Türk Tabipleri Birliği (TTB) Sağlık Bakanlığı'nın "Tam gün" yasasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin kararını yanlış yorumladığını, kamuda çalışan hekimlerin mesailerinin bitiminden sonra özel sektörde ya da kendi muayenehanelerinde çalışmalarına bir engel olmadığını açıkladı.
Mahkeme'nin 16 Temmuz'daki kararının ardından Sağlık Bakanlığı bir açıklama yapmış ve "Anayasa Mahkemesinin Kararına ve Kanuna göre öğretim üyeleri dışında kamuda çalışan tüm doktorların muayenehane açması veya özel sağlık kuruluşlarında çalışması mümkün bulunmamaktadır. Bu uygulama 30 Temmuz 2010 tarihinden itibaren başlayacaktır" demişti.
TTB bugün Ankara'daki basın toplantısında, "hukuk dışı" dediği bu ifadeyle ilgili şunları dile getirdi:
İddia açıklanamıyor: 30 Temmuz 2010 tarihinden itibaren kamuda çalışan hekimlerin sekiz saatlik mesai sonrası işyeri hekimliği yapmasını, özel bir sağlık kuruluşu veya hastanede ya da özel muayenehanesinde kısmi zamanlı çalışmasını yasaklayan düzenlemenin hangi Kanun metninde yer aldığı ise iddia sahipleri tarafından açıklan(a)mamaktadır.
Durum tam tersi: Anayasa Mahkemesi'nin tam gün yasasının iptal etmediği bölümleriyle, kamuda çalışan hekimlerin mesai sonrası mesleklerini serbest olarak icra etmelerini yasaklayan "Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun" yürürlükten kalktı. Devlet Memurları Yasası'nda da bir yasaklama yok; zira yasa memurların kamu görevi dışında her türlü gelir getirici faaliyeti değil, yalnızca "tacir veya esnaf veya ticari mümessil sayılmalarını gerektiren faaliyetler"i yasaklıyor. Ayrıca 1928 tarihli "Tababet ve şuabatı san´atlarının tarzı icrasına dair kanun" da hekimlik mesleğinin ticari bir faaliyet olmadığını açıkça tanımlamış durumda. Bu yasadaki "hekimlerin hekimlik yaparken ticaretle uğraşamayacakları, hekimliğin tacirlikle bağdaşmayacağı"na dair madde de Anayasa mahkemesi tarafından iptal edilmiş, özel yasak kalkmıştı.
Bu nedenle kamuda çalışan hekimler, tıpkı üniversite öğretim üyeleri gibi mesailerinin bitiminde halen yapmakta oldukları kısmi zamanlı işlerde veya muayenehanelerinde sağlık hizmeti vermeye devam etme hakkına sahiptir.
Yasaklayan tazminat öder: Hekimlerin kısmi zamanlı olarak çalıştıkları işleri, Sağlık Bakanlığı'nın hukuka aykırı açıklamaları ve olası girişimleri sonucu bırakmak zorunda kalmaları halinde doğacak zararların da sorumluları tarafından tazmini gündeme gelecektir.
Bu nedenle, Bakan Akdağ, Anayasa Mahkemesi'nin kararını ısrarla yanlış yorumlamaktan vazgeçmeli ve sonucu kabullenmelidir. (TK)