*Fotoğraf: Foreign Policy.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
ABD'nin, 17 Temmuz'da aldığı kararla Türkiye'nin F-35 programı ortaklığının askıya alınmasının ardından, ABD'de eğitimde olan Türkiyeli pilotlar ve askeri personeller yarın (Perşembe) itibarıyla Türkiye sınırlarına dönüyor.
TIKLAYIN - ABD'nin F-35 Kararı Sonrası İlişkiler Ne Olur?
6'sı pilot 43 personel, Arizona'da bulunan Luke ve Eglin üslerinde eğitimdeydiler.
Normal koşullarda Türkiyeli personelin eğitimlerinin 2020 sonuna kadar sürmesi, 13'ü pilot 333 personelin eğitim alması planlanıyordu.
TIKLAYIN - Gündem S-400: 5 Soruda ABD, Rusya, Türkiye Üçgeni
ABD'nin S-400 tepkisinin dayanaklarıDünyada Rusya'dan sonra silah ihracatının başını çeken ABD'nin Rusya-Türkiye anlaşması ile ilgili tepki gösterecek çok kalemi var. İlk sebeplerden biri yukarıda saydığımız silah ihracatında tekel olma konusu. Yanı sıra, Defence.com'a konuşan savunma uzmanları S-400 hava savunma sistemleri ve F-35 uçaklarının bir arada kullanılmasının Rusya'nın sistemler üzerinden elde edeceği verilerle F-35'lerin zayıf yönlerini öğrenmesine neden olacağını söylüyor. Dolayısıyla ABD, S-400 ile Türkiye olasılığı gündeme geldiğinden beri karşı açıklamalarak yaparak 'yaptırım' sözcüğünü telaffuz ediyor. Rusya'nın devlet askeri ihracat şirketi Rosoboronexport'un yöneticisi Aleksandr Miheyev, 21 Ağustos 2018 Salı günü Türkiye'ye S-400 füze savunma sisteminin teslimatının yapılmasını öngören anlaşmanın planlandığı gibi 2019'da hayata geçirileceğini açıklamıştı. O tarihten beri açıklamaları keskinleştiren ABD tarafından 6 Haziran'da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a 'ikinci Johnson mektubu' olarak nitelendirilen yaptırım uyarısı geldi. Dışişleri Bakanı Pompeo ise son olarak Washington Post'a verdiği demeçte "ABD kanunlarına göre yaptırım uygulanması gerektiğini, Başkan Trump'ın da buna uyacağını" kaydetti. |
(PT)