Saldırı ve tehdit
28 haziranda kimliği belirsiz kişiler Beyoğlu'daki "Flash TV" merkez binasına molotof kokteylle saldırı düzenledi. Saldırıda küçük çapta maddi hasar meydana geldi.
Belediye ihaleleriyle ilgili Orhangazi Lider Gazetesi'ne yazan gazeteci Halit Demirhan, 15 Haziranda saldırıya uğradı. Saldırıdan beş dakika önce gazeteciye gelen telefonda, "İhaleleri yazdınız ama biz de Roma'yı yaktık" denildi. Bursa Gazeteciler Cemiyeti (BGC) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇHD) Bursa Şubesi ortak bir açıklamayla saldırıyı kınadı.
Beytüşşebap'taki Kumtik Dağı'na nöbete giderken mayına basarak ağır yaralanan geçici köy korucusu Şemsettin Kılıç'ın yakınları, 12 Haziranda, çekim yapan "Şırnak Haber" gazetesi ve Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabiri Emin Bal'a saldırarak fotoğraf filmini almaya çalıştılar. Sonuçta, habercinin kamerası kullanılamaz hale geldi.
İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ) sağ ve sol görüşlü öğrenciler arasındaki çatışmayı izlemekle görevlendirilen Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabirleri Sedat Suna ve Ertuş Bozkurt, 8 haziranda Beyazıt Karakolu önüne ülkücü oldukları iddia edilen 25 kişilik grubun zincirli ve sopalı saldırısına uğradı.
Ankara'da yayınlanan "Öz Sakarya Bölge Gazetesi" Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Öz, 21 Mayısta Etimesgut Belediyesi'nin davetlisi olarak katıldığı program sırasında, belediye zabıtaları ve başkanın korumalarınca dövüldü.
Ankara Üniversite İletişim Fakültesi 4. sınıf öğrencisi de olan gazeteci Öz sağlık raporu alarak şikayette bulundu. Etimesgut Belediye Başkanı Serhat Kemal Yılmaz'ın, Yunus Emre Parkı açılışında Öz'e, "Bu gazetenin sorumlusu sen misin" diye soru sorduğu, "evet" yanıtı üzerine başkanın korumalarının gazeteciyi hedef aldığı bildirildi.
11 Mayısta Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde haber izlerken DİHA muhabiri Sıddık Güler'in bir askerce tartaklanarak makinesinin kırılmasına tepki gösterdi. Alternatif Bahar Şenliklerinde askerlerin öğrencileri gözaltına almasını görüntüleyen Güler'in makinesi ve kamerasını sivil bir asker almak istedi. Aynı asker görevini yaptığını kaydeden muhabiri tartakladı ve makinesi kırdı.
Gözaltı ve tutuklamalar
22 haziranda Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Ezilenlerin Sosyalist Platformu'nun (ESP) Aralık 2004'te Ceza İnfaz Yasası'nı protesto eyleminde tutuklanan 46 kişiden "Atılım" gazetesi Ankara Temsilcisi Selver Orman, Bursa Temsilcisi Burcu Gümüş, Eskişehir Temsilcisi Nuray Kesik, Merkez Büro muhabiri Seda Aktepe'nin tutuksuz yargılamak üzere tahliye etti. "Örgüt üyeliği" iddiasıyla açılan davaya 17 Ağustos'ta devam edilecek.
Tunceli İl Jandarma Alay Komutanı Namık Dursun hakkında dolandırıcılık iddiasıyla yapılan suç duyurusunu haberleştirdiği için 4 mayıs gecesi evinden gözaltına alınan DİHA muhabiri Rüştü Demirkaya serbest bırakıldı. Can Tuncelililer firması müdürü Musa Kılıç'ın 6 milyar liralık alacağı olduğunu iddiasını "Albay Dursun'a dolandırıcılık suçlaması" başlığıyla haberleştiren Demirkaya, haberde komutana hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı.
Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne pasaportunu almak için giden DİHA Ankara muhabiri Veli Ay, hakkında arama kararı bulunduğu gerekçesiyle 22 nisanda gözaltına alındı, savcılık ifadesi sonrası serbest bırakıldı. NATO Zirvesi döneminde ajans merkezinde yapılan arama kapsamında aranan gazeteciye, gözaltında Cemil Bayık ve Osman Öcalan'ın da yer aldığı bir fotoğrafla ilgili ilgisi olup olmadığı soruldu.
Dava ve Girişimler
Tunceli Jandarma Alay Komutanı Namık Dursun'un hukukçu-gazeteci Hüseyin Aygün'e açtığı "hakaret" davasına 30 haziranda, Elazığ Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. IHD Elazığ Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında komutanın kendisini mesleği nedeniyle tehdit ettiğini söylemesi Aygün'e 13 Şubat'ta dava açılmasına neden oldu. Aynı iddiadan Aygün'e ve iddiayı haberleştiren gazetecilere bir başka dava da Tunceli'de sürüyor.
26 haziranda "Demokrat İskenderun" gazetesi sahibi Ersen Korkmaz hakkında 12 Nisan tarihili "1 Mayıs'a Doğru Türkiye" başlıklı yazıda "hükümetin manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif" ettiği iddiasıyla dava açıldığı öğrenildi. Korkmaz, 22 temmuzda İskenderun 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde iki yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
"Devlet ve istihbarat kuvvetleri tahkir ve tezyif" iddiasıyla yargılanan Gerger Fırat gazetesi sahibi Hacı Boğatekin'in reddi hakim talebinde bulunduğu dava usul eksikliğinden uzuyor. . 22 hazirandaki duruşmada Gerger Asliye Ceza Mahkemesi, Adıyaman Ağır Ceza Mahkemesi'nden gelen, "Reddi hakim talebin reddine ilişkin karara gazetecinin itirazı olursa dosyayı bize gönderin" yanıtı okundu. Ağustos 2004'te yayımlanan "Çete Devlet" başlıklı yazı nedeniyle gazetecinin 6 aydan 3 yıla kadar hapsi isteniyor.
22 haziranda İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, "Türkiye'de ve Avrupa'da Yazın" dergisine açılan "tahkir" davasında,savcı, gazeteci-yazar Emin Karaca'nın yeni TCK'nın 301/2 maddesinden ceza verilmesi, yazı işleri müdürü Mehmet Emin Sert'in beraat etmesi, Belçika'da yaşayan Genel Yayın Yönetmeni Doğan Özgüden'in dosyasının ise ayrılmasını istedi. Kasım 2002'den beri süren davada savcı esas hakkındaki mütalaasını sundu. En son yeni TCK'nın yürürlüğe girmesi için ertelenen davaya, 13 Eylül'de devam edilecek. Gazeteciler, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilişlerinin 30. yıldönümünde Orduyu 60'lı yıllardan bu yana cinayete karışmakla eleştirmişlerdi.
21 haziranda Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) panelini izleyen "Demokrat İskenderun" gazetesi sahibi Ersen Korkmaz'ın iki yıl hapis istemiyle yargılandığı davaya İskenderun 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Eski Ceza Yasası'nın 159. maddesinden açılan dava yeni TCK'nın 301. maddesinden sürecek. Panelle ilgili bilirkişi incelemesini henüz yapılmadığından dava 12 Temmuz'da devam edecek. Panelin haberini, "Kürtlerin Önderi Alındı Faşistlere Teslim Edildi" başlığıyla veren Korkmaz ile panelde konuşan TKP yöneticisi Necmettin Salaz, "asker ve emniyeti tahkir ve tezyif" iddiasıyla yargılanıyor.
