Dahası, medya çalışanları hala sendikasız, sosyal güvenceden yoksun çalışıyor, yabancı sermaye medya sahibi ya da ortağı olma hazırlığı yapıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da "Günlük Evrensel" ve "Cumhuriyet" gazetelerine karikatür, Gaziantep'te "Zafer" gazetesini de bir yazı nedeniyle mahkum ettirerek basın özgürlüğünü kısıtlama çabalarına kişisel bir katkı yaptı.
BİA² Medya Gözlem Masası'nın 2005'in Ocak-Şubat-Mart aylarını kapsayan ilk üç aylık raporu böyle bir medya ortamda yaşanan ihlalleri kapsıyor.
19 sayfalık rapor 49 davayı, 74 medya kuruluşu ile 76 gazetecinin durumunu, "saldırı ve tehdit", "gözaltı ve tutuklamalar", "dava ve girişimler", "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi", "RTÜK uygulamaları", "düzenleme ve hak aramalar" ve "sansüre tepkiler" başlıklarıyla işliyor.
Saldırı ve tehdit
22 Mart'ta, Doğan Haber Ajansı (DHA) Ardahan muhabiri Ümit Kılıç, Çıldır İlçe Merkezi'nde demir çubuklarla saldırıya uğradı. Muhtar Memili Cimşit ve ziraat teknisyenlerin para karşılığından arazi kayıtlarını değiştirerek fazladan arazi yazmalarıyla ilgili köylülerin şikayetini haberleştirdiğini söyleyen gazeteci Kılıç saldırıyla ilgili suç duyurusunda bulundu. Kars Devlet Hastanesi'nde tedavi edilen gazetecinin kolu ve başında kırık tespit edildi. Türkiye Gazeteler Cemiyeti (TGC) ile Basın Konseyi, saldırıyı kınadı.
Mart başında, Ermenice ve Türkçe yayımlanan haftalık "Agos" gazetesine ait site hacklendi. Yaklaşık bir yıldır güncellenmeyen siteyi sabote edenler siteye "Again Hacked by Asenon&Zokarca&EHA" mesajı bıraktı.
Mersin'de polis, 17 Şubat'ta bir gencin öldürülmesini protesto eylemini izleyen Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Nesrin Yazar'a "Mersin'de Açık İnfaz" başlıklı haberine atıf yaparak "Yaptığın haberi gösteririm sana" diyerek fotoğraf makinesine el koymaya çalıştı, basın açıklamasını izleyen "Günlük Evrensel" gazetesi muhabiri Ferhat Uyar'ın ise fotoğraf makinesine el koydu.
13 Şubat'ta İHD Elazığ Şubesi'ne başvuran Tunceli Barosu eski Başkanı ve "Munzur Haber" gazetesi sahibi Hüseyin Aygün İl Jandarma Alay Komutanı Namık Dursun'un kendisini tehdit ettiğini açıkladı. Aygün baskıların 3 Şubat'ta başladığını, tehdidin 7 Şubat'ta Alay Komutanı ile yaptığı görüşmede sürdüğünü söyledi
10 ve 17 Ocak'ta, Ardahan'da yayınlanan "Kuzey Doğu Anadolu" ve "Son Vilayet" gazetelerinin basıldığı matbaa kimliği belirsiz kişi veya kişilerin saldırısına hedef oldu. Kuzeydoğu Anadolu Gazetesi sahibi ve aynı adı taşıyan matbaanın yetkilisi Fakir Yılmaz saldırıların Ardahan polisi ile ilgili işkence, baskı ve cezasız bırakılan hırsızlık olayları ile ilgili haberlerden sonra yaşandığını iddia etti. Matbaa yetkilileri, suç duyurusunda bulundular.
Gözaltı ve tutuklamalar
Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem'i protesto eden iki eylemciyi Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu salonuna soktuğu iddia edilen Avusturyalı gazeteci Sandra Bakutz, "DHKP/C örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasında 30 Mart'ta tahliye edildi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi gazetecinin tutuksuz yargılanmasına 1 Haziran'da devam edecek.
Bir yazısında deprem için "ilahi ikaz" diyen "Yeni Asya" gazetesi yönetim kurulu üyesi ve yazarlarından Sami Cebeci, hakkında kesinleşen 20 aylık hapis cezası nedeniyle 2 Mart'ta Ankara'daki evinden gözaltına alınarak Ankara Ulucanlar Cezaevi'ne gönderildi. Yazar, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan itirazın kabulü üzerine ertesi akşam tahliye oldu. Avukat Ömer Faruk Uysal, infaz için Cebeci'ye davetiye de çıkarılmadığını ve yeni TCK'nın dikkate alınmadığını iddia ederek, uygulamayı "Açık bir hukuk skandalı" olarak nitelendirdi.
