Hekimlik ve sağlık ortamında geri dönülmesi çok zor olacak gidişatı durduracağımız, iyi hekimlik değerleri ışığında ortamımızı kuvvetlendireceğimiz, yaşamımızı daha da anlamlandıracağımız, özel bir dönemi birlikte yaşama çağrısı başlığıyla gönderilen yazıda, öncelikle hekimlere yaşanan gelişmelerle ilgili bilgi verildi.
Sağlık hakkı talebi
TTB, iyi hekimlik değerleri ışığında halkın eşit, ücretsiz, nitelikli sağlık hakkına ulaşması; hekimlerin de nitelikli, uygun çalışma ortamlarının yaratılması için çaba gösteriyoruz saptamasıyla başlayan genelgede, bu çabalara karşın Türkiyenin sağlıksızlığının son dönemde tahammül edilemez boyutlara ulaştığı vurgulandı.
Tahribatın esas sorumlusunun son yirmi yılda yoğunlaşan politikalar olduğunu savunan genelgede, Yeğlenen politikaların özü, sağlık hizmetlerini devletin sırtında yük gören piyasanın insafına terk etmektir denildi.
AKP politikalarına karşı TTB programı
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
* TTB, Halkın sağlık hakkı, iyi hekimlik ortamının ve özlük haklarımızın kuvvetlendirilmesi ve bu alanda büyük bir tahribata yol açacak AKPnin sağlık alanını doğrudan ya da dolaylı etkileyen tüm olumsuz uygulamalarını durdurmak için hazırladığı bir programı uygulamaya soktu. Programı, önümüzdeki günlerde Merkez Konsey kamuoyuna iletecek.
* Programın ilk aşaması 15 Eylüle dek tamamlanacak ve bu evrede, TTB çatısı altında bulunan en az 70 bin hekimle, süreç tartışılacak. Kamuoyu ve sivil toplum örgütleri bu konuda bilgilendirilecek. TTB Merkez Yürütme Kurulunun da katılımı ile bölgesel toplantılar gerçekleştirilecek.
* Ekim ayı başında, belirlenen hedeflere ulaşmak için üretimden gelen gücün kullanılması için hekimlerin düşünce ve yaklaşımları alınacak ve Ekim ortasından itibaren de üretimden gelen gücün kullanılması süreci başlatılacak.
Sağlık piyasaya devredilecek
* Sözleşmeli personel uygulaması, hekimliğin mesleki bağımsızlığını tehdit ediyor, iş güvencesini ortadan kaldırıyor.
* Kamu Yönetimi Temel Kanunu, Yerel Yönetimler Kanunu, Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile ilgili taslakların da yasalaşması halinde, sağlık kamusal hak olmaktan çıkarak bütünüyle piyasaya devredilecek.
* Herkes için ek bir vergi daha konulmuş olacak ve bu yasal düzenlemelerin gerçekleşmesi halinde, bugüne kadarki olumsuz gidişat yasal bir çerçeveye bürünecek. Bundan sonraki tahribat da geri dönülmez boyutlara ulaşacak.
* Bunu değiştirmek için, ülkenin kaynaklarını küçük bir kesime aktarmak yerine, sahibi olan bizlere döndürmek için 2004 yılı Genel Bütçesinde sağlığa ayrılan payın yüzde 2.4den en azından yüzde 5lere çıkartmak bizim bir başka hedefimiz olmalıdır. (BB)