Sedat Peker ve arkadaşlarıyla ilgili İstanbul'da yürütülen soruşturma dosyasındaki Peker ile konuşma kayıtlarının "Milliyet" gazetesinde yayımladığı iddiasıyla 4422 Sayılı Organize Suçlarla Mücadele Kanunu'ndan yargılanan muhabir Tolga Şardan 17 Haziranda beraat etti. 19 Kasım 2004'te yayımlanan "Seni Döveceğim Kendine İyi Bak" ve "Hatırlatın bu adamı döveceğim" başlıklı yazılardan 3 yıl hapsi istenen Şardan, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada, 4422 Sayılı Yasa yeni TCK ile birlikte yürürlükten kalktığı ve fiil TCK'da tanımlı olmadığı için aklandı.
Dicle Üniversitesi Siirt Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Yard. Doç. Dr. Ergun Çelik, "Siirt'te Mücadele" gazetesi sahibi Cumhur Kılıççıoğlu'na, 10 Haziranda 10 bin YTL'lik manevi tazminat davası açtı. Gazetenin 7 Mart 2005'te yayımlanan "Siirt Eğitim Fakültesinin Bugünkü Eksiklikleri" başlıklı yazı nedeniyle gazeteci Kılıççıoğlu, 28 Temmuz'da Siirt Asliye Hukuk Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. Gazeteci, 13 Haziranda ifade vererek, hakaret kastıyla hareket etmediğini söyledi.
13 Haziranda İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun (YCGK) "Milli Gazete" yazarı Selahattin Aydar'la ilgili bozma kararına direndi. YCGK, yazar Aydar'a verilen hapis cezasını "Düşünce özgürlüğü sınırlanamaz" gerekçesiyle bozmuş, kısa süre sonra benzer bir davada, 20 ay hapisle cezalandırılan yazar Mehmed Şevket Eygi'nin cezasını dörde karşı 24 oyla onamıştı.
"Kıbrıs'tan sonra Kürdistan mı?" yazısından Şubat'ta tazminata mahkum edilen Gaziantep "Zafer" gazetesi köşe yazarı Halil Eyüpoğlu, 10 Haziranda, Gaziantep 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde "hakaret" iddiasıyla mahkum oldu. Başbakanın referandum öncesi Türkiye'de konuşmak isteyen KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a "Git ne konuşuyorsan KKTC'de konuş" demesini eleştiren Eyüpoğlu'ya hapisten ertelemeli para cezasına çeviren mahkeme, yazı işleri müdürü Atilla Konukoğlu'nun beraatine karar verdi.
28 Şubat süreciyle emekli generallerin şaibeli olduğu iddia edilen holdinglerde danışmanlık yapmalarını eleştirdiği için hakkında "tahkir ve tezyif" iddiasıyla dava açılan gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, 8 Haziranda Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Hakkında 20 kadar dava açılan Dilipak, Emekli Oramiral Güven Erkaya'nın ölümü üzerine yazdığı "Toprağı bol olsun. Hakkımı helal etmiyorum" ifadesi nedeniyle tazminata mahkum edildi. Tazminatı ödeyemeyen gazetecinin evine haciz geldi. Ayrıca, Askeri Yargıtay, "astlık ve üstlük münasebetlerini zedelediği" gerekçesiyle Dilipak ve üç yazar hakkında açılan davada 3. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde verdiği görevsizlik kararını bozdu. Dilipak ile birlikte Mustafa Karahasanoğlu, Mustafa Hacımustafaoğulları ve Hüseyin Arı'nın da yargılandığı dava aynı askeri mahkemede, 27 temmuzda yeniden başlayacak.
2 haziranda Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi, Eski Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın, Alaattin Çakıcı ile MİT ilişkileriyle ilgili yayınlarından dolayı "Milliyet" gazetesine açtığı "hakaret" davasından biri esastan reddederken; bir karikatür nedeniyle 7 bin 500 YTL ceza verdi.
Sanatçı Ferhat Tunç ve "Yeniden Özgür Gündem" gazetesi sorumlu müdürü Mehmet Çolak'a, Leyla Zana ve kapatılan Demokrasi Partisi (DEP) milletvekillerinin tahliye edilmemesini eleştirdiği yazı nedeniyle açılan "Adliyeyi tahkir ve tezyif" davası, üçüncü kez Çolak'ın ifadesinin beklenmesi için ertelendi. 2 Haziranda Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi, hakkında 200 kadar dava açıldığı için Türkiye'den ayrılan Müdür Çolak'ın ifadesinin beklenmesine karar verdi. Davaya 21 Eylül'de devam edilecek.
KONGRA-GEL'in 2. Kongresi'ne katılan 300 kişilik isim listesinde yer aldıkları iddiasıyla haklarında dava açılan DİHA muhabiri Mazlum Özdemir ve "Ülkede Özgür Gündem" gazetesi muhabiri Aydın Bolkan ile DEHAP yöneticisi Osman Özçelik hakim karşısına çıktı. 1 Haziranda İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, eksikliklerin giderilmesi için duruşmaya 28 Eylül'de devam edilmesine karar verdi. Gazeteciler, "örgüt üyeliği"nden yargılanıyorlar.
Dava izlemek için Türkiye'ye giriş yaptığı sırada gözaltına alınan, bir buçuk ay hapiste kalan ve "DHKPC üyeliği" iddiasıyla Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Avusturyalı gazeteci Sandra Bakutz, 1 Haziranda beraat etti. Gazeteci, 2000 yılında Brüksel'de dönemin dışişleri bakanı İsmail Cem'i protesto eden iki eylemciyi Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu salonuna sokmakla suçlanmıştı.
"Tayyipler Alemi" başlıklı kapak nedeniyle Başbakan Erdoğan'ın haftalık "Penguen" dergisine açtığı 40 bin YTL'lik tazminat davasına 17 Mayısta başlandı. Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki davaya 5 Temmuz'da devam edilecek . Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart'ın cezalandırılmasına tepki gösteren mizah dergisi, 24 Şubat 2005 tarihli sayısında "Tayyipler Alemi" konulu bir karikatüre yer vermişti. Davada, dergi sahibi Yaşaroğlu ile dergiyi yayımlayan Pak Yayıncılık'tan tazminat talep ediliyor.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'e "basın yoluyla hakaret" ettikleri iddiasıyla 2,5 yıl önce cezalandırılan Milas Önder gazetesi yazarı M. Hulusi Erdem ve yazı işleri müdürü Kazım Şener ile ilgili kararın bozulmasını istedi. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Başsavcının "hükmün bozulması, yeniden yargılama yapılmadan hükmün düzeltilerek onanmasını" istediği kararını 16 ay sonra, Mayıs ortasında gazeteciye tebliğ etti. Türk'e tazminat davası açmaya hazırlanan Erdem, 2001'te çıkan "Savcılarla davalaşan, hakimlerden şamar yiyen 'bilgisiz bakan': Hikmet Sami Türk..." başlıklı yazısından önce 3,5 ay hapis ve para cezasına mahkum edilmiş, cezalar toplam 664 YTL 372 Yeni Kuruş paraya dönüştürülmüş ve "iyi hal" nedeniyle ertelenmişti.
Yazdığı yazıdaki "Paşalar sermaye düzeninin koruyucusu, sıradan neferleri, aktörleri ve figüranları" ifadeleri nedeniyle www.sansursuz.com sitesi için "İş Bilenin Kılıç Kuşananın" başlıklı yazı nedeniyle Rahmi Yıldırım'a, Genelkurmay Başkanlığı'nın şikayeti üzerine, 17 Mayısta "devletin askeri kuvvetlerini tahkir ve tezyif" iddiasıyla dava açıldı. Üç yıla kadar hapsi istenen gazeteci, 7 Eylül'de Ankara 12. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. Genelkurmay, aylık "Sol" dergisinde yayımlanan Cemil Kırımlı'nın bir, Murat Papuç'un ise iki yazısı için şikayette bulundu.
