Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Kurulması ise Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun bugün Resmi Gazete’de yayınlandı.
Sağlık Bakanlığı’na bağlı olan TÜSEB’in Yönetim Kurulu’na Sağlık Bakanı başkanlık yapacak. TÜSEB Başkanı’nı üç yıl süreyle görev yapmak üzere Bakanın teklifi üzerine Başbakan atayacak.
Kamu tüzel kişiliğine, bilimsel ve idari özerkliğe sahip, özel bütçeli TÜSEB’in merkezi İstanbul olacak.
Yasanın taslağında yer alan Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi ise yasada yer almadı.
Amaçları
TÜSEB’in kuruluş amaçları arasında Ar-Ge’lere katkı sağlamak yer alıyor:
“Sağlık bilim ve teknolojileri alanında ülkeye ve insanlığa hizmet etmek amacıyla; Türkiye’nin rekabet gücünü artırmak ve sürekli kılmak, kalkınma planı hedefleri ile Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun belirlediği öncelikleri de dikkate alarak ülkemizin ileri teknoloji ve inovasyon ihtiyacını karşılamak, yeni ürünlerin üretimini ve var olanların geliştirilmesini sağlamak, araştırmacılara bilimsel ortam temin etmek, kamu hukuku ve özel hukuk tüzel kişileri ile iş birliği yaparak bilimsel araştırmalar yapmak, yaptırmak, bu araştırmaları koordine etmek, teşvik etmek, Ar-Ge’lere katkı sağlamak, sağlık bilim ve teknoloji kültürü ile ekosistemlerin geliştirilmesinde öncülük yapmak, sağlık hizmetlerinde akreditasyon faaliyetlerini yürütmek.
Yönetim
TÜSEB’in organları Yönetim Kurulu, Yüksek Danışma Kurulu ve Başkanlık’tan oluşacak.
TÜSEB’in Yönetim Kurulu’na Sağlık Bakanı başkanlık edecek. Kurul, Bakanın yanı sıra Bakanlık Müsteşarı, TÜSEB Başkanı, Bakan tarafından seçilecek iki üye, Yükseköğretim Kurulundan iki üye ile iki enstitü başkanı olmak üzere toplam dokuz üyeden oluşacak.
Yüksek Danışma Kurulu; Sağlık Bakanı’nın başkanlığında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı müsteşarları, Savunma Sanayii Müsteşarı, Başkan, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Türkiye Bilimler Akademisi, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi başkanları, Bakanlık Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu tarafından seçilecek altı üye ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının bildireceği üç üye olmak üzere, toplam otuz iki üyeden oluşacak.
TÜSEB Başkanı’nı üç yıl süreyle görev yapmak üzere Bakanın teklifi üzerine Başbakan atayacak. Süresi biten Başkan, iki dönem daha aynı usulle yeniden atanabilecek.
Enstitüler
TÜSEB bünyesinde aşağıdaki enstitüler kuruldu.
* Türkiye Kanser Enstitüsü
* Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü
* Türkiye Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü
* Türkiye Halk Sağlığı ve Kronik Hastalıklar Enstitüsü
* Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü
* Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü
Türkiye Kanser Enstitüsü ile Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü altı ay içinde, diğerleri üç yıl içinde faaliyete geçirilecek.
Kaynak ve bilgi talebi
TÜSEB'in kaynakları kullanması ve bilgi talebine ilişkin iki madde öne çıkıyor:
* TÜSEB, görevleri kapsamında yurt içinde veya yurt dışında, kamu hukuku ve özel hukuk tüzel kişilerine ait sağlık kurumları, enstitüler, Ar-Ge merkezleri ve laboratuarları, insan kaynağı, fiziki mekan ve altyapı, donanım, finansman dahil her türlü kaynağı iş birliği ve/veya birlikte kullanım protokolü çerçevesinde kullanabilecek veya kendisine ait kaynakları kullandırabilecek.
* TÜSEB, görevleri kapsamında Ar-Ge konuları için gerekli gördüğü her türlü bilgiyi, kamu kurum ve kuruluşları ile vakıflara ait olanlar dâhil tüm yükseköğretim kurumlarından talep edebilecek. Kendilerinden bilgi talep edilenler, fikrî hakları saklı kalmak kaydıyla, bu bilgileri vermek ve gereken kolaylığı göstermekle yükümlü. Bu şekilde elde edilen bilgilerden gizli mahiyetinde olanların gizliliğine riayet edilir. (BK)