak kapasitesine ulaşmak mümkündür. Tüm bu alanlarımızın listesini ve yapı modellerimizi Sağlık Bakanlığımıza bildirdik. Görev verilirse, derhal gereğini yerine getireceğiz.
"Atatürk Havalimanı koronavirüs hastanesine dönüştürülebilir"
“Hasta sayısının hızla artacağı göz önünde bulundurulduğunda hava, kara, metro ile ulaşılabilecek Atatürk Havalimanı koronavirüs'le mücadele edilen hastaneye dönüştürülebilir.
“Asla panik yapmayacağız. En umutsuz zamanlarda bile birlikte mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Bugünleri mahkûmiyet zamanı olarak görmeyeceğiz bu günleri, zamanı değerlendireceğiz.
“Faturalar ertelenmeli, belediyelerin bütçesi artırılmalı”
“Su faturalarının ertelenebilmesi için enerji maliyetlerinin ertelenmesi sağlanmalıdır. Yakıtlar için ÖTV muafiyeti getirilmelidir. Evde kalma süresine bağlı olarak artan çöplerin, tıbbi atıkların ve dezenfeksiyon maliyetlerinin karşılanması için sübvansiyon sağlanmalı ve vergi teşviki getirilmelidir.
“Belediyelerin birikmiş devreden KDV alacaklarının diğer vergilerden mahsup edilmesi veya belediyelere ödenmesi sağlanmalıdır.
“Belediyelerin bütçeden aldığı tutar arttırılmalıdır. Belediyelerin vergi, sigorta gibi borçları ertelenmelidir. Bağış toplama konusunda da kolaylıklar sağlanmalıdır.
“Radikal kararlar alınmalı”
“Bu dönemde başta yöneticiler olmak üzere hepimizin sorumluluk alması gerekir. Türkiye'deki Koronavirüs süreci henüz başlangıç. 22 bin olan ölüm sayısı 24 bine ulaştı dünyada, süreç hızlı işliyor.
“Sokağa çıkmamayla ilgili daha radikal karar almalı.” (TP)