"Örgüt üyeliği" suçlamasıyla bir yıldan fazla bir süredir cezaevinde bulunan aylık "Kültür Sanat Yaşamında Tavır" dergisi ve İdil Kültür Merkezi sahibi Muharrem Cengiz 25 Şubat'ta tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bir ifade üzerine tutuklanan; davası DGM personel aracına yönelik bombalı saldırı davası ile birleştirilen Cengiz, Tekirdağ F Tipi Cezaevindeydi. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, kararı "delil durumu, suç vasfının yeni TCK ile değişebileceği ihtimali" üzerine verdi. Dava 27 Mayıs'ta devam edecek.
Avusturyalı gazeteci Sandra Bakutz DHKP-C davasını izlemek için Türkiye'ye giriş yaparken 10 Şubat'ta gözaltına alınarak tutuklandı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Paşakapısı, Gebze M Tipi ve en son Ankara Ulucanlar Cezaevi'ne sevk edilen Bakutz'un, tutukluluğuna yapılan iki itirazı reddetti. RSF, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e gönderdiği mektupla, Evrensel İnsan Hakları Deklarasyonu'nun "keyfi tutuklama yasağı", "adil ve şeffaf yargılama hakkı" ve "fikir özgürlüğü"nü düzenleyen maddelerinin ihlal edildiğini hatırlattı.
16 ay hapis cezası nedeniyle 17 Aralık'ta tutuklanan "Alınterimiz" gazetesi eski yazı işleri müdürü Yaşar Çamyar, 7 Şubat'ta tahliye oldu. Çünkü, Yeni TCK ile 159. madde değişikliğe uğradı.
Irak'a geçerken üç ay önce Habur Sınır Kapısı'nda tutuklanan DİHA muhabiri Reşat Ok örgüt üyeliğinden yargılandığı davanın ilk duruşmasında 3 Şubat'ta beraat etti ve Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nden tahliye oldu.
"Yeni Asya" gazetesi yazarı Cevher İlhan Marmara Depremi üzerine yazdığı yazı nedeniyle 13 Ocak'ta tutuklandı. TCK'nın 312. maddesindeki değişiklik nedeniyle iki gün sonra tahliye edildi.
Dava ve Girişimler
Tunceli eski Baro Başkanı ve "Tunceli'de Munzur Haber" gazetesi sahibi Hüseyin Aygün'e, 2002 Newroz kutlamalarında Tertip Komitesi'nde görev yaptığı ve anadilde eğitim hakkını savunduğu için açılan dava ifadeleri bekliyor. Tunceli Asliye Ceza Mahkemesi'nde 9 Mart'ta görülen davaya 7 Haziran'da devam edilecek.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Sakarya" gazetesine açtığı karikatür davası, 29 Mart'ta zamanaşımı nedeniyle düştü.
Başbakan Erdoğan'ın "Günlük Evrensel" gazetesine SEKA işçilerinin sloganlarını yazdığı için açtığı 15 bin YTL'lik tazminat davasına Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 24 Mart'ta başlandı. Erdoğan, "SEKA'lı AKP'ye lanet okuyor" başlıklı haber nedeniyle "hakaret" davası açtı. İkinci duruşma 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde.
Eski Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın Yargıtay-MİT-Alaattin Çakıcı ekseninde gelişen olayları duyurduğu için "Milliyet" gazetesine açtığı tazminat davalarından 80 bin YTL'lik ilk ikisinin reddedildiği 23 Mart'ta gazetelerde yer aldı.
Başbakan Erdoğan 24 Şubat tarihli "Tayyipler Alemi" kapağıyla kendisini fil, zürafa, maymun, deve, kurbağa, yılan, inek ve ördek şeklinde gösteren haftalık "Penguen" mizah dergisine 23 Mart'ta 40 bin YTL'lik manevi tazminat davası açtı. 17 Mayıs'ta Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülecek davada derginin sahibi Erdil Yaşaroğlu ile Pak Yayıncılık yargılanacak.
