*Fotoğraf: Sputnik.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Ekim'de başlayan ve 17 Ekim'de ateşkes sürecine giren "Barış Pınarı Harekatı" sonrası Soçi'ye gitti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ateşkesin sona ermesine saatlar kala kritik konuları konuşacak Erdoğan ve Rusya lideri Suriye'nin kuzeyindeki gelişmeler ile ilgili olasılıkları tartışacak.
32 kilometre ve Adana mutabakatı
Erdoğan, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Türkiye-Suriye sınırının 32 kilometre güneyine çekilmesi konusunda ısrarcı.
Rusya ise Türkiye ve Suriye'nin 1998'de imzaladığı Adana Mutabakatı kapsamında adımları destekliyor.
Adana Mutabakatı, ilk kez 23 Ocak 2019'da Erdoğan Putin arasındaki görüşmeden sonra yeniden gündeme gelmişti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise geçen hafta, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye ve Suriye orduları arasındaki işbirliğinin 1998'de imzalanan Adana Mutabakatı çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğini söylemiş ve işbirliğini destekleyeceklerini tekrarlamıştı.
Suriye yönetimi ve PKK ilişkisi sebebiyle iki ülke arasındaki gerilimin tırmandığı 1998 imzalı Adana Mutabakatında, Suriye, "topraklarında Türkiye'ye yönelik terör faaliyetlerine izin vermeyeceği" sözü veriyor.
Ancak YPG/SDG'yi "terör örgütü" olarak kabul eden tek ülke Türkiye.
Mutabakat imzalandığında...Türkiye'de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'di. İktidarda Anavatan Partisi (ANAP), Demokratik Sol Parti (DSP) ve Doğru Yol Partisi'nden ayrılan Hüsamettin Cindoruk liderliğindeki Demokrat Türkiye Partisi (DTP) vardı. Mesut Yılmaz Başbakanlığı'ndaki hükümeti Cumhuriyet Halk Partisi de (CHP) dışardan destekliyordu. Suriye Devlet Başkanı ise Hafız Esad'dı. |
TIKLAYIN - Adana Mutabakatı Nedir?
Kürtler ve Şam arasındaki diyalog
Lavrov dün yaptığı açıklamada da, "Bizim pozisyonumuz şu:" dedi ve ekledi:
"Suriye topraklarından Türkiye ve diğer ülkelere karşı tehdit gelmemesi ve Suriye topraklarında yasa dışı silahlı örgütlerin bulunmaması için tüm Kürt yapılanmalarının Suriye Anayasası'nda ve yasalarında yer alması gerekir.
"Kürtler ile Şam arasında diyaloğun sağlanması gerekiyor. Bu diyaloğu teşvik etmeye hazırız. İki taraf da Rusya'nın bu konuda yardımcı olmasına ilgi gösterdi."
"Petrol hususuna açıklık getirilebilir"
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Oleg Sıromolotov görüşme başlarken 'Fırat Nehri'nin doğusunda yer alan petrol çıkarılan bölgelerin kontrolünün kime geçeceğine' ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:
"Askeri gücün kullanılmakta olduğu karmaşık bir çatışma ortamı mevcutken, kimin ne yapacağını söylemek çok zor.
"Soçi'deki görüşmenin (Putin ile Erdoğan'ın bugünkü görüşme) bitmesini bekleyin, düşünüyorum ki söz konusu görüşme neticesinde bu hususa ciddi bir açıklık getirilecek."
Rusya'nın "IŞİD'liler yayılıyor" uyarısı
"Barış Pınarı Harekatı" başladıktan sonra yaptığı ilk açıklamada Putin Suriye'nin kuzeyindeki IŞİD kampları için "Şimdiye dek onların gardiyanlığını Kürtler yapıyordu. Kürtler kampları bırakıyor. Bunun sonucunda IŞİD'ciler kaçabilir" ifadelerini kullanmıştı.
TIKLAYIN - Suriye'nin Kuzeyinde Durum Ne? IŞİD'li Sayısı Kaç?
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da dün, militanların Suriye'den yayılmaya başladığını kaydetti:
"Türkiye ordusunun Suriye'deki eylemleri neticesinde sekiz göçmen kampı ve yabancı militanların bulunduğu 12 hapishane gözetimsiz kaldı. Bu teröristlerin tersine göçüne, anayurtlarına dönmesine yol açabilir" diyen Şoygu, şunları ekledi:
"Uluslararası toplumun terörist tehlikesi, ideolojileri ve propagandalarına karşı güçlerini birleştirmesi gerektiği açık."
Zirvede görüşülecek başlıklardan birinin de bu olması bekleniyor. Zirvenin gidişatı, bu akşam saatlerinde sonlanacak ateşkesin kaderini de belirleyecek. (PT)