Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2001yılını Dünya Ruh Sağlığı yılı ilan etti. DSÖ tarihinde ilk kez , bu yıl sağlıkla ilgili diğer sorunların içinden ruh sağlığını öne çıkarma kararı aldı.
DSÖ'nün ülkemizdeki İrtibat Ofisi Başkanı Bekir Metin tarafından yapılan açıklamada dünyada savaşlar ve bölgesel çatışmalar nedeniyle ortaya çıkan sorun ve sıkıntıların, yaşanan doğal afetlerin,aç ve sefillikten kaynaklanan sıkıntıların, eğitimsizliğin ve bir çok değişik nedenin insanın ruh sağlığını bozması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nün 2001 Yılını Dünya Ruh Sağlığı Yılı ilan ettiği kaydedildi.
400 milyon kişi
Dünyada yaklaşık 400 milyon insan, nörolojik bozukluklar veya alkol/madde bağımlılığı nedeniyle ruh sağlığı problemlerine sahip. Birçok insanın bu sağlık sorununu, tek başına yaşadığı , sessizce bu acıyı çektiği, acının ve vurdumduymazlığın ötesinde etiketlenme kaygısı (stigma),utanç, dışlanma ve ölüm korkusu yaşadığı kaydediliyor.
DSÖ Genel Direktörü Dr. Gro Harlem Brundtland'ın dünya kamuoyuna yayınladığı mesajda, 7 Nisan 2001'de kutlanacak Dünya Sağlık Gününde "bugünün politikaları ve davranışları değiştirme günü ilan edilmesi'' istendi.
Bu amaçla DSÖ Cenevre Merkezi Ruh Sağlığı Bölümü,191 üye ülkesini yönlendirmek ve her ülkede yapılacak çalışma ve etkinliklere yol göstermek amacıyla bir web sayfası (www.who.int/world-health-day/) hazırladı.
Dünya Sağlık Örgütü:
*Her isteyen resmi ve sivil toplum kuruluşlarına bilgi ve döküman desteği veriyor.
*Konuyu sadece tedavi boyutuyla değil, koruyucu sağlık hizmetleriaçısından da ele alıyor. Bu doğrultuda insanların ruh sağlığını düzenleyen kişi ve kurumların, başta politikacılar ve din adamları olmak üzere halk tarafından sevilen ünlü sporcu, sanatçı, müzisyen, edebiyatçı, modacı gibi önemli şahsiyetlerin de bu konuda çalışmalarını, işadamlarının, medyanın, bilim adamlarının, köşe yazarlarının, sağlık kuruluşları yöneticilerinin, Üniversite ve Tıp Fakülteleri çalışanlarının, okul öğretmenleri ile tüm sivil toplum örgütlerinin bu seneyi kendi ifade ve üsluplarıyla kamuoyunun gündemine getirmelerini ve sorunlara çözüm için çalışılmasını istiyor.
2001 Dünya Ruh Sağlığı Yılı için şu slogan seçildi: ''Ruhsal
Bozukluğu Olanları Dışlamayalım-Tedavi için cesaretlendirelim''
Türkiye'de
Bu doğrultuda ülkemizdeki tüm kamu kurum ve kuruluşları ile bazı sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile çeşitli etkinlikler yapılacağı belirtildi.
2001 yılı boyunca sağlıkla ilgili olarak ruh sağlığı temasının işleneceği kaydedildi ve Sağlık Bakanlığı tarafından Dünya Sağlık Örgütü'nün bu alanda ortaya koyduğu bir çok belge Türkçe'ye çevrildi.
Hazırlanan çok sayıda broşür,afiş ve kitap kısa bir süre
içinde ülke genelinde dağıtılacak. Aynı şekilde 81 İl'in Sağlık Müdürlükleri, Üniversiteler,Resmi Kurum ve Kuruluşlar ile Sivil Toplum Örgütleri; gerek kendi hazırladıkları gerekse Sağlık Bakanlığı'yla yapacakları işbirliği çerçevesinde değişik etkinlikler gerçekleştirecek.
Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün ortaklaşa yürüttüğü çalışmalara 1994'te başlandı ve 1996'da yapılan alan çalışması ile ''Türkiye Ruh Sağlığı Araştırma Profili'' 1998'de rapor haline getirilerek yayınlandı.
DSÖ Türkiye İrtibat Ofisi de,1 Şubat 2001 tarihinde bir web sayfası açtı: (www.un.org.tr/who/who.htm).
İrtibat Ofisi Başkanı Bekir Metin web sayfasının önemli bir veri tabanı oluşturma amacı güttüğünü kaydetti.