Hz Muhammed'in 12 karikatürünün yayımını "İslama hakaret" olarak değerlendiren Müslüman ülkeler, karikatürlerin Avrupa'nın çeşitli gazetelerinde "ifade ve basın özgürlüğü" adına yeniden yayımlanmasıyla tepkilerini artırdı.
Başbakan recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, Medeniyetler İttikafı ile çalışmalar yürüttüğü İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero ile birlikte dünya liderlerine bir mektup göndereceklerini açıklamıştı.
Şikayet edilen "Charlie Hebdo" dergisi bayilerde
Fransa Müslüman İnanç Konseyi (CFCM), haftalık mizah "Charlie Hebdo" dergisi hakkında suç duyurusunda bulundu ve satışa çıkarılmadan önce "ırk ve din temelinde saldırıda bulunduğu" gerekçesiyle toplatılmasını istedi. Paris Ağır Ceza Mahkemesi ise, usul eksikliğinden başvuruyu reddetti.
Çıkardığı özel sayısında Hz Muhammed'i çizen dergi, iki eliyle başını tutan ve "Aptallarca sevilmek ne kadar zor" diyen Hz Muhammed'i resmetti. "Terör ve şantaja başvuran köktencilere demokratik ilkelerden ödün verilemez" açıklamasına da yer veren Dergi, şiddetli protestolara neden olan 12 karikatüre de başkalarını ekleyerek yer verdi.
CFCM Cuma günü avukatlarıyla toplantıda
CFCM Başkan Yardımcısı Fuat Allavi, tepkilere rağmen karikatürlerinin yayımlanmasına devam edilmesini eleştirerek, "Ateşe körükle gidiyorlar. Bu sorumsuzca" dedi. Derginin avukatı Richard Malka'ya göre ise, "Fransa'da yayımlanmadan önce bir dergi sansür edilemez. Bu ancak yayından sonra talep edilebilir."
Derginin sahibi Philippe Val, mahkemeye dergi çizerleriyle birlikte gelerek, "Demokrasilerde, karikatür hakkı vardır" diye konuştu. CFCM ise, Cuma günü, avukatlarıyla birlikte bir toplantı düzenleyerek, karikatürlere yer veren France-Soir, le Monde, Libération ve Charlie Hebdo gibi gazete ve dergilere karşı ceza davası açmak dahil neler yapılabileceğini görüşecek.
Avrupa'daki üç gazeteye bomba ihbarı
6 Şubat'ta France Soir gazetesine, bomba ihbarı yapıldı. Issy-les-Moulineaux yerleşiminde bulunan gazete merkezi, derhal boşaltılarak bina güvenlik kordonu ile çevrildi. Paris merkezli uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün, tehditler sonrası görüşüne başvurmak istediği gazete bir açıklama yapmak istemedi.
Fransa'daki gazetenin dışında karikatürlere ilk olarak yer veren Danimarka'dan Jyllands-Posten gazetesine, biri 31 Ocak'ta, diğeri de 1 Şubat'ta iki kez bomba ihbarı yapıldı. Ancak ihbarlar gerçek çıkmadı.
5 Şubat'ta kimliği belirsiz kişiler, "Charlie Hebdo" dergi binasının önüne yangın söndürme cihazı bıraktı. Karikatürlere yer veren Hollanda'daki "De Volkskrant" gazetesine 3 Şubat'ta İnternet yoluyla gönderilen bir mesajda, bina içerisinde bombanın patlayacağı bildiriliyor.
RSF, diyalog ve hoşgörü çağrısı yaptı
Daha önce yaptığı "diyalog ve hoşgörü çağrısını" yineleyen RSF, gelişmeleri "tehdit ve yıldırma girişimleri" olarak niteleyerek kınadı.
France Soir gazetesi sahibi Mısırlı İş insanı Raymond Lakah, karikatürlerin gazetesinde yayımlanmasından sonra Yayın yönetmeninin işine son vermişti. Yayın yönetmeninin işine son verilmesini anlamakta güçlük çektiğini bildiren RSF, bunun tansiyonu düşürmeye yaramayacağını, tersine tarafların tutumunu daha da radikalleşmesine hizmet edeceğini açıklamıştı.
Afganistan'da üç ölü, 17 yaralı
Afganistan'ın güneyinde, karikatürleri protesto eden kitleyle polis arasında yaşanan çatışmalarda üç kişi öldü, 17 kişi de yaralandı.
Gazetenin dağıtımını Tunus ve Fas'ta yasak konmuştu. Fas'ta yayımlanan "Attajdid" gazetesi de, France-Soir gazetesinin cezalandırılmasını istemişti.
Filistinli silahlı gruplar ise, Fransız, Norveç ve Danimarka vatandaşlarını Gazze Şeridi ve Filistin topraklarında hedef almakla tehdit etti. RSF, 2 Şubat'ta da, tarafları sükunete çağıran bir bildiri yayımlamıştı.
Dün de Afganistan'da Maimana'daki NATO Birliği'ne saldırmak isteyen gruba ateş edilmesi sonucu 4 eylemci öldü, 15'i yaralandı. Birlikte görev yapan 6 Norveçli asker de yaralandı. (EÖ)