Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, Meclis Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinde şüpheli asker ölümlerinin araştırılmasını istedi.
Koç, ayrıca Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.
HDP’li Koç, Savunma Bakanlığı’nın yalnızca 2002-2013 yılları arasında intihar ettiği iddia edilen zorunlu asker sayısını bin 1036 olarak açıkladığını hatırlatarak, “Ancak son 5 yıllık dönemde zorunlu askerlik sırasında yaşanan şüpheli intihar sayısına ilişkin basına ve kamuoyuna yansıyanların dışında bir veri bulunmamaktadır” dedi.
Koç, Akar’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde de Türkiye’de neredeyse her hafta en az bir askerin şüpheli bir biçimde intihar ettiğinin kamuoyuna yansıdığını belirterek, en son 3 günde üç Urfalı askerin intihar ettiğinin ileri sürüldüğünü hatırlattı.
1 yılda kaç asker intihar etti?
Türkiye’nin AİHM kararına rağmen vicdani ret hakkını da tanımadığını ifade eden Koç, Milli Savunma Bakanı Akar’a şu soruları yöneltti:
* 2013-2018 yılları arasında intihar ettiği iddia edilen asker sayısı kaçtır? İntiharların kaçı hakkında adli soruşturma açılmıştır, kaçı adli mercilere intikal etmiştir?
* Son 1 yılda çatışmalarda hayatını kaybeden asker sayısı ne kadardır? Son 1 yılda intihar ettikleri iddia edilen asker sayısı kaçtır?
* Etnik veya dini kimliğinden, mezhebinden veya siyasi ve felsefi görüşünden kaynaklı intihar eden askeri personel sayısı kaçtır?
* Zorunlu askerlik sırasında intihar ettikleri iddia edilen askerlerin doğum yeri olarak bölgelerini(doğdukları illeri) gösteren bir veri bulunmakta mıdır? Var ise kamuoyu ile paylaşacak mısınız?
* İntihar ettikleri iddia edilen askerlerin ailelerine sağlanan sosyal ve ekonomik destekler var mıdır? İntihar ettikleri iddia edilen askerlere ait eşyalarının ailelerine iade süresi ne kadardır? Bu konuda sistemleşmiş bir uygulamanız var mıdır?
* TSK’daki lider personelin tümüne mobbing konusunda duyarlılık ve farkındalık kazandırılması amacıyla meslek içi eğitim veriliyor mu? Ayrıca psikoloji ve insan hakları dersleri müfredatta var mıdır?
* Şiddete ve kötü muameleye maruz kalan er-erbaş, astsubay-subay’ların rahatlıkla ulaşabilecekleri bağımsız merciler var mıdır? Özellikle asta karşı şiddetin önlenmesine yönelik uygulama esaslarını gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz?
“Cezasızlık, caydırıcılığı ortadan kaldırıyor”
Koç, araştırma önergesinde ise şu ifadelere yer verdi:
“Zorunlu askerlik sırasında intihar ettiği iddia edilen şüpheli vakalara bakıldığında özellikle askeri bölgelerde zorunlu askerlik yapan başta Kürtlere yönelik olmak üzere gerçekleşen yaşam hakkı ihlallerine ve vücut bütünlüğüne yönelik suçlar ile işkence suçlarıyla ilgili etkili bir soruşturma ve kovuşturma yapılmadığı görülecektir.
“Dolayısıyla bu etkin kovuşturma ve soruşturmalara cezasızlık olgusu da eklenince kötü muameleye dair caydırıcılık durumu da ortadan kaybolmaktadır.
“Zorunlu askerlik sırasında yaşanan şüpheli intihar vakaları genel olarak askeri savcılıklar aracılığıyla soruşturuluyor. Askeri savcılıklar tarafından gerçekleştirilen soruşturmaların takipsizlikle neticelenmesi de yaşanan intiharların esas nedenlerinin belirlenmesinin önünde önemli bir engel teşkil ediyor. Bu nedenle davaları sivil mahkemelerin yürütmesi gerekiyor.”
3 günde 3 Urfalı askerin intihar ettiği ileri sürüldü
Son olarak 14-17 ekim tarihleri arasında farklı yerlerde zorunlu askerlik yapan üç Urfalı askerin intihar ettiği ileri sürülmüştü.
TIKLAYIN - 3 Günde “İntihar Etti” Denilen Urfalı Zorunlu Askerlerin Sayısı 3’e Çıktı
Urfalı askerlerden önce, medyaya yansıdığı kadarıyla askeriyede son zorunlu asker intiharı haberi 12 Eylül 2018’de gerçekleşmişti.
Afyon’un Dinar ilçesinde cezaevinde zorunlu askerlik yapan Batman nüfusuna kayıtlı M.A.’nın intihar ettiği ileri sürülmüştü.
3 Aralık 2013’te CHP’li Mahmut Tanal’ın verdiği soru önergesini cevaplayan dönemin Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 2002-2013 arasında askeriyede intihar eden askerlerin sayısını 1036 olarak vermişti. (EKN)