Eski Tunceli Barosu Başkanı avukat Hüseyin Aygün, İl Jandarma Alay Komutanı Namık Dursun'un kendisini tehdit ettiğini açıklamaktan yargılandığı davada, "Burada yargılanan düşünce özgürlüğü ve özellikle ifade hakkıdır. " dedi. "Ülkede Özgür Gündem" gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İrfan Uçar ile yazı işleri müdürü Hasan Bayar için de, Aygün gibi, üç ay hapis ve para cezası isteniyor. 13 Mayısta Tunceli Asliye Ceza Mahkemesi, "Gündem" gazetesi sahibine de dava açılması istemini reddederek davayı 11 Temmuz'a erteledi. Şubat'ta İHD Elazığ Şubesi'nde bir açıklama yapan Aygün, Dursun'un kendisini mesleğinden dolayı tehdit ettiğini açıklamıştı.
Gazeteci-yazar Ragıp Zarakolu'nun üç yıl hapis istemiyle yargılandığı dava, yazının Yeniden Özgür Gündem gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Mehmet Çolak'a ulaşılamadığı için 11 Ekim'e ertelendi. Gazeteci, Kuzey Irak'ta Kürt Federasyonu tartışmalarına Türk basınının tepkisini eleştirdiği "Sana Ne?" yazısı nedeniyle TCK'nın 312/2 maddesinden yargılanıyor. En son 12 Mayısta Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Zarakolu katılırken, bugüne kadar ifade vermeyen Çolak'ın, hakkında açılan 200'den fazla dava nedeniyle Avrupa'ya gittiği ortaya çıktı.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, düşünce özgürlüğüne yeni sınırlar çizerken, sınırsız dini özgürlüğün tek şeriat sisteminde söz konusu olabileceğini kaydetti. Kamuoyuna 11 Mayısta yansıyan habere göre, Kurul, "Düşünce özgürlüğünün sınırlandırılması, çoğulcu demokratik yapıyı zedeleyen değil güçlendiren bir durumdur" dedi. Yakın zamanda Kurul, yazar Selahattin Aydar'a verilen hapis cezasını "Düşünce özgürlüğü sınırlanamaz" gerekçesiyle bozmuştu. Aynı Kurul, benzer bir davada, 312. maddeden 20 ay hapis cezası alan yazar Mehmed Şevket Eygi'nin cezasını dörde karşı 24 oyla onamıştı.
Sedat Peker ve grubuna yönelik operasyonu haberleştiren "Hürriyet" Gazetesi muhabirleri Toygun Atilla ve Çetin Aydın, Çıkar Amaçlı Suç Örgütleri İle Mücadele Yasası'na muhalefetten yargılanıyorlar. 5 Mayısta İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan gazeteciler "açıklamama hakkı" nedeniyle kaynaklarıyla ilgili bilgi vermediler. Alaattin Çakıcı'nın yurt dışına kaçışıyla başlatılan operasyon ve "Yargıtay-MİT-Çakıcı Skandalı"nı haberleştiren "Milliyet" gazetesi muhabirleri Tolga Şardan ve Gökçen Tahincioğlu da, aynı gerekçe ile hakim karşını çıkıyor. Gazetecilerin, "soruşturmanın gizliliğini ihlal" iddiasıyla 3 yıla kadar hapisleri isteniyor.
Kandil Dağı'nda Kongra-Gel militanları ile röportaj yaptığı için önce gözaltına alınan "Hürriyet" gazetesi muhabiri Sebati Karakurt' a, "terör örgütü açıklamasına yer verdiği" ve "terör örgütü propagandası yaptığı" iddiasıyla dava açıldı. 5 Mayısta, üçüncü duruşmada savcıya esas hakkında mütalaayıı hazırlaması için süre verdi. 14 Temmuz'da devam edilecek davada gazeteci Karakur ile gazete sorumlu yazı işleri müdürü Hasan Kılıç 5 yıl hapis istemiyle yargılanıyorlar.
5 Mayısta İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Başbakan Erdoğan'ın danışmanı Cüneyt Zapsu'nun "Günlük Evrensel" gazetesine açtığı yazı ve karikatür davasını reddetti. Aynı yazı ve karikatürden Başbakanın açtığı davada ise Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi, gazeteyi 10 milyar manevi tazminata mahkum etmiş, gerekçeli kararında da "karikatürü estetik ve etik bulmadığını" açıklamıştı. 5 Nisanda çıkan "AKP'nin Derin Başkanı" başlıklı haberi ve bir karikatürden gazete sahibi Fevzi Saygılı, sorumlu yazı işleri müdürü Taylan Bilgiç, köşe yazarı Bahadır Özgür ve karikatürist Sefer Selvi 5 bin YTL manevi tazminat istemiyle yargılanıyorlardı.
Susurluk Raporu'nda "devletin öldürtmekle pişmanlık duyduğunu söylediği" ancak bugüne kadar sorumlularını cezalandırmadığı Musa Anter cinayetiyle ilgili itirafçı Abdülkadir Aygan'ın sözlerine yer veren "Ülkede Özgür Gündem" gazetesi yargılanıyor. Açıklamaları "İşte Ape Musa'yı öldüren tim" başlıklı haberle veren gazete sahibi Ali Gürbüz ile sorumlu Yazı işleri müdürü Hasan Bayar, ağır para cezası istemiyle 4 Mayısta İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin karşısına çıktılar. 1 Haziranda yürürlüğe girecek yeni Ceza Yasası'nı bekleyen davaya 12 Ekim'de devam edilecek. Kürt aydını Anter, 20 Eylül 1992'de Diyarbakır'ın Seyrantepe Semti'nde uğradığı silahlı saldırıda öldürülmüştü.
Başbakan Erdoğan'la Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, SEKA işçilerinin attığı sloganları eleştiren haberi nedeniyle "Günlük Evrensel" gazetesine açtığı 15 bin YTL'lik tazminat davasına 3 Mayısta devam edildi. Bazı sendika yöneticilerin SEKA direnişiyle ilgili tanıklar olarak dinlenmesi için davaya 6 Temmuz'da devam edilecek. Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan davaya 1 Şubat'ta yayımlanan "SEKA'lı AKP'ye lanet okuyor" haberi gerekçe gösteriliyor.
"Çok Kültürlülük, Azınlıklar ve İnsan Hakları" konulu panelde konuşma yapan Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Şehmus Ülek ve Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e eski TCK'nın 159/1 maddesinden dava açıldı. Şanlıurfa 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 28 Nisanda hakim karşısına çıkan Ülek "Cumhuriyeti tahkir ve tezyif", İstanbul'da talimatla ifade veren gazeteci Dink ise "Türklüğü alenen tahkir ve tezyif" iddiasıyla suçlanıyor. Ülek, Şanlıurfa'da Aralık 2002'de düzenlenen panelde hükümetlerin Kürt sorununa yaklaşımlarını ve Cumhuriyetin tek ulus yaratma projesini eleştirirken gazeteci Dink, İstiklal Marşı'nda yer alan "kahraman ırkıma" ifadesini ve okullarda okutulan "andımızı" eleştiren düşüncelerini açıklamıştı. Mahkeme, panelle ilgili bandın TRT'den bilirkişilerce çözümü yapılması için davayı 7 Temmuz'a erteledi. Ülek ve Dink, altı aydan üç yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyorlar.
27 nisanda, Emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu, yazdığı bir kitapla ilgili eleştirilerinde kişilik haklarına saldırdıkları iddiasıyla 2. Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık ve "Posta" gazetesi yazarı Mehmet Ali Birand'a toplam 100 bin YTL'lik manevi tazminat davası açtı. 16 Nisan 2005'de Posta Gazetesi'nde yayınlanan yazı emekli generallerin Genelkurmay Başkanlığı'nın teşviki ya da göz yummasıyla konuşmaya başladıklarını iddia ediyor.
