Fotoğraf: Martijn Gijsbertsen / trouw.nl
Hollanda gazetesi Ans Boersma'nın Türkiye'den sınırdışı edilmesiyle ilgili olarak, gazeteciyi temsil eden Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) avukatları kararın iptali için dava açtı.
Het Financieele Dagblad muhabiri olan Boersma 17 Ocak'ta sınırdışı edilmişti.
Boersma adına İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesine başvurarak sınırdışı etme kararının yürütülmesinin durdurulmasını ve iptalini talep eden MLSA avukatları gazetecinin genel güvenliğe tehdit oluşturmadığı ve sınırdışı edilmesi nedeniyle kendisinin mesleki kariyerinin zedelendiğini belirtti.
Başvuru dilekçesinde gazetecinin yasal düzenlemelere aykırı olarak gerekçe gösterilmeden ve süre tanınmadan sınırdışı edildiği ve sınırdışı kararının hukuksuz bir şekilde uygulandığını da belirtildi.
Veysel Ok: Gerekçe sunulmadı
Müvekkilinin hukuksuz bir şekilde sınırdışı edildiğini söyleyen MLSA Eş Direktörü Avukat Veysel Ok, Türkiye'de resmi olarak gazetecilik faaliyeti yürüten ve sarı basın kartı sahibi olan Boersma'nın Hollanda'dan Türkiye'ye girişinde herhangi bir hukuki sorunla karşılaşmadığını söyledi.
"Uzun süredir Türkiye'de ikamet eden müvekkilimin sınırdışı edilmesi hukuka aykırıdır. Süreçte tebligat mevzuatına uyulmamıştır. Hem biz avukatlarına, hem de kendisine yasal bir gerekçe sunulmamıştır ve evindeki eşyalarını toplamasına dahi izin verilmeden apar topar sınırdışı edilmiştir.
"Bu hem gazetecilik faaliyetlerinin engellenmesi, hem de müvekkilin kişilik haklarına saldırı anlamına gelir. Biz bu davadan kısa vadede sonuç alamazsak davayı acil başvuru olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) götürmeyi planlıyoruz. Ayrıca, Bakanlığın yaptığı bu haksız uygulamaya karşı maddi ve manevi zararların karşılanması için de hukuki yollara başvuracağız"
Ok, ayrıca sınırdışı kararıyla müvekkilinin itibarının zedelendiğini ve işini kaybettiğini belirterek, gazetecinin Hollanda'da da ilgili makamlara karşı hakkını arayacağını belirtti.
Altı yıl Türkiye'ye giriş yasağı kondu
Şubat 2017'den beri Hollanda merkezli Het Financieele Daglbad gazetesinde Türkiye ekonomi muhabiri olarak çalışan Boersma, geçtiğimiz Aralık ayında ikametini uzatmak için İçişleri Bakanlığına başvurdu ve Noel tatili için Hollanda'ya gitti. 3 Ocak'ta Türkiye'ye dönen gazeteciye 8 Ocak'ta Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yeni bir basın kartı da verildi.
Boersma, 16 Ocak tarihinde Bakırköy Göç İdaresi Çalışma Müdürlüğüne ikamet izninin durumunu sormak için gitti ve kendisine açıklama yapılmadan kolluk kuvvetleri eşliğinde Kartaltepe Polis Merkezi Amirliğine götürülerek saatlerce burada tutuldu.
Hollanda İstanbul Başkonsolosu'nun gelmesiyle ifadesi alınan Boersma, Türkiye'ye altı yıl süreli giriş yasağı aldı ve Hollanda'ya gönderildi.
Hollanda'dan istihbarat iddiası
Gazetecinin sınırdışı edilmesinin ardından bir açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Hollanda'dan Boersma'nın bir terör örgütü ile bağlarının olduğuna dair istihbarat alınması üzerine tedbir amaçlı sınırdışı edildiğini açıklamıştı.
Hollanda Savcılığı ise aynı gün yaptığı açıklamada Hollanda'nın bir terör soruşturması kapsamında şüpheli olan Boersma hakkında Türkiyeli yetkililerden bilgi istediğini fakat kendisi hakkında bir tutuklama ya da gözaltı kararı olmadığını, iadesinin de talep edilmediğini söylemişti.
Hollandalı Nieuwsuur gazetesi savcılığın Boersma'nın Nusra üyesi olan Suriyeli eski erkek arkadaşının vize almasını kolaylaştırmak için evrakta sahtecilik yaptığından şüphelendiğini yazmıştı.
18 Ocak'ta ise Het Financieele Daglbad gazetesi Boersma'yı işten çıkardığını duyurmuştu. (HA)