19 Mart'ta İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, sonraki günün "Ülkede Özgür Gündem" gazetesini toplattı. "Öcalan Newroz'da demokratik projesini açıklıyor-Konfederalizm Bugün İlan Ediliyor" manşet haberi için alınan kararda, "yazı, haber ve resimlerin terör örgütü propagandası niteliğinde olduğu" belirtiliyordu..
İl Jandarma Komutanının kendisini tehdit ettiğini açıklayan eski Baro Başkanı ve "Munzur Haber" gazetesi sahibi Hüseyin Aygün ve açıklamaya yer veren "Ülkede Özgür Gündem" gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İrfan Uçar ile Yazı işleri müdürü Hasan Bayar'a 17 Mart'ta hakaret davası açıldı. Dava, Asliye Ceza Mahkemesi'nde 13 Mayıs'ta başlıyor.
17 Mart'ta, Üsküdar 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, "Cumhuriyet" gazetesi yazarı Hikmet Çetinkaya'nın "Fethullah Gülen'in 40 Yıllık Yol Arkadaşı Nurettin Veren Anlatıyor" başlıklı yazı dizisine yönelik ihtiyati tedbir kararının yetkisizliğini kabul ettiyse de dosyayı İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderdi.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun, "Milli Gazete" yazarı Mehmet Şevket Eygi'ye TCK'nın 312. maddesini ihlalden 20 aylık mahkumiyeti onadığı 16 Mart'ta öğrenildi. İstanbul 6 No'lu DGM'si, "Din Düşmanlığı Terörü" başlıklı yazı nedeniyle Yazar Eygi ve Sorumlu Yazı işleri müdürü Selami Çalışkan'ı 312. maddenin ikinci fıkrasına göre cezalandırmıştı.
Sıtkı Öcal'ın Halfeti Kaymakamıyken "Yeni Oluşum" gazetesi yazı işleri müdürü Ahmet Aksoy'a "Kaymakamdan efe olur mu?" başlıklı haberi nedeniyle Nizip Asliye Hukuk Mahkemesi'nde, "İftira" iddiasıyla açtığı 20 milyarlık tazminat davası düşmüştü. Mahkeme, 14 Martta yeniden açtığı dava çerçevesinde gazeteciyi 14 Haziran'da yargılamaya başlayacak.
Ezilenlerin Sosyalist Platformu'nun (ESP) Aralık 2004'te Ceza İnfaz Yasası'nı protesto eyleminde tutuklananlardan 7 basın çalışanının yargılandığı davaya 11 Mart'ta Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. 22.5 yıla kadar hapis istenen tutuklular "örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılanıyor.
"İdea Politika" dergisinde çıkan "Ordu ne işe yarar?" yazısından Ağır Ceza Mahkemesi'nde beraat eden Genel Yayın Yönetmeni Erol Özkoray aynı yazının ideapolitika.com sitesinde çıkması üzerine bin 708 YTL para cezasına çarptırıldı.. Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, bu yazı ve "Yeni barbarlar ve apoletli Talibanlar" yazısında "askeri kuvvetleri tahkir ve tezyif" iddiasıyla Özkoray'a ceza verdi. TCK'nın 159/1 maddesinden 21 Aralık 2004'te verilen ceza gazeteciye 10 Mart'ta tebliğ edildi.
"Yeniden Özgür Gündem" gazetesi yazarı Ferhat Tunç'a, Leyla Zana ve DEP'li (Demokrasi Partisi) milletvekillerinin tahliye edilmemesini eleştirdiği "Bir Devrimci Leyla ve Bir Şarkı" yazısından açılan dava bir kez daha sorumlu müdürü Mehmet Çolak'un ifadesini bekleyecek. Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde en son 9 Mart'ta görülen "yargıyı tahkir" davasına 2 Haziran'da devam edilecek. Gazeteci Celal Başlangıç, Düşünce Suçuna Karşı Girişim'den Meryem Kavak ve Alman Konsolosluğu'nun iki gözlemci gazetecilere destek için duruşmayı izlediler.
4 Mart'ta, Adıyaman'da yayımlanan "Gerger Fırat" gazetesi sahibi Hacı Boğatekin'e, Basın Kanunu' nun Geçici 1. maddesindeki yayına ilişkin bildirim yükümlülüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle 500 YTL'lik ön ödemeli para cezası verildi. Ağustos 2004'te çıkan "Çete Devlet" başlıklı köşe yazısı nedeniyle Boğatekin'in, "devleti tahkir ve tezyif" iddiasıyla 6 aydan 3 yıla kadar hapsi isteniyor. Davaya 27 Nisan'da devam edilecek.