"Yeni Asya" Genel Yayın Müdürü Kâzım Güleçyüz, geçen yıl ölen Emekli Orgeneral Doğu Aktulga ile ilgili yazıdan 10,5 bin YTL tazminat ödemeye mahkum edildi. Gazeteci 22 Şubat tarihli kararı 24 Nisanda aldı. Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi, 27 Ocak 2004'te çıkan "Son durak" başlıklı yazıda, Aktulga'nın ölümünün ardından, görevdeyken yaptığı icraatları ve 28 Şubat sürecindeki aktif rolü, ismi verilmeden eleştirilmişti. Dava temyizde.
"Yeni Oluşum" gazetesi sahibi ve yazı işleri müdürü Ahmet Aksoy'a açtığı 20 milyarlık tazminat davası takip edilmediği için düşen eski Halfeti Kaymakamı Sıtkı Öcal'ın davayı yeniden açtığı 20 Nisanda öğrenildi. Gazeteci Aksoy, 14 Haziranda Nizip Asliye Hukuk Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. Üç yıla kadar hapsi istenen Aksoy, "Kaymakamdan efe olur mu?" başlıklı haberden sorumlu tutuluyor.
5 Nisanda Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi, gazeteci-yazar Fikret Otyam'ı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 5 bin YTL manevi tazminat ödemeye mahkum etti. Otyam, Aydınlık dergisinde yayımlanan yazısında, zina tartışmaları üzerine hükümetin Avrupa Birliği ile ilgili politikalarını eleştirmişti.
Düzenlemeler ve hak aramalar
23 Haziranda Danıştay, RTÜK uyarısına itiraz eden Ankara "Shema Radyo" ile ilgili 7. İdare Mahkemesi'nin ret kararını "bilirkişi raporu eksik" diyerek bozdu. Hıristiyan dini içerikli bir yayın nedeniyle ''Türk aile yapısına aykırılık''tan uyarı alan radyonun başvurusu ile ilgili Danıştay mütalaasında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9. maddesinde düzenlenen din, düşünce ve vicdan özgürlüğünün toplumun temellerinden biri olduğuna dikkat çekiyor:
10 Haziranda bir kez daha görüşülmesi için "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanunu" Meclis Başkanlığı'na gönderen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer aynen gelen yasayı 23 Haziranda imzaladı. Cumhurbaşkanı veto gerekçesinde, yasanın parti yandaşlığı yarışının önünü açacağını ve RTÜK üyelerinin tarafsızlığını etkileyeceği de belirtmişti. Değişiklikle, RTÜK'ün 9 üyesi, Meclisteki siyasi parti gruplarının milletvekili sayısına göre belirlenecek, seçimi ise Genel Kurul yapacak.
Şanar Yurdatapan'ın açtığı davayı kazanınca, müzisyen Hüseyin Goncagül'ün, "Vakit" gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak'a açtığı hakaret davasını 21 Haziranda ele alan Kadıköy 3. Sulh Hukuk Mahkemesi, tarafların ekonomik ve sosyal durumlarının araştırılması için davayı 20 Eylül'e bıraktı. Dilipak'ın "Cazgır bile olamayacakların şarkıcı olduğu ülke" ifadesinin geçtiği 28 Mayıs 2004 tarihli yazısı üzerine Goncagül, "Onbaşı Davası"nı emsal göstererek gazeteci Dilipak'ı mahkum ettirmek istiyor.
20'den fazla saldırıyla suçlanan Umut Davası sanıklarından ikisi için müebbet hapis, altısının her biri içinse yedi yıldan 22,5 yıla hapis cezası istendi. 12 haziranda Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava, aralarında Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı, ile Prof. Dr. Bahriye Üçok ve Prof. Dr. Muammer Aksoy'un öldürülmesi de dahil, birçok cinayeti kapsıyor. 1 Temmuzdaki duruşmada sanıklar savunmalarını verecek. .
"Star" gazetesi yazarı Musa Ağacık'tan, Eylül 2003'te Başbakan Erdoğan'ın korumasından yediği tekmeyi kanıtlaması isteniyor. 9 Haziranda İstanbul 14. Asliye Ceza Mahkemesi, saldırı anını bantlardan inceleyen bilirkişinin, saldırı koşullarının net şekilde gözükmediği yönünde rapor verdiğini bildirdi. Ağacık, saldırı anını görüntüleyen meslektaşlarından davada tanıklık etmelerini istedi. Davaya 25 Temmuz'da devam edilecek.
5357 sayılı "Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu" nun yayımlanmasını uygun bulmayan Cumhurbaşkanı Sezer, yurtdışında suç işleyenlerle ilgili olarak düzenlenen 3. ve kanuna aykırı kuran kurslara ilişkin 29. maddelerini 3 Haziranda veto etti. 27 Mayısta kabul edilen yasayı inceleyen Cumhurbaşkanı, Türk yurttaşı olup olamadığına bakılmaksızın failin Türkiye'de yargılanabilmesi Adalet Bakanı'nın istemine bağlı tutulması" düzenlemesinin keyfiyete yol açabileceği nedeniyle uyardı. TCK'daki değişiklikler geri çevrildiği için basına indirim öngören düzenlemeler de yürürlüğe giremiyor.
27 Mayısta Meclis Genel Kurulu, RTÜK üyelerinin TBMM'nce seçilmesine ilişkin anayasa değişikliği teklifini kabul etti.
1 haziranda yürürlüğe girecek yeni TCK'da değişiklik öngören kanun teklifi 27 Mayısta Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yeni TCK'da yapılan değişikliklerle kanuna aykırı eğitim kurumu açanların cezası üç yıldan 1 yıla indi. 12 Ekim 2004'ten önce yapılan kaçak yapılara hapis cezası kalktı. Basın ve yayın yoluyla işlenen suçlarda ceza artırımı metinden çıkarıldı. Yabancı kuruluşlardan para alıp "temel milli yararlar"a karşı fiil işleyenlere 3-10 yıl hapis cezası getirildi..
DGM'nin toplattığı "Sevdam Güneş Tadında" kitabının tanıtımı nedeniyle bir ay kapatılan "Radyo Dünya"yla ilgili, Ankara 3. İdare Mahkemesi'nin 18 Nisanda aldığı yürütmeyi durdurma kararı zamanında tebliğ edilseydi yayınını sürdürebilecekti. Ancak karar radyo avukatına bir ay sonra tebliğ edildi. Karara göre, "bilgi, belge, yayın bandı ile deşifre metnini istediği radyodan savunma alıncaya kadar" yürütme durduruluyor.
Danıştay 13. Dairesi, Kürtçe " Kürt Dili ve Edebiyatı" programını yayımladığı için RTÜK'ün Radyo Dünya'ya verdiği 30 gün yayın durdurma cezasına karşı çıktı. 15 Şubat'ta oybirliğiyle alınan karar radyo Avukatı Meriç Tümer'e Nisan başında tebliğ edildi.
Sansür ve Tekelleşmeye Tepkiler
Laz müzisyen Birol Topaloğlu'ya davet edildiği bir program için Lazca şarkı söylemesine, "mevzuat gereği" yasak koyan TRT, 28 Haziran akşamı, kanserden ölen sanatçı Kazım Koyuncu'nun Yedikule'de verdiği ve Türkçe, Rumca ve Lazca şarkılar seslendirdiği konserini yayımladı. RTÜK İstanbul Bölge Müdürü Cengiz Karakaşoğlu, "Anayasada ülkenin güvenliği ile ilgili temel ilkelere ters olmadığı sürece, Kürtçe, Lazca fark etmez, müeyyidemiz olmaz" dedi.
