İstanbul Bilgi Üniversitesi Heteroseksizm, Homofobi veTransfobi Karşıtı Öğrenci Kulübü Bilgi Gökkuşağı, dün Kuştepe Kampüsü’nde ve Santralistanbul’da düzenlenen Türk Kızılayı’nın kan bağışı kampanyasını, kurumun bağış yapmak isteyen bireylere homofobik ve orospufobik ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle protesto etti.
Kızılay yetkilileri kurum olarak bir ayırım yapmadıklarını ve bağış yapanların doldurması gereken “Kan Bağışı Sorgulama Formunun” dünya standartlarına uygun olarak Uluslararası Kan Transfüzyon Kongresi kararları uyarınca hazırlandığını söyledi.
“Kocacım Kan Verebilir Miyim?”, “Seks İşçiliği İştir” ve “Homofobik Kızılay Okulumuzdan Defol” pankartları açan Bilgi Gökkuşağı, Kuştepe Kampüsü’nden Kızılay’ı çıkarttı ve şikayet dilekçesi doldurdu.
Hacettepe Üniversitesi’nin 2013 istatistiklerine göre bu yılda Türkiye’de görülen HIV/AIDS vakalarının yüzde 46,1’i (3137 vaka) heteroseksüel cinsel ilişki yoluyla, yüzde 9.9’i (670 vaka) homoseksüel/ biseksüel cinsel ilişki yoluyla bulaştı.
Kızılay’ın homofobik uygulamasına karşı kampanya
26 Kasım 2014’te Bilkent Üniversitesi’nin lezbiyen, gey,biseksüel, trans, interseks (LGBTİ) öğrenci topluluğu Bilkent Renkli Düşün, Türk Kızılayı’nın eşcinsel ilişkiye giren erkeklerden kan bağışı kabul etmeme uygulamasına son vermesi için change.org üzerinden bir imza kampanyası başlattı. Kampanyaya birçok LGBTİ derneği ve üniversitelerin LGBTİ kulüpleri destek verdi.
Geçtiğimiz kasım ayında da Boğaziçi Üniversitesi, Heteroseksizm Karşıtı Öğrenci Topluluğu luBUnya, okulda açtığı dayanışma masasına “Kızılay Daha Önce Homofobiyle Hiç İlişkin Oldu Mu?” yazılı pankart asmış, sorunun “Daha önce korunmasız cinsel ilişkide bulundunuz mu?” sorusuyla değiştirilmesini talep eden dilekçeyi Kızılay'a iletmişti.
Kimler kan bağışında bulunabilir?
Türk Kızılayı’nın resmi internet sitesi uyarınca 18-65 yaş arasında, ağırlığı 50 kg üzerinde, önemli bir sağlık sorunu olmayan, kan merkezine kan vermek için geldiğinde yapılan muayenede sağlığı uygun olduğu tespit edilen ve hemoglobin ölçümü normal olan herkes 3 ay aralıklarla kan bağışında bulunabilir.
Dünya eşcinsellerin kan bağışlamasına nasıl bakıyor?
İngiltere’de son 12 ay içinde herhangi bir cinsel partneri olmayan eşcinsellerin kan vermesine izin verilirken, bu süre Kanada’da beş yıl, Güney Afrika’da altı ay, Avustralya, İsveç ve Japonya ise birer yıl olarak belirlenmiş durumda.
İtalya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Estonya ve Letonya’da eşcinsel erkekler ‘son eşcinsel ilişki’ üzerinden belli bir süre geçmesi şartıyla kan bağışı yapabiliyor.
Uruguay, Meksika ve Portekiz gibi ülkelerde eşcinsel ve biseksüel erkeklerin kan bağışları kabul ediliyor.
Eşcinsel erkeklerin kan vermesinin yasak olduğu ABD’de ise şu anda İngiltere’de benzer bir uygulamaya geçilmesi tartışılıyor, FDA (Food and Grug Administration) yasağı esnetmeyi planladığını 27 Kasım’da açıkladı. (ZBK/ÇT)