* Fotoğraf: New York Times.
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye'de en gerekli işlere bakanların dışındaki tüm uluslararası personelini çekeceğini açıkladı.
BM haber ajansı Irin, 100 uluslararası personelden 25'inin bu hafta Suriye'den ayrılabileceğini duyurdu. Başkent Şam dışına yapılan inceleme gezileri de son günlerde artan çatışmaların yarattığı risk nedeniyle durduruldu.
Irin, çatışmalar başladığından bu yana Suriye'de sekiz BM görevlisinin öldürüldüğünü yazdı. BBC'nin haberine göre, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejimine karşı ayaklanmanın başladığı Mart 2011'den bu yana Suriye Arap Kızılayı gönüllülerinden ölenlerin sayısı da 18'e ulaştı.
Suriye'deki insani yardım koordinatörü Radhouane Nouicer, Irin'e yaptığı açıklamada "Şam da dahil olmak üzere, ülkede güvenlik durumu son derece kötü hale geldi" dedi.
Nouicer, "çatışmaya taraf olanlar uluslararası hukukun insani yardımla ilgili hükümlerine tam olarak uymadığı ve güvenlik sağlanamadığı sürece, BM'ye bağlı yardım kuruluşlarının personel sayısını ve yardım ulaştırma yöntemlerini gözden geçirmek zorunda olduklarını" söyledi.
Şam havaalanı bu bölgedeki çatışmaların yoğunlaşması üzerine geçen hafta iki gün kapatıldı ve tüm uluslararası seferler iptal edildi. İnternet erişimi de iki gün kesildi.
Bakanlık sözcüsü nerede?
Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi'nin de Londra'ya kaçtığı iddia edildi. Lübnan'da Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen El Manar televizyonu, Makdisi'nin "resmi söylemin dışına çıktığı" için görevinden alındığını ileri sürdü.
Özgür Suriye Ordusu ise Makdisi'nin Suriye'nin elinde kimyasal silah bulunduğu ancak bunu halkına karşı kullanmayacağı yönündeki açıklamasının Esad'ı rahatsız ettiğini ve bu nedenle görevinden alındığını iddia etti.
BBC'nin haberine göre, Makdisi'nin Şam'daki evi de yakıldı.
Suriye Ulusal Konseyi Sözcüsü Muhammed Sermini de Makdisi'nin iki gün önce ailesiyle Beyrut'a kaçtığını, bilet temin edilene kadar bir arkadaşının evinde kaldığını, dün akşam saatlerinde de bir uçakla İngiltere'nin başkenti Londra'ya gittiğini açıkladı.
Irak işgalini hatırlattı
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama, "Esad'ın halkına karşı kimyasal silah kullanması halinde sonuçlarına katlanacağını" söyledi.
Obama, "Dünya izliyor. Kimyasal silah kullanımı kabul edilemez. Libya'daki nükleer malzemeler ya da Suriye'deki kimyasal silahlar olsun, silahların yayılmasını engellemeye çalıştık. 20'inci yüzyılın daha kötü olan silahlarıyla 21'inci yüzyılın karartılmasına izin veremeyiz" dedi.
Şam yönetimi, kimyasal silah kullanmaya hazırlandığı iddialarını reddetti.
2002-2005 arasında ABD Dışişleri Bakanı olan Colin Powell, 5 Şubat 2003'te BM Genel Kurulu'nda konuşmuş ve Irak'ta hareketli biyolojik silah laboratuvarları olduğunu ileri sürmüştü. Powell, "laboratuvarların" yerlerini bilgisayarda çizilmiş bir harita üzerinde göstermişti.
Bu konuşmanın ardından Irak işgali başladı. İddiaların doğru olmadığı da işgalden çok kısa bir süre sonra ortaya çıktı.
Powell, 11 Eylül 2011'de El Cezire'ye yaptığı açıklamada, pişman olduğunu, CIA'in kendisini kandırdığını söyledi. (AS)