27 Haziranda Dünden Bugüne Tercüman gazetesi, RTÜK Başkanı Karaca, Diyarbakır ve Batman'dan Kürtçe yayın için başvuran dört yerel televizyonla ilgili başvuruların Eylül ayına kadar tamamlanacağını yazdı. Diyarbakır Gün TV Kirmançı yayın için bir buçuk yıldır bekliyor.
Cumhurbaşkanı Sezer değişiklik paketini onaylamadığı için 1 Nisandaki şekliyle yürürlüğe giren yeni TCK ile ilgili tepkiler sürdü. Düzenlemeleri endişeyle karşılayan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) temsilcisi Ferai Tınç, IPI'den bir heyetin, Haziran sonunda Türkiye'ye gelerek gazeteci ve yetkililerle görüşeceğini açıkladı. Hükümeti verdiği sözünü tutmamakla eleştiren TGS, "Özgür ve ilkeli gazeteciler, tüm engellere rağmen, hapis cezası tehdidi altında bile, halkı özgürce bilgilendirme ödevini yerine getirmekten vazgeçmeyecektir" açıklamasını yaptı.
Kars'ta günlük yayımlanan "Çağdaş Kars Haber" gazetesi 1 Haziran 2005'te zincirli kilit fotoğrafı basarak Yeni TCK'yı protesto etti. "Basına Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) madalyası" manşetli gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Gümüşpala Kortağ, yeni TCK'yi protesto ederek "Kırmızı Başlıklı Kız" masalını kaleme aldı.
1 Haziranda yürürlüğe girmeden önce TCK'deki "Temel Milli Yararlara Karşı Hareket" ile ilgili 305. maddeyi savunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, "305'te tanımlı fiilin bir yabancı tarafından yapılmasına zaten casusluk, bizim vatandaşımız yaparsa ihanet denir," dedi.
Ulusal ve uluslararası basın meslek örgütleri, yürürlüğüne altı gün kala Yeni TCK'da düşünceyi ifade ve basın özgürlüğün için sakıncalı yönlere dikkat çektiler. RSF, Ceza Yasası ile ilgili Türkiye'deki aktivistlere desteğini 25 Mayısta bir bildiri ile açıkladı. TGC Yönetim Kurulu da, TCK'daki 20'den fazla yasa maddesine dikkatleri çekti.
24 Mayısta CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç'un sorusunu yanıtlayan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Başbakan Erdoğan'ın açtığı tazminat davalarının dökümünü verdi. Çiçek, davaların genellikle medya ve çalışanları ile ilgili olduğunu, siyasi kimlikli kişilere açılan altı davadan birinin reddedildiğini, kabul edilenlerden siyasi kimliklilerden 240 bin YTL tazminat istendiğini, 111 bin 500 YTL'lik tazminatın 75 bin YTL'sinin siyasi kişilerce ödenmesine karar verildiğini açıkladı.
12 Mayısta, Meclis Kamu İktisadi Teşebbüsler Komisyonu'nun RTÜK'ün 2002 ve 2003 hesap ve işlemlerini görüştüğü toplantıda soruları yanıtlayan RTÜK Başkanı Fatih Karaca, kapatılan dört kanaldaki "yayınların sanatsal içerikli erotik yayınlar olmadığını, her türlü anormal ilişkiler ve şiddet içeren pornografik yayın" olduğunu iddia etti. Karaca, pornografik kanallara, yabancı kanal olmaları nedeniyle hemen müdahale edildiğini kaydetti. Karaca, "Şikayet konusu yayınlar Türk kanalında olunca kısa sürede müdahale etmemiz söz konusu değil" dedi.
9 Mayısta TGC Başkanı Orhan Erinç, İş Bankası'nın yayımladıkları haberler nedeniyle "Vatan" gazetesine verdiği reklamları kesme kararına tepki gösterdi. Reklam silahını kullanmanın kabul edilemez olduğunu açıklayan Erinç, "Şirketler, bir gazetedeki haberin yanlışlığını iddia ediyorlarsa, haklarını yasal yollardan aramalı, ilan ilişkilerini basının üzerinde bir tehdit ve şantaj aracı olarak kullanmaktan kaçınmalıdırlar" dedi.
5 Mayısta TGC Başkanı Erinç, "Vakit" Gazetesi Muhabiri Kenan Kıran'ın Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'e Marmara Üniversitesi'nde verilen fahri doktorluk payesi törenine alınmamasını kınadı. Almanya'nın "Vakit" gazetesinin yayınını yargı kararı olmadan yasaklamasının hala tartışıldığına değinen Erinç, "Konuk Almanya Başbakanına gösterilen konukseverliğin gazetecilerin görevlerini yapmalarını sınırlayacak düzeye getirilmesi yanlış" diye tepki gösterdi.
RSF, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması'nda Türkiye'ye, 167 ülke içerisinde Ruanda ile birlikte 113. sırada yer verdi.
G9 olarak bilinen Türkiye'deki gazeteci meslek örgütleri, Dünya Basın Özgürlüğü Günü yaptıkları açıklamada, mesleğin tüm dünyada saldırı altında bulunduğu kaydederek, "dünyanın dört bir yanında zor durumda olan ve basın özgürlüğü mücadelesi veren meslektaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu ilan ediyoruz" dediler. 2000'ler Türkiye'sinde, bir yandan "Basın Yasası ile gazeteciler için hapis cezası tarih oldu" diyen hükümetin, yeni Türk Ceza Kanunu ile de ağır hapis cezaları öngören düzenlemelere giriştiğini savunan örgütler, "vahim hata"dan dönülmesini talep ettiler.
TGC Genel Başkanı Erinç ve TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, yürürlüğe girmesine 32 gün kala TCK'ya ilişkin kaygılarını paylaşmak için 2 mayısta İstanbul milletvekilleriyle bir araya geldi.
Müzisyen Şanar Yurdatapan'ın açtığı davayı kazanması üzerine müzisyen Hüseyin Goncagül, 312 generale de tazminat hakkı tanıyan "Onbaşı Davası" kararını emsal göstererek "Vakit" gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak'a hakaret davası açtı. Goncagül, Dilipak'ın bir yazısında "Mi ile Fa'yı ayırt edemeyecek kişiler müzisyenim diye ortaya çıkıyor" şeklinde sözlerine dayandırdı.
En az iki aydır "Flash TV" kanalında yayınlanan "Düşünce Kampı"na katılan KÜRT-DER Genel Başkan Yardımcısı Şahin Ayaz, 28 Nisanda Bursa polisince programın yapıldığı otelde gözaltına alındı. İHD İstanbul Şubesi uygulamayı protesto etti.
26 Nisanda "Ülkede Özgür Gündem" gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İrfan Uçar, 418 sayı çıkan gazeteye 304 dava açıldığını; sonuçlanan 27 davadan dokuzu mahkumiyetle, 18'i de beraatla sonuçlandığını açıkladı. Gazete temsilcilerine toplam 207 milyar lira para cezası kesildi.
Yeni TCK gündemli toplanan TGC Genişletilmiş Basın Senatosu ile toplantıya katılan diğer meslek birlikleri, 24 Nisanda birlikte hareket etme kararı aldı. Toplantının sonuç açıklamasında, "Kanunun demokratik hukuk devleti ilkelerine aykırı maddelerinin düzeltilmesi amacıyla girişimlerimizi ortaklaşa sürdürmeyi kararlaştırdık" denildi.
