"Suriye'de devam etmekte olan krizin bölgesel istikrar ve güvenliğe olduğu kadar, ulusal güvenliğimize menfi etkisi giderek artan şekilde görülmektedir."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulan tezkere bu sözlerle başlıyor.
Meclis'te kapalı oturumda görüşülmesi kararlaştırılan tezkere özetle şu ifadeleri içeriyor:
"Suriye Arap Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerince yürütülen askeri harekatlar kapsamında, 20 Eylül'den itibaren ülkemiz topraklarına saldırgan da saldırgan eylemler yönelmiş ve müteaddit uyarılarımıza ve diplomatik girişimlerimize rağmen bu eylemler devam etmiştir. Ülkemiz topraklarına yönelik eylemler silahlı saldırı eşiğindedir."
"Bu durum, ulusal güvenliğimize ciddi tehdit ve riskler oluşturan bir aşamaya ulaşmıştır. Bu itibarla, ülkemize yönelebilecek ilave risk ve tehditlere karşı zamanında ve süratle hareket etmek ve gerekli tedbirleri almak ihtiyacı hasıl olmuştur."
"Bu çerçevede, hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi ile bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için bir yıl süreyle izin verilmesini Anayasanın 92. maddesi uyarınca arz ederim."
Bu sabah Meclis'te yapılan olağanüstü oturumda, önce görüşmelerin kapalı devam etmesi konusunda anlaşmaya varıldı.
Öncesinde söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Muharrem İnce, tbmmtv'de canlı yayınlanan konuşmasında şunları söyledi:
"Bu tezkere Anayasa'nın 92. maddesine aykırıdır. Bir saldırıyla karşı karşıya değiliz. Milletlerarası hukukun meşru saydığı durumlara aykırıdır. Bunu yapanın Suriye devleti olduğu belli değildir. Bu tezkerenin sınırı belli değil. Bu tezkereyle cihan harbi bile çıkarabilirsiniz. Suriye hükümeti de saldırdığını kabul etmiyor. Özür de diliyor."
Meclishaber.gov.tr'ye göre, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan "Hiçbirinizin savaş yanlısı olduğunu düşünmüyorum, vicdanım isyan halindedir. Lütfen biraz daha akıl, sağduyu, diplomasi, kardeşlik, komşuluk, tarih, kültür, din kardeşliği" dedi.
BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan Suriye tezkeresine destek vermeyeceklerini açıkladı.
Yine meclishaber.gov.tr'nin haberine göre, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Suriye tezkeresine ilişkin, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin elini güçlü kılmak için, TSK'nın sınırötesi müdahalesi için Hükümete yetki verme taraftarıyız" dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu ve sağduyulu hareket etmesi gerektiğini" söyledi. CHP Grup toplantısında, tezkereye hayır kararı çıktı.
Meclis Başkanı Cemil Çiçek de Meclis kulisinde yaptığı açıklamada "Türkiye böylesine olumsuz bir ortamda kendi hukukunu korumanın gayreti içerisindedir, meseleye böyle bakmak lazım" dedi. (AS)