15 Mayıs 2000'de Antalya "Klas TV" televizyonunda "Başörtülü öğrencilere devlet işkence yapıyor. Devlet bize üvey evlat muamelesi yapıyor" dediği için TCK 312. maddeyi ihlalden 20 ay hapse mahkum olan gazeteci Emine Şenlikoğlu Yargıtay kararını bekliyor. Şenlikoğlu, üç aylık bir ceza ertelemesinden yararlanarak yeni yasa çıkıncaya kadar hapse girmekten kurtulmuştu.
3 Mart'ta Üsküdar 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, "Cumhuriyet" gazetesi yazarı Hikmet Çetinkaya'nın 1 Mart'ta yayımlanmaya başlayan "Fethullah Gülen'in 40 Yıllık Arkadaşı Nurettin Veren Anlatıyor" yazı dizisine "kişilik haklarını ihlal ettiğini" gerekçesiyle ihtiyati tedbir koydu.
2 Mart'ta, "Akıntıya karşı Yazılar" başlıklı kitabın yazarı Dr. Fikret Başkaya, Maki Yayınları sorumlusu İsmet Erdoğan ve editörü Özden Bayram ile birlikte yargılandığı davadan beraat etti. Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi yazıların eleştiri sınırları içerisinde kaldığına hükmetti. "Devleti ve orduyu tahkir ve tezyif" ettiği iddiasıyla Başkaya, 6 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyordu.
"Yeniden Özgür Gündem" gazetesinde çıkan "Sana Ne?" başlıklı yazı nedeniyle 2 Mart'ta hakim karşısına çıkan Ragıp Zarakolu savunma yaptı. Yazar ve yazı işleri müdürü Mehmet Çolak'ın, Kuzey Irak'ta Kürt Federasyonu tartışmalarına Türk basınının tepkisinin eleştirilmesi nedeniyle TCK'nın 312/2 maddesi uyarınca 3 yıla kadar hapisleri isteniyor. Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi davayı 12 Mayıs'ta ele alacak.
28 Şubat'ta Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, "Muş Haber" gazetesi sahibi Berna Aktaş yazı işleri müdürü Faruk Aktaş, Barış Kalsın ile Faruk Şener'e Muş Asliye Hukuk Mahkemesi'nin "hakaret"ten verdiği bin YTL tazminat cezasını bir karşı oyla onadı. Karşı oy kullanan üye, "Mahkeme, delillerin takdirinde yanılgıya düştü" notu düştü.
Gaziantep'te yayımlanan "Zafer" gazetesi sahibi İsmet Atar, yazı işleri müdürü Atilla Konukoğlu ve köşe yazarı Halil Eyyüpoğlu, Başbakan Erdoğan'a hakaret iddasıyla 3 bin YTL manevi tazminat ödemeye mahkum oldu. Gaziantep Asliye Hukuk Mahkemesi, 27 Şubat'ta gazetecilerin "Tazminat davası, yeni TCK'yı beklesin" talebini reddetti. 14 Nisan 2004'te Başbakanı eleştiren Eyyüboğlu, referandum öncesi Türkiye'ye gelerek açıklama yapmak isteyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a Başbakanın "Git ne konuşuyorsan KKTC'de konuş" demesine tepki göstermişti. Aynı yazıdan Gaziantep 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan ceza davası 10 Haziran'da görülecek .
Türkiye'ye giriş yaptığı Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alınarak hapse gönderilen Avusturyalı gazeteci Sandra Bakutz'a 25 Şubat'ta "örgüt üyeliği" suçlamasıyla dava açıldı. Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in Kasım 2000'de Avrupa Parlamentosu'nda bir konuşma yaptığı salonda eylem yapan iki kişinin, parlamento binasına sokmakla suçlanan Bakutz, 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
Hozat'ta muhtarların askerlerce tehdit edildiği yolundaki iddiaları ele alan İHD Raporu'na yer verdiği için "Munzur Haber" gazetesi sahibi avukat Hüseyin Aygün ve sorumlu müdürü İnan Yılmaz'a açılan soruşturma 24 Şubat'ta takipsizlikle sonuçlandı. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, Jandarma şikayetini sonuçlandırarak "tahkir ve tezyif" iddiasıyla dava açılmasına gerek olmadığına karar verdi.