20 Nisanda "Hapiste bulunan gazeteciler" raporunu açıklayan Basın Konseyi, hapiste gazetecilik nedeniyle kimsenin hapsedilmediğini, sadece Mehmet Tari'nin ifade özgürlüğünden hapiste bulunduğundan kuşkulanıldığını, "İşçi Köylü" dergisi Genel Yayın Yönetmeni Memik Horuz'un yeniden yargılanmasının faydalı olacağını bildirdi. Konseyi, 19 kişi hakkında yeterli bilgi bulunmadığını; hapsedilmeleri gazetecilik dışı bir nedene dayandığını açıkladığı 10 kişinin ise Konseyin ilgi alanının dışında olduğunu bildirdi.
20 Nisandaki basın toplantısında TGC Başkanı Orhan Erinç, "Türkiye'nin gelecekte gazetecilerin hapiste bulunduğu ülkelerin önde geleni sayılmasını engelleyecek değişikliklere ihtiyaç var" dedi.
Kürtçe'nin Kurmançi lehçesinde "Dergûşa Çandî" (Kültür Beşiği) adlı bir Kültür-Sanat programı yayımlamak için 15 aydır bekleyen Diyarbakır "Gün TV"nin Genel Yayın Yönetmeni Cemal Doğan, 14 Nisanda, RTÜK yanıt vermezse yargıya gideceğiz" dedi.
RSF, Başbakan Erdoğan'dan gazetecilere dava açma baskısına son vermesini istedi ve "Cumhuriyet" ile "Evrensel" gazeteleri ile "Penguen" ve "Aydınlık" dergilerine açtığı davalar nedeniyle Başbakanı "mizah anlayışı kıt" olarak niteledi.
DGM tarafından toplatılan "Sevdam Güneş Tadında" kitabının tanıtımını yaptığı için Adana Radyo Dünya'ya 7 Mart'ta verilen bir aylık yayın durdurma cezası, başvurulan İdare Mahkemesi'nden karar çıkmayınca 4 Nisan gecesi uygulamaya kondu. Avukatı Meriç Tümer'in, 22 Mart'ta Ankara İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma istemiyle yaptığı başvuru ise henüz karara bağlanmadı. RTÜK, cezaya "Toplumu şiddete, teröre, etnik ayrımcılığa sevk edilmesi..." gerekçe olarak göstermişti.
Basın Konseyi Başkanı Ekşi ve beraberindeki medya temsilcileri, 6 Nisanda Başbakan Erdoğan ile yeni TCK'yı görüştü. Ekşi, Başbakan ile yeni TCK'nın değiştirilmesi konusunda memnuniyet verici bir görüşme yaptığını söyledi.
TGS'nin de üyesi olduğu Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ) Genel Sekreteri Aidan White 4 Nisanda Başbakan Erdoğan'a gönderdiği mektupta Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünün temel ilkelerinin korunması için yasada gerekli değişikliklerin yapılması istedi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi
21 Haziranda AİHM, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'i Sosyalist Partisi (SP) lideriyken yaptığı konuşmadan hüküm giydiği için Türkiye'yi 16 bin 790 Euro tazminata mahkum etti. AİHM, "adil yargılanma hakkı" ve "ifade özgürlüğü hakkı"nın ihlal edildiğini açıkladı.
16 Haziranda AİHM, Günlük Emek gazetesi yazı işleri müdürü Ahmet Ergin'in tek başına ve gazete imtiyaz sahibi Halit Keskin ile birlikte yaptığı iki başvuruda Türkiye'yi toplam 29 bin 500 Euro tazminat ödemeye mahkum etti. Türkiye, "ifade özgürlüğü" ve "adil yargılanma" hakları ihlal edildiği için AİHM'e başvuran Ergin çeşitli tarihlerde "bölge farklılığı gözetilerek kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla; Keskin ise, "Terörle mücadele görevli kişilerin terör örgütlerine hedef gösterilmesi" iddiasıyla ceza almışlardı.
AİHM, hükümetin terörle mücadele anlayışını eleştirdiği için "kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla 20 ay hapse mahkum edilen "Selam" gazetesi yazarı Mehmet Pamak'ın şikayetini 7 Haziranda haklı buldu ve adil yargılama yapmadığını da duyurduğu Türkiye'yi toplam 6 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etti. 31 Ekim 1994'te yayımlanan "70. Yılında Rejim Ayakta Kalma Dayanakları Arıyor" başlıklı yazısı nedeniyle 1996'da İstanbul DGM'sinde mahkum edilen Pamak'ın kararı temyiz etmesi ise sonuç vermemişti. "Din farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla cezalandırılan yazı, hükümetin terör ve ayrılıkçı akımlarla mücadele yürütme anlayışını eleştiriyordu.
19 Mayısta Türkiye, "Medya Güneşi" dergisine yazdığı yazıdan hapse mahkum olan Teslim Töre'ye 9 bin 810 Euro; "Özel Savaş Terör ve Kontragerilla" kitabı nedeniyle Devlet Bakanı Orhan Sefa Kilercioğlu'ya tazminat ödemekle cezalandırılan Talat Turhan'a da 3 bin 100 Euro ödeyecek. AİHM, Töre'nin açtığı davada Türkiye'yi "ifade özgürlüğü" ve "adil yargılanma hakkı"nı kısıtladığı gerekçesiyle oybirliğiyle mahkum etti.
26 Nisanda AİHM, "bölücülük propagandası" iddiasıyla ceza alan "Yeni Evrensel" gazetesi yazı işleri müdürü Bülent Falakaoğlu'nun açtığı "ifade özgürlüğü" davasında Türkiye'yi 5 bin 500 Euro ödemeye mahkum etti. AİHM, Newroz Kutlamaları öncesinde yaşanabilecekler konusunda 2000'de yayımlanan haberde yer yer sert ifadelere yer verilse de, silahlı direniş, şiddete teşvik, başkaldırıya çağrı bulunmadığını tespit etti. 3 Ekim 2002'de İstanbul DGM'si, Falakaoğlu'yu "bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla önce iki yıl hapse mahkum etmiş, cezayı bin 50 Euro para cezasına çevirmişti.
