Fotoğraf: Wikipedia
Çoğunluğu gazeteci olmak üzere 56 kişiye hukuki destek sağlayan Medya ve Hukuk Çalışmaları (MLSA) avukatları, cezaevinde bulunan müvekkilleri gazeteciler Aziz Oruç, Nedim Türfent, Oğuz Usluer, Uğur Yılmaz, Ziya Ataman ve aktivist Patrick Kraicker için tahliye talebinde bulundu.
18 Mart tarihinde ilgili mahkeme ve savcılıklara yapılan başvurularda, Covid-19 ile ilgili olarak “yaşanan durumun vahametine bakıldığında ve cezaevlerindeki hijyenik koşullar dikkate alındığında geri dönülmesi zor zararların ortaya çıkacağına” dikkat çekildi.
Başvuruda sağlıklı çevre hakkını koruyan Anayasanın 56. maddesi ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Avrupa Cezaevleri Kuralları Hakkında 2006 tarihli tavsiye kararına atıf yapılarak Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 109. maddesinde sayılan tedbirlere başvurularak müvekkillerin ileride telafisi imkansız hale gelecek bir tehlikeden geçici olarak korunmalarının sağlanması istendi.
Tahliyesi istenen gazeteciler
MLSA’nın hakkında tahliye talebinde bulunduğu gazeteciler “örgütü üyeliği” suçlamasıyla aldığı cezası Ekim 2019'da onanmış olan eski Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Türfent, “örgüt üyeliği” konulu dosyaları yargıtayda bekleyen Habertürk TV eski koordinatörü Usluer ve eski Bitlis Belediyesi Basın Birimi sorumlusu Yılmaz, Alman vatandaşı aktivist Kraicker; dosyası istinaf mahkemesinde bekleyen DİHA muhabiri Ataman ve “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Roj News editörü Oruç.
Tutuklu gazetecilerden Türfent ve Ataman Van Cezaevi’nde;Oruç Patnos Cezaevi’nde, Usluer Silivri Cezaevi’nde, Yılmaz Elazığ Cezaevi’nde, Kraicker iseMaltepe Cezaevi’nde bulunuyor.
"Cezaevleri Covid-19’a hazır değil"
Uzmanlar, Türkiye’de cezaevlerinin COVID-19 salgınına hazır olmadığını savunuyor. Adana Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu Başkanı Tugay Bek 17 Mart’tayaptığı açıklamada cezaevlerindeki nüfusun kapasitenin çok üzerinde olduğunu ve tahliye sürecinin başlaması gerektiğini belirtti.
Van Cezaevi'nde tutulan Nedim Türfent yeni tip koronavirüse karşı cezaevinde tedbir alınmadığını, maskelerin ise fahiş fiyatla satıldığını aktardı. Türfent, hasta tutukluların kritik durumlarına dikkat çekerken, mahkûmların talep etmesine rağmen kolonya, dezenfektan ve eldiven verilmediğini de söyledi. Risk grubundaki kronik hastalıkları bulunan hasta mâhkumlar için özel tedbirlerin alınmadığı da söyledi.
RSF'den Adalet Bakanına çağrı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) de dün yaptığı açıklamayla cezaevinde bulunan gazetecilerin serbest bırakılmasını istemişti.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Desir de bugün yaptığı paylaşımda Türkiye'de cezaevi ziyaretlerinin koronavirüs nedeniyle askıya alınmasının tutuklu gazetecilere büyük zorluk çıkardığını açıkladı. Desir "Hiç tutuklanmaması gereken gazetecilerin aileleriyle birlikteliğinin yeniden sağlanmasını istiyoruz" dedi.
Sınır Tanımayan Gazteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e çağrıda bulunarak tutuklu gazetecilerin tahliye edilmesini istedi.
RSF’den @ErolOnderoglu ‘dan Adalet Bakanı’na çağrı: Sayın @abdulhamitgul , 70 yaşındaki #AhmetAltan 1364 gündür hapiste; 1 twit/haberden tutuklanan birçok gazeteci, bugün haksızlığın yanısıra #koronavirüs & aile geçimi gibi çok boyutlu sıkıntılarla boğuşuyor.Tahliye edilmeliler. pic.twitter.com/EtTrnMI2J1
— RSF Türkçe (@RSF_tr) March 18, 2020
İran'da 85 mahkuma ev izni verildi
İran'da yeni tip koronavirüs nedeniyle 85 mahkuma ev izni verilirken, İtalya’da virüs endişesiyle cezaevlerinde çıkan isyanlarda 6 kişi hayatını kaybetti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 17 Mart gecesi yaptığı açıklamaya göre Covid-19 nedeniyle Türkiye’de bir kişi yaşamını yitirirken tespit edilen vaka sayısı 98 oldu.
Adalet Bakanlığı’nın 2020 yılı bütçe raporuna göre Türkiye’ cezaevlerinde 282 bin 703 kişi olduğu ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishaneler Komisyonu raporlarına göre cezaevlerinde 457’si ağır durumda 1333 hasta mahkûm olduğu belirtiliyor. (HA)