Aram Yayınları sorumlusu Fatih Taş, kitabın çevirmeni Ender Abadoğlu, editörü Lütfi Taylan Tosun ve kitabın redaktörlerinden Ömer Faruk Kurhan, 1,5 yıldan 6'şar yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyorlar.
5 Haziran'da açılan davanın ilk duruşması dün (17 Ekim) İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmada tüm sanıklar ile Abadoğlu'nun avukatı İnan Yılmaz, Taş'ın avukatı Özcan Kılıç, Kurhan ve Tosun'un avukatı Ağur Demirci katıldılar.
Basın Kanunu'na ilişkin itiraz reddedildi
Duruşma başlangıcında Cumhuriyet Savcısı Kadir Nazmi Yelkenci'nin talebine uyan Mahkeme Başkanı Sevim Efendiler, Av. Özcan Kılıç'ın, "Cezai sorumluluğa" dair 5187 Sayılı Basın Kanunu'nun 11/4 maddesinin Anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu belirterek dosyanın bekletilmesi yönünde ilettiği talebin reddedilmesine karar verdi.
Duruşmada ifade veren Abadoğlu, "Kitaptaki fikirler yazarın fikirleridir. Bu fikirlerden dolayı çevirmenin sorumlu tutulamayacağını düşünüyorum" dedi.
Fransız parlamentosunda Ermeni Soykırımı ile ilgili lehine görüş bildiren Fransız parlamenterlerin görüşlerinin televizyon ve gazetelerde çevrilerek yayımlandığına işaret eden çevirmen Abadoğlu, "bu beyanatların çevirmenleriyle ilgili herhangi bir dava açılmadı" diyerek çevirmenlerin içeriklerden sorumlu tutulamayacağını ifade etti.
"Yayıncı ve çevirmenlerin yargılanması yanlış"
Tosun da ifadesinde, görevinin kitabın orijinalinin doğru tercüme edip edilmediğini ve güzel bir Türkçe ile ifade edilip edilmediğini denetlemek olduğunu söyledi.
"Denetlediğim kadarıyla çeviride herhangi bir sorun yoktu" diyen Tosun, "Eserde suç unsuru görmedim. Suçlamayı kabul etmiyorum" diye konuştu.
Ardından söz verilen yayıncı Taş ise, kendisinin ve çevirmenlerin yazarı hayatta olan bir kitaptan dolayı yargılanmalarını doğru bulmadığını, kitabın uluslararası önemde bir medya analizi olduğunu belirtti.
İfade veren son sanık Kurhan da, kitapta "kin ve düşmanlığa tahrik"i cezalandıran 216. maddeye göre suçlanabilecek bir ifadeye rastlamadığını, 301. maddenin ruhunun ise devleti dokunulmaz kılmaya hizmet ettiğini ve yorum hatta keyfi yoruma açık olduğunu savundu.
Savunmaların alınmasından sonra söz verilen Av. İnan Yılmaz ise, Noam Chomsky'yi kastederek, "uluslararası önemde bir yazar, dilbilimci ve felsefe profesörünü yargılıyorsak bu şahsiyetin memleket mahkemelerde kendisini savunma hakkı da tanımalıyız" dedi.
"Huzurda yargılanan müvekkilim bu yargılayamadığımız yazarın bir eserini çevirmiştir. Bu davalarla maalesef gölgelerle savaşıyoruz."
Sanıklar yazılı beyanlarını sunacak k
Dört sanığın da kendi görüşlerinden yargılanmadığını ifade eden Av. Uğur Demirci ise, suçlamaları reddederek, yazılı savunmayı daha sonra sunacaklarını açıkladı.
Kitapta ABD'nin hedef alındığını söyleyen Av. Kılıç, "Dünya çapında ABD'nin operasyonları, katliamları ve darbeleri anlatılıyor. Bunların medyada yansıyış biçimi ortaya konuyor. Bu bütünsellik içinde dört kişinin 216 ve 301. maddelerden yargılanmaları garip bir durumdur" dedi.
İfadeleri dinleyen Hakim Efendiler, yazılı beyanların sunulması için süre tanıdı ve yargılamaya 20 Aralık'ta devam edilmesine karar verdi.
6'şar yıl hapis isteniyor
İstanbul Cumhuriyet Savcısı İsmail Onaran'ın iddianamesinde, yayıncı Taş ile kitabın hazırlayıcıları Kurhan, Tosun ve Abadoğlu için 6 yıl hapis isteniyor.
Sanıklar, "Türklüğü, Cumhuriyeti ve Meclis'i alenen aşağılama" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla suçlanıyor.
Filozof Noam Chomsky, bir başka kitabı nedeniyle geçtiğimiz yıllarda yargılanan yayıncı Fatih Taş'a destek olmak için Türkiye'ye gelerek duruşmayı izlemişti.