Kurum kurum, yönetmelik maddelerine göre RTÜK Cezaları
1- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "İnsanların dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri nedenlerle hiçbir şekilde kınanmaması ve aşağılanmaması"na ilişkin (d) bendi ihlalden;
Savunma istemi
Flash TV, Düşünce Kampı, 15-17 Nisan 2005 (23 Haziran 2005)
Uyarı
Flash TV, Kim Haklı Düşünce Kampı adlı program, 1-4 Nisan 2005 (7 Nisan)
Program durdurma
Arifan Radyo (Ankara), Seher Vakti programı, 23 Eylül 2004 (4, 10, 18, 26, 31 Mayıs 2005) (1 kez)
2- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Yayınların toplumun milli ve manevi değerlerine ve Türk aile yapısına aykırı olmaması"na ilişkin (e) bendi ihlalden;
Savunma istemi
ATV, Yalnız Değilsin programda, 4 Nisan 2005 (26 Nisan)
Uyarı
Show TV, Kurtlar Vadisi dizi filmi, 5 Mayıs 2005 (4, 10, 18, 26, 31 Mayıs 2005)
TGRT, Serap Ezgü Sizin Sesiniz programı, 13 Ocak 2005 (26 Nisan)
Star TV, İbo Show programı, 6 Mart 2005 (26 Nisan)
Show TV, Sabah Yıldızları programı, 6,7,8 Nisan 2005 (13 ve 20 Nisan)
Kanal D, Beyaz Show programı, 11 Mart 2005 (7 Nisan)
Program durdurma
Show TV, Bir Prens Aranıyor yarışma programı, 15, 16, 17, 21 Mart 2005 (8 ve 15 Haziran 2005) (3 kez)
Kanal D, Sabah Sabah Seda Sayan programı, 16 Şubat, 2, 3, 10, 11 Mart 2005 (26 Nisan) (3 kez)
Kanal D, Size Anne Diyebilir Miyim? Yarışma programı, 3 Mart 2005 (13 ve 20 Nisan) (1 kez)
3- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Özel hayatın gizliliğine saygılı olunması"na ilişkin (f) bendi ihlalden;
Savunma
Kanal D, İkinci Bahar Gönüllerde yarışma programı, 28 Mayıs, 3 Haziran ve 11 Haziran 2005 (8, 15 Haziran 2005)
Kanal D, Sabah Sabah Seda Sayan programı, 27, 28 Nisan 2005 (31 Mayıs 2005)
Kanal D, İkinci Bahar Gönüllerde yarışma programı, 14, 17, 21 Mayıs 2005 (31 Mayıs 2005)
Kanal D, Sabah Sabah Seda Sayan programı, 19, 20, 22 Nisan 2005 (26 Nisan)
Uyarı
Kanal D, Ana haber bülteni, 5 Ocak 2005 (26 Nisan)
Flash TV, Haber bülteni, 13 Mart 2005 (26 Nisan)
Show TV, Sabah Yıldızları programı, 6,7,8 Nisan 2005 (13 ve 20 Nisan)
Kanal D, Size Anne Diyebilir Miyim? Programı, 6-9 Nisan 2005 (13 ve 20 Nisan)
ATV, Ana haber bülteni, 18 Şubat 2005 (7 Nisan)
4- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Kişilerin manevi şahsiyetlerine eleştiri sınırları ötesinde saldırıda bulunulmaması, cevap ve düzeltme haklarına saygılı olunması..."na ilişkin (ı) bendini ihlalden;
Savunma İstemi
Flash TV, Düşünce Kampı, 15-17 Nisan 2005 (23 Haziran 2005)
Kanal D, İkinci Bahar Gönüllerde yarışma programı, 28 Mayıs, 3 Haziran ve 11 Haziran 2005 (8, 15 Haziran)
Kanal D, Sabah Sabah Seda Sayan programı, 27, 28 Nisan 2005 (31 Mayıs 2005)
Kanal D, İkinci Bahar Gönüllerde programı, 7 Mayıs 2005 (31 Mayıs 2005)
Kanal D, Sabah Sabah Seda Sayan programı, 19, 20, 22 Nisan 2005 (26 Nisan)
NTV, 90 Dakika programı, 7, 14, 21 Şubat 2005 (26 Nisan)
Radyo Ekin (Ankara), Sağlık Güncesi programı, 12 Mart 2005 (13 ve 20 Nisan)
Uyarılar
Ulusal Kanal, Haber Masası adlı program, 4 Mayıs 2005 (8, 15 Haziran)
Show TV, Kurtlar Vadisi dizi filmi, 5 Mayıs 2005 (31 Mayıs)
Meltem TV (Ankara), Koridor programı, 20 Mart 2005 (31 Mayıs)
Mesaj TV (Ankara), Koridor programı, 20 Mart 2005 (31 Mayıs)
Star TV, Objektif programı, 24 Mart 2005 (26 Nisan)
ATV (Alanya), Ana haber bülteni, 15 Mart 2005 (26 Nisan)
Show TV, Sabah Yıldızlar programı, 6,7,8 Nisan 2005 (13 ve 20 Nisan)
Star TV, Deşifre programı, 15 Şubat 2005 (13 ve 20 Nisan)
TGRT, Şaka Olsun programı, 13 Mart 2005 (13 ve 20 Nisan)
Kanal D, Size Anne Diyebilir Miyim? Programı, 6-9 Nisan 2005 (13 ve 20 Nisan)
Haber Türk, Uyandırma Servisi, 3,4,11 Mart 2005 (13 ve 20 Nisan)
ORT TV (Ordu), Ordu Meydanı programı, 23-27 Ocak, 8 Şubat, 6 Mart 2005 (13 ve 20 Nisan)
Flash TV, Kim Haklı Düşünce Kampı adlı program, 1-4 Nisan 2005 (7 Nisan)
Program durdurma
NTV, 90 Dakika programı, 7, 14, 21 Şubat 2005 (23 Haziran 2005) (1 kez)
Radyo Ekin (Ankara), Sağlık Güncesi programı, 12 Mart 2005 (8,15 Haziran) (3 kez)
Kanal D, Sabah Sabah Seda Sayan ve Size Anne Diyebilir Miyim? Programları, 21 Mart 2005 (31 Mayıs) (3 kez)
5- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Yayıncılığın haksız bir amaç ve çıkara alet edilmemesi ve haksız rekabete yol açılmaması, ilân ve reklam niteliğindeki yayınların bu niteliklerinin şüpheye yer bırakmayacak şekilde açıklanması, bir basın organının özel çabalarla yarattığı ürünün kendi ürünüymüş gibi sunulmaması, ajanslardan veya başka bir medya kaynağından alınan haberlerin kaynağının belirtilmesine özen gösterilmesi"ne ilişkin (j) bendine aykırılık;
Uyarı
ORT TV (Ordu), Sevgi Durağı programı, 8 Ekim 2004 (26 Nisan)
Kanal D, logo kampanya sembolü yayınlama, 19-20-21 Mart 2005 (7 Nisan)
6- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimsenin suçlu ilan edilmemesi veya suçluymuş gibi gösterilmemesi..."ne ilişkin (k) bendini ihlalden;
Uyarı
Kanal D, Kadının Sesi programı, 14 Ocak 2005 (31 Mayıs)
Başkent TV (Ankara), Haber Dosyası programı, 22, 29 Kasım 2004 (31 Mayıs)
Show TV, Serap Ezgü İle Biz Bize programı, 11 Nisan 2005 (26 Nisan)
A TV (Alanya), Ana haber bülteni, 15 Mart 2005 (26 Nisan)
Kanal Türk, Ana haber bülteni, 28 Ocak 2005 (7 Nisan)
Program durdurma
Star TV, Deşifre programı, 30 Kasım 2004 (26 Nisan) (1 kez)
7- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Haberlerin yayınlanmasında tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine bağlı olunması; özgürce kanaat oluşumunun engellenmemesi..."ne ilişkin (l) bendini ihlalden;
Uyarı
ORT TV (Ordu), Ordu Meydanı programı, 23-27 Ocak, 8 Şubat ve 6 Mart 2005 (13 ve 20 Nisan)
Kuzey TV, haberler, 6 Nisan 2005 (13 Nisan)
Trabzon TV, haberler, 6 Nisan 2005 (13 Nisan)
Kanal Bordo Mavi, haberler, 6 Nisan 2005 (13 Nisan)
Kadırga TV, haberler, 6 Nisan 2005 (13 Nisan)
