Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a Van’da askerlik yaparken şüpheli şekilde hayatını kaybeden 21 yaşındaki Ahmet Türeli’nin durumunu sordu.
Muazzez Orhan, Hulusi Akar’ın cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesinde, askerlik yapan Ahmet Türeli’nin intihar ettiğinin ileri sürüldüğünü belirterek, 2002-2020 arasında askeriyedeki intihar sonucu ölümlere dikkat çekti.
Orhan, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Van’da askerlik yapan Ahmet Türeli’nin, bir hafta önce nöbette olduğu sırada, intihar etmesi sonucu yaşamını yitirdiği ileri sürülmüş ancak görgü tanıkları ve kamuoyuna yansıyan haberlerde; Türeli’nin intihar etmediğini bir saldırı sonucu öldürüldüğü iddia edilmektedir.
“İddiaya göre, Göğsünün sol üst tarafında üç adet G-3 (Piyade tüfeği) kurşunuyla yaralandığı belirtilen Türeli’nin yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadığı ifade edilmektedir.”
“Bir kişi kendine üç kurşun sıkabilir mi?”
Bu iddialardan yola çıkan Muazzez Orhan, Milli savunma Bakanı Akar’a şu soruları yöneltti:
- Ahmet Türeli’nin intihar iddiasına ilişkin yürütülen bir soruşturma mevcut mudur?
- Ahmet Türeli tam olarak hangi gün ve saatte intihar girişiminde bulunmuştur? Bu durum ne kadar süre sonra tespit edilmiştir? Hastaneye yetiştirilme süresi nedir? Hastaneye geç götürülmüşse sebepleri nelerdir?
- Ahmet Türeli’nin üç kurşunla kendisini vurduğu iddiasına ilişkin durum nedir? Bir intihar girişiminde aynı kişi, kendisine üç kurşun sıkabilir mi?
- Ahmet Türeli’nin askerlik yaptığı yerde üstleri olan veya birlikte askerlik yaptığı kişilerle bir husumet yaşayıp yaşamadığına ilişkin bir soruşturma başlatılmış mıdır?
- 2002-2020 yılları arasında askerdeyken kaç kişi intihar girişiminde bulunmuştur?
- 2002-2020 yılları arasında askerdeyken kaç kişi intihar etmiştir?
- 2002-2020 yılları arasında askerlerce vurularak yaralanan veya öldürülen asker sayısı kaçtır?
- Askerlerin intihar nedenlerine ilişkin bakanlığınızca yapılmış bir araştırma var mıdır?
- Askerlerde intihar eğilimini arttıran nedenleri azaltma ve önleme amaçlı sunulan hizmetler ve psikolojik destekler nelerdir?
- 2002-2020 yılları arasında askerde, askerlere işkence ve kötü muamele uyguladığı için görevden uzaklaştırılan asker sayısı kaçtır? Bu kişilere uygulanan diğer yaptırımlar nelerdir?
“Düzenlemelere rağmen askerlik hala zorunlu”
Muazzez Orhan, soru önergesinde ayrıca şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye’de askerlik, tüm düzenlemelere rağmen hala zorunludur. Özellikle alt gelirli ve yoksul kesimlerin en uzun ve zorunlu sürelerle askerlik yapmak durumunda kaldığı bilinmektedir.
“İşsiz genç sayısının bir milyonu aştığı Türkiye’de bedelli askerlik ücreti olan 35 bin TL’lik ödemeyi yoksulların çocukları yapamamaktadır.
“Öte yandan zorunlu askerlik olmasına rağmen vicdani ret hakkı veya alternatif kamu hizmetlerine katılım düzenlemesi henüz yapılmamıştır.
“Dünyada birçok ülkede zorunlu askerlik uygulaması terk edilmiş, vicdani ret hakkı tanınmış ve vatan hizmeti için alternatif kamu hizmetleri sunma şeklinde düzenlenmiştir.
“Şüpheli asker ölümleriyle ilgili, kamuoyu aydınlatılmalı”
“Türkiye kamuoyuna yansıyan önceki dönem vakalarında görüldüğü üzere; askerler arasında yaşanan ayrımcılık, şiddet, işkence, mobing ve benzeri durumların askerlerde intihar girişimine veya yaşam hakkı ihlallerine neden olduğu bilinmektedir.
“Anayasa Mahkemesinin M. Polat hakkında yaşam hakkı ihlali kararı, kamuoyuna yansıyan Balıkesir’deki M.S. Karakuş’a saldırı vakası, İzmir’deki E. Başta vakası, Kıbrıs’ta askerde gördüğü işkence sonucu yaşamını yitiren U. Kantar vakası gibi birçok vakada askerlikte işkence ve kötü muamele yaşandığı bilinmektedir.
“2002-2013 yılları arasında binden fazla askerin intihar ettiği kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Çeşitli nedenlerle askerlikte insanların intihar girişiminde bulunduğu veya intihar ettiği de bilinmektedir.
“Ancak kamuoyuna yansıyan birçok vakada ise bu intihar iddiaları şüpheler içerebilmektedir. Bu kapsamda şüpheli asker ölümlerine ilişkin kamuoyunun aydınlatılması gerekmektedir.”
Aile: Sıkıntısı yoktu, intihar ettiğine inanmıyoruzAilesi, geçtiğimiz hafta nöbette olduğu sırada ağır yaralı şekilde bulunan ve 23 Mayıs Cumartesi günü hayatını kaybeden Murat Türeli’nin intihar ettiği iddialarına tepki göstermişti. Mezopotamya Ajansı’na konuşan Murat Türeli’nin abisi Fecri Türeli, kardeşinin intihar etmediğini, öldürüldüğünü öne sürdü: “Kardeşim sol göğüs üstünden, kalbe bir santim kala G-3 ile 3 mermiyle vuruldu. Bize intihar ettiği söylendi, fakat ben buna inanmıyorum. “Kardeşim terhisine az kalmıştı. Bu ayın 31’de gelecekti. Biletini bile kesmiştik. Herhangi bir sıkıntısı yoktu. Neden intihar etsin ki? “Bu olay bir hafta önce yaşandı. Dün sabah yaşamını yitirdi. Bugün defnettik. Kesinlikle bunun intihar olmadığını düşünüyoruz ve bununla ilgili gereken soruşturmayı açacağız. Davanın takipçisi olacağız.” |
(EKN)