Haberin İngilizcesi için tıklayın
Twitter'da hızla yayılan insanların iki fotoğrafla 10 yıl önceki hali ve şimdiki hallerini gösteren fotoğraflarına yer verdikleri #10yearchallenge paylaşımları, kadınların başörtüsünü çıkartma mücadelelerini bir kez daha görünür kıldı.
Gazetecilik mesleğini Medyascope'ta sürdüren Büşra Cebeci, bianet’in eski stajyerlerinden. 2018’in ilk günlerinde başladığı stajına başörtüsü mücadelesi üzerine kapsamlı bir dosya önerisiyle gelmişti. 90’lı yıllarda başını örtmek isteyen kadınların eğitim ve çalışma hayatında çeşitli engellerle karşılaşmasıyla başlayan mücadeleyi, yıllar içinde elde edilen kazanımları ve başörtüsünü çıkartmak için mücadele veren kadınları ele alacaktı.
Uzun erimli bir çalışma oldu. Büşra Cebeci söyleşiler ve röportajlarla zenginleştirilmiş sekiz başlıklı bir yazı dizisi üretti bianet için.
Yazı dizisinin başlığını taşıyan 8 Şubat 2018 tarihli “Başörtüsü Mücadelesinin Değişen Yolculuğu” adlı yazısında şöyle diyordu:
“Başını kendi iradesiyle örten bir başka kadın ise başörtüsünü çıkaran diğer kadınlarla olan dayanışmasını, farklı kimliklere saygı ve eşitlik anlayışını da bu yazı dizisinde okuyacağız.
“Bunca senedir tartışılan başörtüsü kadınların mı yoksa erkek siyasetin mi 'sorunu'?
“Şimdi söz kadınlarda…”
Aradan neredeyse bir yıl geçti. Sosyal medyada insanların 10 yıl önceki hallerini bugünleriyle karşılaştırdıkları fotoğraflardan oluşan #10yearchallenge hashtagi ile başörtüsünü çıkaran kadınların eylemliliğine dönüştü. Oysa bu hashtag Hollywood ünlülerinin kozmetik niyetlerle başlattığı bir akımdı. Türkiye’ye ulaştığında siyasi bir içerik de kazandı.
Bu paylaşımlarda 10 yıl içinde yaşanan hayat pahalılığı, çevre tahribatı, siyasetçilerin söylediklerinin tam tersini 10 yıl sonra söylemeleri gibi içerikler vardı. Ancak asıl ses getiren zaman içinde başörtüsünü çıkaran kadınların paylaşımları oldu. 18 Ocak'ta yoğunlaşan bu paylaşımlara destek kadar eleştiri de geldi.
Büşra Cebeci de bu hashtag’e destek verdi:
Ay dayanamadım, ben de geldim pic.twitter.com/sWKRzvv5I6
— Büşra Cebeci (@nojnest) 18 Ocak 2019
Mine G. Kırıkkanat: "Manipülasyon"
Eleştirilerden gazeteci Mine G. Kırıkkanat’ın Twitter’daki komplo teorisi kokan yorumu çok tartışıldı.
Kırıkkanat şöyle yazdı:
Takipçilerimin dikkatini çekiyorum: Bir süredir #10yrchallenge maskesi altında tesettürden caymış gibi yapan hanım kızların yoğun fotoğraf paylaşımı, kanımca ya adnancı ya da fettoşcu bir grubun manipülasyonu. Belki yanılıyorum, ama kuşkucu olun derim.
— Mine G. Kırıkkanat (@mkirikkanat) 19 Ocak 2019
Büşra Cebeci Kırıkkanat’ın yazdıklarına ise şöyle yanıt verdi:
Ben 25 yaşındayım ve merak ettiğim bu konuyu araştırıp kaç tane haber çıkardım. Siz de oturduğunuz yerden ona buna Fetocu, Adnancı deyip hedef göstereceğinize ardını arkasını kovalasaydınız mevzunun keşke. Bu saatten sonra biz mi öğretelim bu mesleği size? https://t.co/y9nZYT7R10
— Büşra Cebeci (@nojnest) 19 Ocak 2019
TIKLAYIN - Başörtüsü Mücadelesinin Değişen Yolculuğu
Yalnız Yürümeyeceksin PlatformuTwitter’da #10yearchallenge hashtag’i altında fotoğraflarını paylaşan kadınların bazıları aynı zamanda yalnizyurumeyeceksin.com adresini de duyuruyor. Hayatlarının herhangi bir diliminde başörtüsü takmış, başörtüsünü çıkarmış, başörtüsü baskısını türlü şekillerde yaşamış ve henüz bu yönde mücadele eden kadınların dayanıştığı platformun sitesinde bu mücadeleyi veren kadınların hikayeleri yayınlanıyor. |
Paylaşımlar
Başörtülerini çeşitli nedenlerle çıkardıklarını beyan eden kadınların paylaşımlarından bazıları şöyle*.
“Kapanmak da açılmak da kendi tercihimdi"
Kapanmak da açılmak da kendi tercihimdi. Kimi kadın kapanarak kendini bulur, kimi açılarak. Ben iki türlü de kendimdim. Lütfen artık kadınları bi salın yav #10yearschallenge olmasa da 3 yıl diyebiliriz pic.twitter.com/ycHlzmAp9X
— Elif (@ceyrekmi) 19 Ocak 2019
“Mücadele veren yine ben”
Hep gülüyorum ama hayat o kadar da toz pembe değil benim için. Başörtüsü ve katsayı için mücadele eden İHL mezunu ben, sonrasında 8 sene boyunca taşıdığı örtüyü çıkarma mücadelesi veren yine ben. Uzun süre, önce kendime 5 yıldır da tüm çevreme ve topluma karşı.#10YearsChallenge pic.twitter.com/bTZvTatjMg
— Memnuniyetsiz Melek (@mistiktanrica) 17 Ocak 2019
“Başörtülü resimlerim hep vesikalık”
Bu resimde 10 yaşındayım!
— Fatma Aktaş (@Delala_Cawres) 18 Ocak 2019
İlkokul çağında bi çocuğum yani.
Başörtülü resimlerim hep vesikalık, çünkü fotoğraf çektirmenin haram olduğuna inanırdım bu yüzden sadece kimlik vs için resim çekiyordum.#10YearCallenge @yalniz_yurume pic.twitter.com/srFnMbYv9i
“Siz bizim neler başardığımızı bileceksiniz”
Siz bizim neler başardığımızı bileceksiniz.
— e (@napimmyani) 18 Ocak 2019
Kadının, otoritelerle hangi bedelleri ödeyerek savaştığını ve onları yıktığını bileceksiniz.
#1YearChallenge pic.twitter.com/08UNWgqrC7
“Hayırlı Cumalar”
Hayırlı Cumalar#10yearschallenge pic.twitter.com/10gyxMMdad
— Ş U L E L E Y L A (@sule_leyla) 18 Ocak 2019
“Geri kalamam asla”
Ben geri kalamam asla #10yearschallenge o.O pic.twitter.com/Y22auC6ozt
— benzodiozepin (@sunnshine911) 19 Ocak 2019
* Paylaşımlar için tweet sahiplerinden izin aldık.