Haberin Kürtçesi için tıklayın
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Raşit Tükel, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle mesaj yayınlayarak “İş güvencesi ve insanca çalışma koşulları, sağlık hakkı, iyi hekimlik ve nitelikli sağlık hizmeti için 14 yıldır uygulanan sağlık politikalarına hayır diyoruz” dedi.
Tükel, mesajında dört temel taleplerini sıraladı: haksız ve hukuksuz ihraç edilen hekimlerin işlerine iadesi, hastaya yeterli süre ayrılmasına yönelik çalışma koşulları, çalışırken ve emeklilikte insanca ücret, sağlıkta şiddetin sona ermesi.
"İhraç edilen hekimler geri alınsın"
Mesajdan satır başları şöyle:
* OHAL sürecinde şu ana kadar toplam 2.761 hekim ihraç edildi. Adil ve demokratik yargılama usullerine uyulmadan keyfi bir şekilde işlerine son verilen hekimlerin hastalarına ve öğrencilerine bir an önce kavuşabilmeleri, 14 Mart’a giderken öncelikli talebimiz.
"Hastaya ayrılan süre artmalı"
* 14 yıldır sürdürülen Sağlıkta Dönüşüm Programı ve onun ana unsurları arasında yer alan performansa dayalı ödeme sistemiyle, hasta bakımında niteliğin değil niceliğin öne çıktığı; hekimlerin kısa sürelerde çok sayıda hastaya bakmaya zorlandıkları; hastalara, doğru düzgün anamnez alınmasına, fizik muayene yapılmasına izin vermeyen sürelerin ayrıldığı; nitelikli sağlık hizmeti sunabilmenin koşullarının yok edildiği bir sağlık ortamı yaratıldı.
Yine bu dönemde, poliklinik sayılarından acil başvurularına, ameliyatlardan BT, MR çekimlerine kadar her parametrede Sağlık Bakanlığının istatistiklerine de yansıyan rekor artışlar gerçekleşti. Ancak, tüm bu artışlara yanında, 14 yıl boyunca hiç artmayan, aksine giderek azalan bir parametrenin olduğunu görüyoruz: Hastaya ayrılan süre. Oysa, biliyoruz ki, bir hekimin hastasına yeterli süre ayırmadan ve ayrıntılı bir anamnez almadan doğru tanı koyması ve doğru tedavi uygulaması mümkün değil.
Çalışma koşulları
* Çalışma koşullarının iyileştirilmesi için; mesleki bağımsızlık, iş yükünün insancıl düzenlenmesi, mesleki sağlık ve güvenliğin sağlanması, fırsat eşitliği, örgütlenme özgürlüğü, çalışma ortamının demokratikleştirilmesi, emekliliğe yansıyan güvenceli ücret ve mesleki gelişim hakkı, uluslararası normlara uygun olarak çalışma sürelerinin düzenlemesini talep ediyoruz.
"TCK'ya şiddet maddesi eklensin"
* Türkiye sağlık ortamında şiddet her geçen gün etkisini artırıyor. Sağlık ortamındaki şiddet, sıklıkla hasta ya da hasta yakınlarından sağlık çalışanlarına yönelse de, aslında burada hedefin sağlık sistemi olduğu açık olarak görülebiliyor. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete asla hoşgörü gösterilmeyeceği, aksine şiddet suçlarının mutlaka cezalandırılacağı düşüncesinin yerleşmesine olanak sağlamalı. Bu amaçla, Türk Ceza Kanunu’na bir madde eklenmesi önerisinde bulunuyoruz.
100 bin kamu görevlisi ihraç edildi
TIKLAYIN - 21 KHK İLE OHAL UYGULAMALARI VE DÜZENLEMELER
21 Temmuz 2016-23 Şubat 2017 tarihleri arasında OHAL döneminde 100.797 kamu görevlisi meslekten ihraç edildi. Sadece 737’si hakkında ihraç kararı kaldırıldı. (NV)