Uzay ve savunma şirketlerinin hisseleri, artan jeopolitik gerilimler veya yeni savaş tehditleri sırasında daha da yükseliyor.
Şirketler ABD ordusuna anahtar parçalar, araçlar ve silahlar tedarik ediyor, yanı sıra savaş zamanı genellikle ürünleri için artan siparişleri yönlendiriyor.
İntikam senaryoları ve silahlar
ABD Savunma Bakanlığı'na göre, İran'ın saldırısı "Cumhurbaşkanı Trump'a" geldi ve "gelecekteki İran saldırı planlarını" caydırmak amaçlıydı. Trump yaklaşık bir haftalık gerilimin ardından dün tansiyonu düşüren bir açıklama yaptı.
O bir haftalık arada İranlı yetkililer, Salı günü gerçekleşen hava saldırılarına, ülkenin yüksek lideri Ayetullah Ali Hamaney ile ABD'yi "sert misilleme bekliyor" diye uyardı. Yanı sıra "İran'ın 13 farklı intikam senaryosu olduğu" duyurusu gelmişti.
ABD drone grevi, küresel stokları tanka yönlendirdi ve altın ile petrol fiyatlarını yükseltti.
Analistler ne diyor?
Bazı analistler, silah sektöründeki hareketliliği güvenlik için zula yapma fırsatı olarak görürken, diğerleri müşterilere stoklarda kalmalarını ve fiyatlar daha düşükken potansiyel olarak daha fazla satın almalarını tavsiye etti.
CIBC Özel Varlık Yönetimi baş yatırım sorumlusu David Donabedian Cuma günü, "İran genellikle misilleme yapıyor, dolayısıyla mevcut durum artan belirsizlik getiriyor" dedi ve şöyle devam etti:
"İran izlenmesi gereken bir ülke, ancak yatırımcılar aşırı tepki vermemeli."
Hangi şirketin hissesi ne kadar arttı?
Northrop Grumman, Lockheed Martin ve Raytheon da dahil olmak üzere savunma şirketlerinin, İran'ın ABD birliklerini barındıran iki askeri üs üzerinde füze saldırıları başlatmasının ardından Çarşamba itibarıyla sıçramıştı.
Northrop Grumman ve havacılık sektörünün diğer önemli oyuncusu olan Lockheed Martin, Salı sabahı % 1.2 daha fazla işlem gördü.
L3Harris Technologies % 1.4'e kadar yükseldi ve Raytheon yaklaşık% 0.9 sıçradı.
S&P 500 Havacılık ve Savunma Sanayi Endeksi Salı günü Perşembe günkü kapanışından ve Süleymani suikastından önce kabaca% 2,4 artışla kapandı.
Şirketler nereli, ne üretiyor?
Northrop Grumman: Dünya dördüncüsü
ABD merkezli, uzay ve savunma teknolojileri alanında faaliyet gösteren, 1994 yılında Grumman ve Northrop girişimiyle kurulan küresel şirket.
Şirket savunma sektöründe 2010 yılında dünyanın dördüncü büyük şirketi ünvanını aldı.
Şirket CEO'su ise iş insanı Kathy J. Warden.
Lockheed Martin: ABD ordusunun baş tedarikçilerinden
Çok uluslu, 1995 yılında Lockheed Corporation ve Martin Marietta iştiraki olarak kurulmuş ileri teknoloji ve havacılık şirketi. Merkezi Maryland eyaletinin Bethesda șehrinde olmak üzere, dünya çapında 56 ülkede faaliyet gösteriyor ve 140 bin çalışanı bulunuyor.
2005 itibarıyla, gelirinin %95'ini ABD Savunma Bakanlığı, ABD federal hükümet büroları ve yabancı askeri kurumlardan elde ediyor.
Raytheon: Füze üretiminin çoğu onlarda
Raytheon, genel itibarıyla savunma, silah ve ordu alanında iş yapan bir ABD'li firma.
Dünya geneli füze üretiminin büyük çoğunluğunu elinde bulundurur. Firma 1922 yılında kuruldu ve 1959 yılında şimdiki adını aldı. Dünya çapında yaklaşık 63 bin çalışanı var ve yıllık geliri yaklaşık 25 milyar dolar.
L3Harris: Yan ekipmanlar onlardan
L3Harris Technologies, C6ISR sistemleri ve ürünleri, kablosuz cihazlar, taktik telsizler, aviyonik ve elektronik sistemler, gece görüş ekipmanı ve hükümette kullanılmak üzere hem karasal hem havasal ekipmanlar üretiyor.
Dünya silah ihracatı rakamlarında son durum
*2014-2018 verileri. Kaynak: SIPRI
(PT)
*Kaynak: Business Insider, Forbes, Wikipedia.