Dalaman'da MOPAK Şirketi'nin Muğla'da yayımlanan "Güney Ege" gazetesine açtığı 300 bin YTL'lik tazminat davasına 24 Şubat'ta Ortaca Asliye Hukuk Mahkemesi'nde devam edildi. Gazete sahibi Hasan Karaçelik, yazı işleri müdürü Nuri Tımbıl ve köşe yazarı Yüksel Sarı şirketin çevre kirliliğine yol açtığı ve çalışanların haklarını görmezden geldiğine ilişkin haber ve köşe yazıları nedeniyle yargılanıyorlar. 5 Mayıs'taki duruşmada tanıklar dinlenecek.
23 Şubat'ta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı "Radyo Dünya"dan gazeteci Sabri Ejder Öziç'e verilen 1 yıl hapis cezasının bozulmasını istedi. Savcı, "konuşma ağır eleştiri niteliğinde. Yalnızca yarım cümle üzerinde durularak karar verildi" dedi. Adana 5. Asliye Ceza Mahkemesi, "asker bulundurma ve Irak'a asker gönderme" tezkeresinin Bakanlar Kurulu'ndan Meclise gönderildiği 24 Şubat 2003'te radyodaki konuşmaları nedeniyle Öziç'i "Meclisin manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif" iddiasıyla cezalandırmıştı.
"Cumhuriyet" gazetesi karikatüristi Musa Kart'ın, Başbakanın İmam Hatip Liseleriyle ilgili karikatürüne açtığı davadan mahkum olduğu 21 Şubat'ta basından öğrenildi. Ankara 8. Asliye Ceza Mahkemesi 21 Aralık 2004 tarihli kararında, "türban yumağına dolanmış kedi" biçiminde çizdiği için Kart ile sorumlu müdür Mehmet Sucu'yu 5 bin YTL manevi tazminat cezası verdi. Mahkeme, karikatürü "gülünç ve küçük düşürücü ve kişilik haklarına saldırı" olarak niteledi. Aynı karikatürden Başbakanın "Sakarya" gazetesine açtığı 10 bin YTL'lik manevi tazminat davasını Eskişehir 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, Başbakanı hoşgörüye çağırarak reddetmişti.
Aylık Türkçe ve Kürtçe yayın yapan "Deng" dergisi ile 95 sayıdan sonra yayınına ara veren "Dema Nu" gazetesine açılan basın davalarından 15'i sürüyor. Gazetenin daha önce, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) açıklamalarını yayınlayarak "terör örgütü açıklamasına yer vermek"ten aldığı ceza Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararı ışığında Yargıtay, "PSK terör eylemine bulaşmadı" diyerek bozmuştu. Gazete, şu anda sadece PKK/KONGRA-GEL açıklamalarına yer vermesi nedeniyle yargılanıyor.
Avukat Hatice Şahin'in Yargıtay'daki bir duruşmadan başörtüsü nedeniyle çıkarılmasını 7 Kasım 2003 günü eleştiren "Yeni Şafak" gazetesinin 133 bin YTL tazminata mahkum olduğu 17 Şubat'ta öğrenildi. "Yargı Yoldan Çıktı" başlıklı haberde olay "hukuka aykırı gelişme" şeklinde yorumlanmıştı.
"Özgür Siirt" gazetesi sahibi ve yazı işleri müdürü Muharrem Nas "Beyanname veya müdür değişikliğini zamanında bildirmediği" gerekçesiyle Siirt Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davadan 17 Şubat'ta beraat etti. Yeni Basın Kanunu yürürlüğe girdiğinde Nas askerdeydi.
10 Şubat'ta, "Yeşil Bayburt" gazetesi yazı işleri müdürü Taner Cilara, 15 Ekim'de çıkan "Sayın başkan, sakın konuşma konuştukça batıyorsun" başlıklı yazı nedeniyle önce hapse ardından bin 782 YTL para cezasına çarptırıldı. Bayburt Asliye Ceza Mahkemesi, "sövme" suçu için mağdurun isminin açıkça zikredilmesinin gerekli olmadığını ve kolayca anlaşılabilecek şekilde tanımlanmasının yeterli olduğunu açıkladı. Dava, Belediye Başkan Yardımcısı Hayrettin Haluk Akkoyunlu'nun şikayeti ile açıldı. Gazeteci, "dört tane dana otaramayanlar, şimdi memleketi idare etmeye çalışıyorlar, sayın başkan yardımcısı o makama gelişin şaibeli değil mi?" demişti.
