"Apaydın Konaklama Tesisleri."
Hatay'ın Antakya ilçesinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) askerlerinin kaldığı ve "Apaydın Kampı" olarak bilinen kampın tam adı bu.
Bırakın içine girilmesini, dışarıdan fotoğraf çekmek bile yasak.
Kampın kapısında bekleyen Türkiyeli jandarmanın tek inisiyatifi kapıyı açıp kapamak gibi görünüyor, kontrol ÖSO askerlerinde.
Kampın fotoğrafını çekmeye çalışırken, üzerimize yürüyerek bizi uzaklaştırmaya çalışmaları da bunu bir kanıtı.
Dün, Apaydın Kampı'na girmeye çalıştık. Gazeteciler ve Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri ile yola koyulduk. CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, kampa girebileceğimizi, valilikten izin alındığını söyledi.
Ancak kapıda "işlerin pek öyle yürümediğini" gördük. Antakya merkezden yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki kampın kapısında bize içeri "kesinlikle" giremeyeceğimiz söylendi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Apaydın dışındaki kamplara girilebileceğini ancak buraya girmenin yasak olduğunu bildirdi bize. Başka herhangi bir açıklama yapılmadı.
Kampın fotoğrafını çekmek istedik, içeriden çıkan ÖSO askerleri üzerimize yürüdü, bizi iterek uzaklaştırdılar. Birkaç kare çekme şansımız oldu yine de.
Bu arada kamptan çıkan bir bölge komutanı, bize bu katı uygulamanın "güvenlik sebebiyle olduğunu, ailelerinin Suriye'de yaşadığını ve onların selameti için fotoğraf çektirmediklerini" söyledi.
Bölgedeki küçük bir askeri birimin komutanı olduğunu söyleyen Suriyeli Ebu Hüseyin, kamplarda askeri eğitim verildiğini, gündüz savaşa gidip geceleri Türkiye tarafına döndüklerini anlattı.
Biz de kamuflajlı askerlerin yanından ayrılıp "barış etkinliğine" katıldık. Kampın çıkışına dek ÖSO askerleri araçlarıyla bizi takip etti, "çıktığımızdan emin olmak için."
"El Kaide militanları mı?"
Bu yıl Hatay'ın Antakya ilçesindeki Yeşilpınar Belediyesi aslında 9. Defne Festivali'ni düzenleyecekti. Ancak yanı başlarında çıkan ve hatta Hatay'a da sıçrayan savaşla birlikte "kutlama" yapmaktan vazgeçtiler.
Belediye, festival yerine "Barışa Çığlık" etkinliğini düzenlendi. Suriye'deki iç savaşa yakından tanık olan ilçeden, bu hafta sonu barış talebi yükseldi.
Etkinliğin ilk gününde, şu konuşmacılar söz aldı:
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Erol Ekici, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Mehmet Ali Edipoğlu, Hasan Akgöl, Süleyman Çelebi, Hurşit Güneş, Refik Eryılmaz, CHP Gençlik Kolları Başkanı Emre Doğan, gazeteci yazar Halil Nebiler, gazeteci Fehim Taştekin, Hubyar Sultan Alevi Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Türkiye Komünist Partisi (TKP) MYK üyesi Kemal Okuyan, sanatçılar Hürdağ Aydın, Sadık Gürbüz, Orhan Alkaya, Ali Nafile, şair Mustafa Söylemez, Emekli-Sen Başkanı Veysi Beysülen, gazeteci Dinç Çoban, gazeteci Ömer Ödemiş, gazeteci Sinan Seyfettin.
Talepler ve temenniler ortaktı: Barış!
Ve tabii Apaydın Kampı'na neden girilemediği, orada "neyin saklandığı", askerlerin kent içerisindeki tutumları sorgulandı.
Çelebi, "Hatay'da El Kaide militanlarının dolaştığını" ileri sürdü.
Gazeteci Taştekin, dış müdahaleyi davet eden, mezhepçilik yapan bir oluşumun devrimci olamayacağını, devrime ihanet ettiğini söyledi.
Etkinlik, bugün de paneller ve konserlerle devam edecek. (AS)