"Hava sıcaklıklarının 40 derece ve üzerine çıktığı durumlarda vücut kendini koruyamamaya başlar. Nemin yüzde 70'in üzerine çıktığı zamanlarda ise vücut terleme özelliğini kaybeder. Vücut terleyemeyince de ısı düşmediğinden vücut ısısı artar. Böylece kalp gereğinden fazla çalışır, kişinin ateşi yükselir, organ yetersizliğine neden olabilir."
15 Ağustos'a kadar sürmesi beklenen bu nemli ve sıcak havalarda neler yapmamız gerektiğini İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Halk Sağlığı uzmanı Doç. Dr. Emel Önal'a sorduk. Önal, önlemleri şöyle sıraladı:
. Astım ve göğüs hastalığı olanlar, sokağa çıkmamalı.
. Aşırı sıcak ve nem vücutta su ve tuz kaybına yol açtığından tansiyon sürekli kontrol edilmeli.
. Böyle havalarda depresyon vakalarında ve özellikle ruhsal hastalığı olanlarda tahammülsüzlük, sinirlilik ve öfke patlamaları arttığından, bu kişiler, ilaçlarını düzenli olarak kullanmalı, doktor kontrollerini aksatmamalı.
. Dışarıda ağır efor sarf eden tarım işçileri, tersane işçileri, inşaat işçileri, yol işçileri, seyyar satıcılar gibi güneş altında çalışan insanlar daha fazla ısıya maruz kaldıklarından bu kişilerde halsizlik, bitkinlik, baygınlık, aşırı terleme, bulantı ve baş ağrısı ile kol ve bacaklarda kramplar görülebilir. Bu kişilerin şapka kullanmaları ve bol sıvı tüketmeleri gerekir.
. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve bebeklerin sıvı tüketimine, kıyafetlerine daha çok dikkat etmek gerekir. Bu kişilerin sıcaktan ve nemden en az şekilde etkilenmeleri için ev içinde mutlaka hava sirkülasyonu sağlanmalı.
. Kalp hastaları da bu havalarda özellikle dikkat etmeli. Çünkü solunum zorluğu, kalbin fazla yorulması anlamına gelir.
. Obezite hastalığına sahip kişilerde, yağ dokusu fazla olduğundan vücudun soğumasını engeller. Bu nedenle de bu kişiler, 40-50 faktörlü koruyucu kremler, geniş şapkalar, güneş gözlükler kullanmalı.
. Öğle ve sıcaklığın çok yükseldiği saatlerde güneş altında kalınmamalı.
. Kapalı mekanlar mutlaka havalandırılmalı.
. Evde ve arabada klima veya vantilatör kullanılmalı.
. Aşırı güç gerektiren işlerden kaçınılmalı.
. Alkol, sigara ve ağır yiyeceklerden uzak durulmalı.
"Ilık suyla duş alın, ılık su için"
. Bol sıvı tüketilmeli. Kişi, idrar miktarını kontrol etmeli. Eğer çok azsa su tüketimi artırılmalı. Çünkü bu aylarda çok su içildiği düşünülse de ter yoluyla vücuttan önemli oranda su atılmakta.
. Günde 20 bardak ılık su içilmeli. Mineralli suyu da meyve sularıyla ya da ayranla karıştırabilirsiniz.. Tansiyonu olmayan kişiler, tuzlu ayran içebilir.
. Kahveyi iki fincana azaltın. Mümkünse içmeyin. İçerseniz de su ile için. Kahve ve çay tüketimini de azaltmak vücudun sıvı kaybını önleyecektir.
. Bol bol meyve ve sebze yenmeli. Dengeli ve hafif yiyecekler tüketilmeli. Sıcaklarda Akdeniz diyeti yani bol sıvılı, tahıllı, sebzeli, zeytinyağı ağırlıklı bir beslenme şekli tercih edilmeli.
. Her gün uyanınca ve yatmadan önce mutlaka ılık suyla duş alın. Damarları çok açtığı için soğuk su ılık suyla duş almak gerekir.
. Aşırı sıcak nem etkisinde kalarak bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi şikayetlerin ortaya çıktığı kişiler, hemen serin ve soğuk bir ortama taşınmalı, buzlu su banyosu yaptırılmalı.
. Özellikle 11:00-16:00 saatleri arasında güneşlenmekten kaçının.
. Rahat giyecekler tercih edilmeli. Yaşlılar ve çocuklar için kat kat kıyafetler yerine pamuklu vücudun nefes almasını sağlayacak giysiler tercih edilmeli. (BT/TK)