9 Şubat'ta, Adıyaman'da yayımlanan "Gerger Fırat" gazetesi sahibi Hacı Boğatekin'e, Sincik Kaymakamı Orhan Balcı'nın şikayetiyle "Devleti tahkir ve tezyif" iddiasıyla dava açıldığı tebliğ edildi. Ağustos 2004'te çıkan "Çete Devlet" başlıklı köşe yazısı nedeniyle 6 aydan 3 yıla kadar hapsi istenen Bağatekin, 27 Nisan'da hakim karşısına çıktı..
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, "Milli Gazete" yazarı Selahattin Aydar'ın TCK'nın 312/2. maddesinden mahkûmiyetiyle ilgili Yargıtay kararını bozarken, "kamu düzeni" kavramına yeni "düzen" getirdi. Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nce onaylanan 1 yıl 8 ay hapis cezasını bozan kurul, "Suçun oluşması için eylemin aleni yapılması, kışkırtmanın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılıklarından en az birine dayanılarak ve bu kesimlerin karşı karşıya getirmek amacıyla gerçekleştirilmesi, kışkırtmanın farklı toplulukları birbirine karşı düşmanlığa ve kin beslemeye sevk etmesi, fakat bu halin 'kamu düzeni' için tehlikeli olabilecek şekilde ve yeterlilikte olması, kışkırtmanın şiddet çağrısını içermesi gerekir" dedi.
İzmir'de yargılanan DİHA muhabirleri Sevinç Tuncelli, İbrahim Açıkyer, Fahri Kılınç ile "Ülkede Özgür Gündem" gazetesi İzmir eski çalışanları Mehmet Yücedağ ile Medine Tunç'un yargılanmalarına 3 Şubat'ta devam edildi. "KONGRA-GEL propagandası" iddiasıyla açılan ve İzmir 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya 26 Nisan'da devam edildi.
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın "Savaş çıkabilir, bunu ben de engelleyemem" sözlerini yayında yorumladığı için "terör propagandası" iddiasıyla yargılanan Adana "Radyo Dünya" sunucusu Yeter Cemile Gündoğdu ve yayın müdürü Fatih Demir, 3 Şubat'ta delil yetersizliğinden beraat ettiler. Gündoğdu'nun beş yıla kadar hapsi isteniyordu.
Kandil Dağı'nda Kongra-Gel militanları ile röportaj yaptığı için Ekim 2004'te gözaltına alınan "Hürriyet" gazetesi muhabiri Sebati Karakurt, 1 Şubat'ta İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Karakurt, "terör örgütü açıklamasına yer vermek" ve "terör örgütü propagandası yapmak"; sorumlu müdürler Necdet Tatlıcan ile Hasan Kılıç da, "örgüt propagandası" iddiasıyla yargılanıyorlar 10 Ekim'de Hürriyet Pazar ekinde çıkan "Kandil'de kadın bilinci Kürtçülüğü aştı" başlıklı röportaj nedeniyle gazetecilerin beş yıla kadar hapsi isteniyor. Davaya 5 Mayıs'ta devam edilecek.
1 Şubat'ta, Müzisyen ve Düşünce Suçuna Karşı Girişim Sözcüsü Şanar Yurdatapan, bir yazısında, "Mi ile Fa'yı ayırt edemeyeceğini iddia ederek hakaret ettiği" gerekçesiyle gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak'ı 312 YTL 146 kuruş tazminata mahkum ettirdi. Dilipak, "karar Türkiye'de eleştiri sınırlarının ne kadar dar olduğunu gösteriyor. AİHM'ne başvuracağım" dedi.
DİHA Muhabiri Hikmet Erden, 3 Kasım 2002 seçimlerinde evinin camına astığı parti bayrağını seçim günü indirmeyi unutan bir DEHAP'lı yöneticinin hapse mahkum edilmesini "Unutkanlığın bedeli 6 ay hapis cezası oldu" başlığıyla haberleştirdiği için 28 Ocak'ta hakim karşısına çıktı. "Yeniden Özgür Gündem" gazetesinde çıkan haberi için Erden, bir polisin ismini vererek "hedef gösterdiği" gerekçesiyle para cezası istemiyle yargılanıyor. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, yeni TCK ve Yeni Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) yürürlüğe girmesini bekliyor.
