Fotoğraflar: Hikmet Adal
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülüşünün 12. yıldönümünde, vurulduğu yerde, Şişli'deki Agos Gazetesi önünde anılıyor.
Saat 15.00'te başlayan anma programı öncesi Agos gazetesine çıkan cadde trafiğe kapatıldı. Şişli Camii'nin önünde bir TOMA, 2 akrep ve 3 polis otobüsü bekletildi. Anmanın yapılacağı yer olan Osmanbey durağında metro durmadı. Öte yandan Osmanbey metrosunun bulunduğu yerde de bir TOMA ve 2 polis otobüsü hazır bekletildi.
Agos gazetesinin eski binası olan Sebat Apartmanı'na Hrant Dink'in fotoğrafının ve "Adalet İstiyoruz", "Vazgeçmiyoruz Ahparig" ve "Hrant İçin Adalet İçin" yazılı Hrant'ın Arkadaşları imzalı pankartlar asıldı.
RSF temsilcisi Erol Önderoğlu: Dostumuz #HrantDink’in katledilmesiyle ilgili davada 12 yıldır gerçek azmettiricilere dokunulmadı, dosyada en dar kapsamla yetinildi. Onu bugün vurulduğu yerde sevgiyle anacağız #HrantİçinAdaletİçin #Hrantsız12Yıl #UnutmadıkAhparig pic.twitter.com/U67aBnYxTa
— RSF Türkçe (@RSF_tr) 19 Ocak 2019
İlk olarak anma programının sunuculuğunu yapan Bülent Aydın konuştu:
Aydın: Buradan gelen sesi büyütelim
"12 yıldır bu meydandayız. Bu meydanda ve dünyanın dört bir yanında Hrant Dink için adalet istemeye devam ediyoruz.
"Tam 12 yıl geçti. Acımız hafiflemedi. İlk günden beri talebimiz net: Adalet istiyoruz.
"Dünyanın dört bir yanındaki Hrant'ın arkadaşlarıyla beraber vicdan korusu olarak haykırmaya geldik. Burada insanlarla buluşmaya geldik. Acımızı ve özlemlerimizi sarmaya geldik.
"Biz bitti demeden bu dava bitmez demeye geldik. Faşizme karşı kardeşimsin Hrant demeye geldik. Hrant hala bu kaldırımda yatıyor...
"Burası Hrant'ın gazetesi Agos'un, Hrant'ın kürsüsüdür. Buradan gelen sese kulak verin. Buradan gelen sesi yükseltelim, büyütelim.
"Özlüyoruz seni, kalbimizdesin ahparig... Keşke burada olsaydın. Bu meydan birbirimize dostça sokulabildiğimiz meydandır. Belki de bu meydan aynı zamanda en güçlü olduğumuz meydandır. 12 yıldır Hrant yok, 12 yıldır adalet yok, 12 yıldır vazgeçmek yok."
Osman Kavala'nın mektubu okundu
Tutuklu iş insanı Osman Kavala da hapishaneden anmaya bir mektup gönderdi. Mektubu Kaval2nın çalışma arkadaşı Asena Günal okudu:
"Silivri'de olduğum için anmaya katılamıyorum. Yüreğim orada.
"Hrant'ın arkadaşlarıyla beraber olamamak büyük bir üzüntü. Adalet talep etmenin ne kadar güçlü olduğunu daha çok hissediyorum.
"Tüm mağdurlar onların çocukları için adaletin yerini bulmasını istiyoruz. 12 yıl önce burada insanların kardeşlerine ne kadar kolay silah doğrultulabildiğini gördük.
"Hrant'ın öldürülmesi bizlerin bir çocuğun katile dönüşmesini nasıl olduğunu daha fazla düşündürüyor. 19 Ocak'ta hukuksuzluğa direnmek için onurlu bir yaşam için bir arada oluyoruz."
Saat 15.45'te biten anma sonrası metro da hizmet vermeye devam etti.
Filiz Ali: Ocak soğuğundan bakıyorlar
2 Nisan 1948'de öldürülen yazar Sabahattin Ali'nin kızı Filiz Ali Hrant'ın Arkadaşları adına açıklama yaptı:
"Sevgili Hrant kardeşim. 12. kez seni aramızdan alan karanlığa karşı senin kurduğun gazetenin önündeyiz.
"Öldürülen gazeteciler, yazarlar, sanatçılar toplumda derin yaralar açtı. Geniş ailemiz 1948'den 2007'ye kadar durmaksızın büyüdü.
"Metin Göktepe, Uğur Mumcu, Muammer Aksoy bize Ocak soğuğundan bakıyorlar. Bugün bizimleler.
"70'lerden beri Türkiye'de kaybedilen binlerce insanın akıbetini soruyorlar. Kar, kış demeden.
"Sana geçtiğimiz yıllardan iyi haberler vermek isterdim ama veremiyorum. Gazeteciler neden yargılandıklarını bilmeden soğuk odalarda tutuluyorlar.
"Babamın kaybedilmesinden gelinen 70 yıl sonra haksızlık hukuksuzluk had safhaya gelmiş durumda.
"İnsan hafızası kaybedilen değerleri unutmaz.
"Toplumun karşısına çıkarlar ve 'Hiç utanmadan mı?!' diye sorarlar.
"Sevgili Hrant hâlâ buradayız. Bir yere gitmiyoruz. Hâlâ umut besliyoruz. Biz burada her gün artan kalabalıkla vazgeçmiyoruz demeye devam ediyoruz."
Açıklamanın tam metni için TIKLAYIN - "'Vazgeçmiyoruz' Demeye Devam Ediyoruz"
(HA/AÖ)