*Tutuklu IŞİD'lilerin fotoğrafları: CBS/Thorsten Hoefle.
Dünya gündemi Beyaz Saray'dan TSİ ile sabahın ilk saatlerinde yapılan açıklamayla odağını Türkiye ve Suriye'ye kaydırdı.
Beyaz Saray basın sözcülüğü, "Türkiye'nin uzun süredir planladığı Suriye'nin kuzeyine operasyona yakında başlayacağını" duyururken, "ABD askeri bu operasyona destek ya da bir parçası olmayacak" vurgusu yaptı.
Yine aynı açıklamada yer alan "ABD, vergi ödeyenlerine büyük bir maliyete neden olabilecek ve yıllar sürebilecek bir şekilde onları tutmayacak. Artık, ABD tarafından son iki yıldır bölgede yakalanan IŞİD savaşçılarından Türkiye sorumlu olacak" ifadeleri de yeni soru işaretleri yarattı.
"Güvenli bölge", operasyon ve tutuklu IŞİD sayılarına dair güncel bilgiler şöyle...
Turuncu üniformalı IŞİD üyesi sayısı ne?
Bölgede tutuklu bulunan IŞİD'li sayısı Beyaz Saray'ın yaptığı açıklamayla tekrar gündeme geldi. Cezaevlerinde tutulan IŞİD savaşçıları turuncu renkteki ABD resmi cezaevi üniformasını giyiyor.
Açıklamada "artık ABD vergilerinin IŞİD savaşçıları için harcanmayacağı bölgedeki tutuklu IŞİD'lilerin artık Türkiye'nin sorumluluğunda olacağı" kaydedildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bugün yaptığı açıklamada bir gazetecinin "Bölgede 10 bin IŞİD üyesi olduğu söyleniyor. Bunlarla ilgili ne yapacak?" sorusuna "Bu rakamlar arkadaşlar biraz abartılı rakamlar" cevabını verdi ve ekledi:
"Ne gibi bir adım atalım ki cezaevlerindeki DEAŞ'lıları buralardan süratle derdest edelim, bu konuda çalışılıyor."
Bölgedeki tutuklu IŞİD'li sayısıyla ilgili ise farklı kaynaklardan rakamlar şöyle:
Suriye Demokratik Güçleri'nin açıkladığı rakamlara göre bölgede ABD tarafından tutulan yaklaşık 12 bin IŞİD üyesi bulunuyor.
The New York Times'a göre yaklaşık 10 bin IŞİD savaşçısı, bölgedeki Hol kampında ise yaklaşık 70 bin IŞİD'li ailesi bulunuyor.
Suriye'nin Kuzeydoğusunda incelemelerde bulunan İngiltere İşçi Partisi milletvekili Lloyd Russell-Moyle, Guardian'a bölgeyle ilgili şu bilgiyi verdi:
"Yakalanan IŞİD savaşçıları ve radikalleşmiş aileler Suriye'nin konuyla başa çıkma kapasitesinin ötesinde. Buna öncelik vermemek uluslararası güvenlik ihmali olur."
Muhafazakar Partis milletvekili Crispin Blunt ise "Ülkemizin şimdiye kadar bu konuda sorumluluk almaması utanç verici" diyor.
80 ülkeden 41 bin kişi katıldı
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre 100 ülkeden 40 binden fazla kişi, Suriye veya Irak'a giderek IŞİD'e katıldı.
BBC Türkçe'nin aktardığı Londra'daki King's College'da Uluslararası Radikalleşme Araştırmaları Merkezi'nin Temmuz 2018'de yaptığı bir çalışmaya göre ise 80 ülkeden toplam 41 bin 490 kişi, doğrudan IŞİD'le bağlantılı.
Ülkelere göre sıralama şöyle:
7 bin 252 kişi Doğu Avrupa, 5 bin 965 kişi Orta Asya, 5 bin 904 kişi Batı Avrupa, 1.063 kişi Güneydoğu Asya, 1.010 kişi Doğu Asya, 753 kişi Kuzey ve Güney Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda, 447 kişi Güney Asya, 244 kişi ise Sahraaltı Afrika.
ABD çekilmeye nerelerden başladı?
*Büyütmek için TIKLAYIN. Kaynak: AA/Grafik.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve çeşitli kaynaklar ABD askerlerinni Beyaz Saray açıklamasından birkaç saat sonra Suriye'nin kuzeyinden çekilmeye başladığını duyurdu.
ABD'ye ait askeri noktaları kullanan hareketli unsurlar, bugün itibarıyla Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Tel Abyad ve Ras'ül Ayn'dan çekilmeye başladı.
Beyaz Saray'dan sabah saatlerinde, "Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyonun parçası olmayacak" açıklaması yapılmıştı.
*ABD askerlerinin çekildiği bölge. Fotoğraf: AA.
10 kilometre mi 32 kilometre mi?
*Türkiye hükümeti güvenli bölgenin 32 km olmasını istiyor. Grafik: AA.
Erdoğan, 32 kilometre derinliğinde ve 482 kilometre uzunluğunda bir "güvenli bölge" talebinde bulunmuştu.
Bu, 911 kilometre olan Suriye-Türkiye toplam sınırının yarısından fazlası anlamına geliyor.
Erdoğan, bu derinliğin Türkiye'den Suriye'ye en az 1 milyon mültecinin dönüşünü sağlayacağını savunuyor.
Erdoğan aynı zamanda "Kapıları açarız" diyerek uluslararası kamuoyunun "güvenli bölgeye" destek vermemesi halinde mültecileri Avrupa'ya gönderebileceğini söyledi.
ABD heyeti ise bölgeyi 10 kilometre derinlikte tutma tavrından vazgeçmedi. Ancak Erdoğan'ın 32 kilometre ısrarı sürüyor.
Ağustos ayının ilk haftalarından itibaren ABD ve Türkiye askeri yetkilileri ortak keşif uçuşları ve kara devriyeleri de dahil bir dizi "güven artırıcı önlem" üzerinde birlikte çalışıyor.
SDG birlikleri 40 km'ye kadar çekildi
ABD destekli SDG'ye anlaşma kapsamında bağlı birlikler ağır silahları ile birlikte 25 ila 40 kilometre geri çekildi.
(PT)
*Kaynak: Telegraph, Guardian, AA, ANHA, Mezopotamya Ajans, New York Times.