Tunceli il Jandarma Komutanlığı'nın "Munzur Haber" gazetesi sahibi Hüseyin Aygün ve Yazı İşleri Müdürü İnan Yılmaz için, "Evimi Yaktılar" haberi nedeniyle yaptığı suç duyurusu 12 Ocak'ta takipsizlikle sonuçlandı. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, "haberde belli sayıda yeşil kazaklı ve maskeli kişilerden söz ediliyor. Tahkir ve tezyif için geniş manada askeri kuvvetlerinin bütününün hedef alınması gerekiyor" kararı verdi.
Mardin Kızıltepe Başsavcısı, "Yeni Şafak" gazetesi yazarı Fehmi Koru hakkında, güvenlik güçlerinin açtığı ateşle Ahmet Kaymaz ile oğlu Uğur Kaymaz'ın öldürülmesi ile ilgili 27 Kasım 2004'te çıkan "Kan denizinde boğulmak" yazısı nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Basının 2 Ocak'ta duyurduğu şikayette gazetecinin 50 bin YTL para cezası öngören Basın Yasası' nın 19. maddesine aykırı davrandığı iddia edildi.
Düzenlemeler ve hak aramalar
30 Mart'ta, "Demokrat İskenderun" gazetesi sahibi ve yazı işleri müdürü Ersen Korkmaz, on yıl önce uğradığı iki bıçaklı saldırı ile ilgili Adliye Kalemliği'nin çağrısı üzerine bilgi verdi. Sorumluları bulunmayan saldırılarla ilgili gazeteciye açıklama yapılmadı.
Ankara 5. İdare Mahkemesi'nden sonra Danıştay da, Kürtçe olarak "Kürt Dili ve Edebiyatı" adlı programı yayımladığı için RTÜK'ün "Radyo Dünya"ya verdiği 30 gün yayın durdurma cezasına karşı çıktı. 15 Şubat'ta oybirliğiyle alınan Danıştay 13. Dairesi kararı, "yayın durdurma"nın iptaline itirazı reddetti. İdare Mahkemesi, "Türkçe yayın akışı içinde Kürtçe müzik parçalarının da çalınmasının yayınları Türkçe yapılması ilkesine aykırılık oluşturmayacağı"na karar vermişti.
TBMM Genel Kurulu, 1 Nisan'da yürürlüğe girmesi beklenen yeni TCK'nın yürürlük tarihini 1 Haziran'a erteleyen önergeyi kabul etti.
İkinci Gazeteciler Konferansı, ardından da Türkiye-Hollanda Medya Günleri'ni izlemek üzere gittiği Galatasaray Üniversitesi'ne girişine, başörtülü olduğu için izin verilmeyen "Yeni Asya" Gazetesi muhabiri Naciye Kaynak 24 Mart'ta bir basın toplantısı yaptı. ÇGD İstanbul Şubesi'ni temsilen Yurdagül Uygun, toplantıya katılarak destek verdi.
Adana "Radyo Dünya"nın avukatı Meriç Tümer, toplatılan Serdar Çiyayi'nin "Sevdam Güneş Tadında" kitabının tanıtımı nedeniyle RTÜK'ün verdiği bir aylık yayın durdurma cezasına 22 Mart'ta itiraz etti. Radyoya 7 Mart'ta verilen ceza, itiraz sonuç vermezse 4 Nisan'da uygulanacak.
Mart başında, haftalık "Agos" gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i tehdit ettiği iddiasıyla Ülkü Ocakları İstanbul İl Başkanı Levent Temiz'in yargılanacağı öğrenildi. Ülkü Ocakları'na bağlı bir grup, 26 Şubat 2004'te gazetenin Şişli'deki bürosu önünde "Hrant Dink, bundan sonra bütün öfkemizin ve nefretimizin hedefidir, hedefimizdir" sloganı atmıştı.
Organ bağışlayanları "cehennemlik" olarak niteleyen Tarikat Şeyhi Ömer Öngüt'ün "Sabah" gazetesinde yer alan "Korkunç Fetva" haberine Sakarya Sulh Ceza Mahkemesi kanalıyla gönderdiği tekzip 24 Şubat'ta Yargıtay'a gitti. Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Hüseyin Biçen, "Bu, tekzip değil, hukuki bir fetva" dedi.