Zigana TV, haberler, 6 Nisan 2005 (13 Nisan)
8- 3984 Sayılı Yasanın 4756 Sayılı Yasayla değişik 4. maddesinin "Program hizmetlerinin bütün unsurlarının insan onuruna ve temel insan haklarına saygılı olması"na ilişkin (s) bendine aykırılıktan;
Savunma İstemi
Kanal D, İkinci Bahar Gönüllerde yarışma programı, 28 Mayıs, 3 Haziran ve 11 Haziran 2005 (8, 15 Haziran)
Kanal D, İkinci Bahar Gönüllerde yarışma programı, 22, 27, 28 Nisan 2005 (31 Mayıs)
Kanal D, İkinci Bahar Gönüllerde yarışma programı, 7 Mayıs 2005 (31 Mayıs 2005)
Kanal D, Size Anne Diyebilir Miyim? Yarışma programı, 21, 22 Mart 2005 ve 2, 4 Nisan 2005 (7 Nisan)
Uyarı
Kanal D, Sabah Sabah Seda Sayan programı, 13 Mayıs 2005 (31 Mayıs 2005)
Program durdurma
Show TV, Gelinim Olur Musun? ve Bir Prens Aranıyor programları, 10, 11, 14 Mart 2005 (31 Mayıs 2005) (1 kez)
9- 3984 Sayılı Yasanın 4756 Sayılı Yasayla değişik 4. maddesinin "Yayınların müstehcen olmaması"na ilişkin (t) bendini ihlalden;
Savunma
Sinema Türk, Yok Devenin Başı film, 13 Nisan 2005 (31 Mayıs 2005)
Kanal D, parfüm reklamı, 11 Nisan 2005 (26 Nisan)
Uyarı
CNN Türk, parfüm reklamı, çeşitli tarihler (26 Nisan)
TV8, parfüm reklamı, çeşitli tarihler (26 Nisan)
ATV, parfüm reklamı, çeşitli tarihler (26 Nisan)
Kanal Türk, parfüm reklamı, çeşitli tarihler (26 Nisan)
TGRT, parfüm reklamı, çeşitli tarihler (26 Nisan)
Show TV, parfüm reklamı, çeşitli tarihler (26 Nisan)
Haber Türk, parfüm reklamı, çeşitli tarihler (26 Nisan)
Star TV, parfüm reklamı, çeşitli tarihler (26 Nisan)
Program durdurma
Cine-5, Fantasy, Power Flower, Insatiable Wives ve Passions Desire filmleri, 12, 13, 14 Aralık 2004 (4, 10, 18, 26, 31 Mayıs 2005) (1 kez)
10- 3984 Sayılı Yasanın 4756 Sayılı Yasayla değişik 4. maddesinin "Kadına, güçsüzlere ve küçüklere karşı şiddetin ve ayırımcılığın teşvik edilmemesi"ne ilişkin (u) bendini ihlalden;
Uyarı
Flash TV, Kim Haklı Düşünce Kampı adlı program, 1-4 Nisan 2005 (7 Nisan)
11- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Yayınların şiddet kullanımını özendirici veya ırkçı nefret duygularını kışkırtıcı nitelikte olmaması"na ilişkin (v) bendini ihlalden;
Savunma İstemi
Flash TV, Düşünce Kampı, 15-17 Nisan 2005 (23 Haziran)
Uyarı
Can TV (Diyarbakır), Müzik programı, 4 Ocak 2005 (4, 10, 18, 26, 31 Mayıs)
Kanal D, Size Anne Diyebilir Miyim? Yarışma programı 12 Nisan 2005 (13, 20 Nisan)
Kanal D, haber bülteni ve Güne Başlarken programı, 2, 3 Ağustos 2005 (13,20 Nisan)
Flash TV, Kim Haklı Düşünce Kampı adlı program, 1-4 Nisan 2005 (7 Nisan)
Kuzey TV, haberler, 6 Nisan 2005 (13 Nisan)
Trabzon TV, haberler, 6 Nisan 2005 (13 Nisan)
Kanal Bordo Mavi, haberler, 6 Nisan 2005 (13 Nisan)
Kadırga TV, haberler, 6 Nisan 2005 (13 Nisan)
Program durdurma
ATV, Gülbence programı, 28 Ocak 2005 (31 Mayıs) (1 kez)
Star TV, ana haber bülteni, 14 Ocak 2005 (26 Nisan) (1 kez)
12- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyecek türden programların, bunların seyredebileceği zaman ve saatlerde yayınlanmaması"na ilişkin (z) bendini ihlalden;
Savunma istemi
Kanal D, İkinci Bahar Gönüllerde yarışma programı, 18 Haziran 2005 (23 Haziran)
ATV, Ana haber bülteni, 15 Ocak ve 5 Şubat 2005 (8 ve 15 Haziran 2005)
Kanal D, İkinci Bahar Gönüllerde yarışma programı; 28 Mayıs, 3 Haziran ve 11 Haziran 2005 (8 ve 15 Haziran 2005)
Kanal D, Kadının Sesi programı, Aralık 2004, Şubat 2005 (31 Mayıs 2005)
Kanal D, İkinci Bahar Gönüllerde yarışma programı, 22, 27, 28 Nisan 2005 (31 Mayıs)
Kanal 7, haber bülteni, 20 Mart 2005 (26 Nisan)
Star TV, haber bülteni, 20 Mart 2005 (26 Nisan)
Kanal D, Size Anne Diyebilir Miyim? programı, Mart ve Nisan 2005 (7 Nisan)
Moviemax 2, Kill Bill yabancı filmleri, 4, 6 Şubat 2005 (7 Nisan)
Uyarılar
Show TV, Serap Ezgü İle Biz Bize programı, 11 Nisan 2005 (26 Nisan)
ATV, Aliye adlı dizi, 8, 13, 15, 22 Mart 2005 (26 Nisan)
STV, Ana haber bülteni, 20 Mart 2005 (26 Nisan)
Show TV, Sabah Yıldızları programı, 31 Mart 2005 (13 ve 20 Nisan)
Program durdurma
Kanal 7, Ana haber bülteni, 20 Mart 2005 (23 Haziran 2005) (1 kez)
Show TV, Bir Prens Aranıyor programı, Mart 2005 (8 ve 15 Haziran 2005) (3 kez)
Kanal D, Size Anne Diyebilir Miyim? Yarışma programı, 21, 22 Mart 2005 ve 2, 4 Nisan 2005 (31 Mayıs 2005) (1 kez)
Para cezası
Moviemax 2, Kill Bill yabancı filmleri, 4, 6 Şubat 2005 (23 Haziran 2005)
Show TV, reklam filmi, 2 Aralık 2004 (26 Nisan 2005)
CNBC-e, Şey adlı yabancı film, 12 Kasım 2004 (13 ve 20 Nisan)
13- 3984 Sayılı Kanununun 4. maddesinde yer alan "Radyo, televizyon yayınları, genel ahlaka uygun olarak kamu hizmeti anlayışı çerçevesinde yapılır" hükmüne aykırı yayın yamaktan;
Savunma istemi
Kanal D, Sabah Sabah Seda Sayan programı, 11 Nisan 2005 (13 ve 20 Nisan)
Uyarı
Kanal D, Gönüllerde İkinci Bahar yarışma programı, 16 Nisan 2005 (13 ve 20 Nisan)
14- Avrupa Sınırötesi Televizyon Sözleşmesinin 'Yayıncı Sorumlulukları' başlıklı 7. maddesinin 1. bendinin (a) fıkrasında yer alan "Program hizmetleri edebe aykırı olmayacak ve pornografi içermeyecek" hükmü ile Uydu Yayını Lisans ve İzin Yönetmeliğinin 'Uydu Platform İşletmecilerinin Yükümlülükleri' başlıklı 7. maddesinin (a) bendinde yer alan "Kamu hizmeti anlayış ve sorumluluğu içinde Atatürk ilke ve inkılaplarına, Anayasada ifadesini bulan Atatürk Milliyetçiliğine bağlı, Cumhuriyet ilkelerine saygılı, Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, Türkiye Cumhuriyetinin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne ve demokratik kurallara uygun yayınların iletilmesini sağlamakla yükümlüdürler" ve (g) bendinde yer alan "Üst Kurulca uygun bulunmayan yurtdışı kaynaklı yayınları iletmemekle yükümlüdürler" hükümlerini ihlal iddiasıyla Digitürk yayın buketi içinde yurtdışı çıkışlı olarak yayın yapan Adult Channel, Exotica TV, Playboy TV, Rouge TV'nin yayın buketinden çıkarılmasına karar verdi.(EÖ/BA)