Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye’nin İdlib kentine girdi.
Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Kayseri Komando 1. Tugay Komutanlığı'ndan 100'den fazla askerin 30 zırhlı araçla dün gece 22.15 civarında İdlib’e geçtiği belirtildi.
9 Ekim’de TSK'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, 30 Aralık 2016’da Suriye'de ilan edilen ateşkes rejiminin sürdürülmesi amacıyla Türkiye, Rusya ve İran garantörlüğünde Astana sürecinin başlatıldığı; çatışmasızlık bölgesinde, Türkiye askerlerinin keşif faaliyetlerine başladığı belirtilmişti.
Hürriyet’ten Uğur Ergan’ın haberine göre, Bordo Bereliler (Özel Kuvvetler) ile Mavi Berelilerin (Kayseri Komando), yapılan müzakereler sonucu Heyet Tahrir el Şam’ın (HTŞ) boşalttığı yerlerden Suriye’ye girdiği öğrenildi.
Astana’da varılan uzlaşıya göre; İdlib bölgesinin batısında toplam 14 ayrı gözlem noktasında Türkiye askerleri görev yapacak.
Genelkurmay'dan açıklama
Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Astana Süreci kapsamında, ateşkesin tesis, gözetim ve devamını sağlamak, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ve yerlerinden edilenlerin evlerine dönmesi için uygun şartları temin etmek maksadıyla İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde görev yapacak Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları, 8 Ekim 2017 tarihinde icrasına başlanan keşif faaliyetleri ile koordineli olarak, 12 Ekim 2017 tarihinden itibaren gözlem noktalarını teşkil faaliyetlerine başlamıştır."
İdlib'de neler oluyor?
Savaş boyunca İdlib’i kontrol eden gruplar, Suriye Şam yönetiminin elinde bulunan iki önemli merkez olan güneyinde Hama ve batısındaki Lazkiye’ye saldırılar düzenledi.
Savaşın geldiği noktada İdlib, bugün Suriye Şam yönetiminin elinde olmayan tek eyalet ve etrafı kuzeyinde Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) denetimindeki Afrin Kantonu, kuzeydoğusunda Halep var. Halep’i ve tüm güneyin Suriye ordusunun kontrol ediyor. İdlib’in batısında ise Hatay bulunuyor.
İdlib eyaletini 2015 yılında, farklı isyancı güçlerin kurduğu, bünyesinde cihatçı gruplar Nusra Cephesi ve Ahrar'uş Şam'ı da barındıran çatı örgütü Fetih Ordusu ele geçirmişti. İki yıldır İdlib’te bu gruplar arasında çatışmalar yaşanıyor. Nusra Cephesi bir süre önce El Kaide’den ayrıldığını duyurdu ve Heyet Tahrir el-Şam adını aldı.
Ahrar'uş Şam ise Astana sürecinde ÖSO ve Türkiye ile iyi ilişkiler kurma politikasını benimsemişti. İki cihatçı grubun çatıması sonucunda Ahrar-uş Şam İdlib merkezinden çekilmek zorunda kaldı.
Heyet Tahrir el-Şam'ın İdlib ve Hama'da hem Suriye ordusuyla hem de hem de ılımlı muhalif olarak gördüğü gruplarla savaşıyor.
Suriye'deki ateşkesin garantörü olan Rusya, Türkiye ve İran Astana görüşmelerinde Suriye'de güvenli bölgeler kurulmasına ilişkin Mayıs 2017’de imzaladıkları memoranduma göre, İdlip dört çatışmasızlık bölgesinden biri. (ÇT)