15 Şubat'ta, Mardin'den yayın yapan "Dara Radyo ve TV"nin bağlı bulunduğu şirkete, yayın lisansı için gerekli Ulusal Güvenlik Belgesi isteğine beş yıldır olumlu yanıt verilmediği öğrenildi. Başbakanlık Güvenlik İşleri Başkanlığı'nın şirketin üç yönetim kurulu üyesinin değiştirilmesini istediği şirket yönetimi, Ankara 1. İdare Mahkemesi'nde de sonuç alamayınca 21 Şubat 2002'de Danıştay'da dava açtı. Şirket halen yanıt bekliyor.
Yerel "Datça Haber" gazetesi eski sahibi Sinan Kara'nın, "Kaymakam Savaş Tuncer'in hakkındaki şikayetlerde yanlı davrandıkları" gerekçesiyle Datça'da görevli beş hakim ve savcı için yaptığı şikayet Adalet Bakanlığı'na takıldı. Avukat Mustafa Rollas, Bakanlığın kararına dayanarak Ankara 8. İdare Mahkemesi'nin yürütmenin durdurulması istemini reddetmesine ilişin kararını 10 Şubat'ta temyiz etti.
"Günlük Evrensel" gazetesi muhabiri Cem Emir ile DİHA muhabirleri Burhan Ekinci ve Mücahit Yalçın'ın "Hukuka aykırı gözaltı" iddiasıyla jandarma için yaptığı şikayet, Şubat başında sonuçsuz kaldı. Pertek ve Mazgirt Kaymakamlıkları, Karakol yetkililerinin "gazetecileri gözaltına almadıkları ve engellemedikleri için" soruşturmaya gerek olmadığını bildirdiler. 6 Ekim 2004'te Emir, dört gazeteci ile birlikte iki saat süreyle gözaltında tutulmuştu. DİHA muhabirleri Ekinci ve Yalçın da, asker kulübesinde tutularak engellendiklerini söylemişlerdi.
İzmir'de çıkan "Yarımada" gazetesi sahibi Selçuk Tunali ile "Özgür Urla" gazetesi sahibi Ali Rıza Söke, Star TV'deki "Objektif" programına katılarak, Barbaros Köyü'nde çocuklara cinsel taciz iddiaları ile ilgili kendilerine "devlet ve millet düşmanı" dediği gerekçesiyle Urla Kaymakamı Ahmet Mailoğlu'ya 5 Şubat'ta 50 bin YTL'lik tazminat davası açtılar. Kaymakam da haberlerde "kişilik hakları zedelendiği" iddiasıyla dava açtı. Urla Asliye Hukuk Mahkemesi de iki gazetedeki "Kaymakam haberleri"ne aynı gün tedbir koydu.
Ankara eski Emniyet Müdürü Cevdet Saral ve 38 arkadaşına Kırıkkale 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan "Telekulak" davasına telefonu dinlendiği için müdahil olma isteğiyle başvuran ancak yargılama boyunca yanıt alamayan "Günlük Evrensel" gazetesi diplomasi muhabiri Sultan Özer'e, 30 Ocak'ta, "Sanıklar beraat etti ve karar kesinleşti. Müdahil olmanız reddedildi" yanıtı geldi.
Ardahan'da "Kuzey Doğu Anadolu" ve "Son Vilayet" gazetelerinin basıldığı matbaa yetkilileri, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce düzenlenen saldırıları 25 Ocak'ta yargıya taşıdılar. Kuzeydoğu Anadolu Gazetesi sahibi ve aynı adı taşıyan matbaanın yetkilisi Fakir Yılmaz, 10 ve 17 Ocak'ta yaşanan saldırıların gazetede Ardahan polisi ile ilgili haberlere yer verilmesinden sonra yaşandığını iddia etti.
Van Valiliği, DİHA muhabiri Ubeydullah Hakan'ın, kendisini sık sık tehdit ettiğini iddia ederek şikayet ettiği polis memuru İsmail Yendi'nin yargılanmasına "yeterli delil ve belge bulunmadığı" gerekçesiyle izin vermedi. Hakan'ın avukatı Murat Timur, Eylül'deki şikayet 1 Aralık'ta reddedilince karara Ocak sonunda itiraz etti.
Adana "Arkadaş Radyo" yönetim kurulu başkanı Melih Eroğlu'nun 9 Aralık 2004'te Bilgi Edinme Hakkı Yasası uyarınca Başbakanlığa yönelttiği soruları 29 Aralık'ta yanıtladı. Radyonun "Ulusal Güvenlik Belgesi verilmeyen üyeler niçin sakıncalı?" sorusuna Başbakanlık Güvenlik İşleri Başkanlığı, "RTