Asker Hakları İnisiyatifi, Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na Uğur Kantar adına hazırladıkları "Zorunlu Askerlik Sırasında Yaşanan Hak İhlalleri" başlıklı zorunlu askerlik sırasında yaşanan hak ihlalleriyle ilgili raporu sundu.
Komisyon başkanı Ayhan Sefer Üstün, "Son on yılda intihar olayları şehit sayısını geçmiş durumda. Bu kabul edilemez. Bu sorunun üstüne hep birlikte gitmek zorundayız" dedi.
Üstün, son iki buçuk yılda 175 er ve erbaş, son 10 yılda ise toplam 934 erbaş ve erin intihar ettiğini ifade ederek, "Son iki buçuk yılda iç güvenlik olaylarında 233 şehit, son 10 yılda ise 818 Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeli şehit olmuş. Son on yılda intihar olayları şehit sayısını geçmiş durumda" dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, askerlik yaşının yukarı çekilmesi gerektiğini "18, 20 yaşındaki insanları çocuk görüyoruz. Eski olgunluklar yok, toplum, hayat, bakış açısı değişti" sözleriyle savunurken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, askere gidenlerin sigortalarının devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.
İslam: İnsanlar haklarını aramaktan korkuyor
CNNTürk'ün haberine göre, Asker Hakları İnisiyatifi adına sunum yapan Doç. Dr. Tolga İslam, askerlik yaparken gördüklerinin kendisini rahatsız ettiğini belirterek, bu konuda bir şeyler yapma ihtiyacı hissettiğini kaydetti.
Asker Hakları'nın internet sitesine gelen şikayetleri raporlaştırdıklarını belirten İslam, "Bizim basit bir derdimiz var; zorunlu askerlik devam edecekse, bu askerlerin kötü muameleye uğramamasının sağlanması lazım. 20 yaşında savunmasız, haklarını nasıl savunacağını bilmeyen insanlara yardımcı olmak" dedi.
"Bir yılda tüm illerden 432 başvuru aldık. Kötü muamele intihar, kalıcı fiziksel hasarlar ve akıl sağlığını yitirme gibi sonuçlara yol açıyor. İntihar konusunda adım atılmadığı her dakikadan hepimiz sorumuyuz. Dün sadece iki intihar haberi geldi. Sadece 2012 yılında 43 intihar vakası var. Bu açıklanan rakam; daha fazla olduğunu düşünüyoruz.
"Son 22 yılda 100 kadar asker intihar etti. İslahiye'de altı ayda üç intihar oldu. Bu mesele herkesin sahip çıkması gereken mesele. Meclis'in daha kuvvetli bir irade göstermesi gerekiyor. Bireyler haklarını aramak için korkuyorlar ve ürküyorlar. Bu korkunun ortadan kaldırılması gerekiyor. Bunu yapacak olan Meclis'tir.
Vurucu: TSK insan hakları konusunda hassas
Hakim Tuğgeneral, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Akif Vurucu, TSK'nın insan hakları konusunda hassas ve dikkatli davrandığını iddia etti.
"TSK'da asta kötü muamele, cebir ve şiddet kullanma suç olarak düzenlenmiştir ve ciddi müeyyideler öngörülmüştür. TSK içerisinde bu suçları işleyenlerin tespiti halinde, genel uygulama, derhal yasal işlem yapılması şeklindedir.
"'Başıma bir şey gelir' diye şikayet edemiyorum demesinin müeyyidesi de düşünülmüş ama bu konuyu ciddiye almak lazım. Bu konuda onları cesaretlendirici tedbirler elbette uygun olur. Bunun üzerinde durmak lazım.
"TSK'da asta kötü muameleyi önlemek için askeri okullardan eğitim başlamaktadır. Türkiye genelinde 20-24 yaş aralığı en fazla intiharın meydana geldiği yaş aralığıdır. Askerlik hizmeti de bu yaş grubu içerisinde yapıldığında intiharların bu döneme
rastladığını kabul etmek lazım.
Kürkçü: Kayıtsız kalamayız
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü TSK'daki intiharların Türkiye geneline göre on kat fazla olduğunu söyledi. Kürkçü, "Bunu düşünmemiz lazım. Bu savuşturulabilir geçiştirilebilir bir şey değil. Gençlerin intihara böyle sürüklenmesine ne biz ne TSK kayıtsız kalmamalıyız" dedi.
Kürkçü, cinsel yönelim tartışmasının kaçınılmaz olarak TSK'nın gündeminde olduğunu belirterek, "Eşcinsellikle ilgili hak koruyucu mekanizmalar TSK'ya da aynen aktarılmalı" dedi. (EKN)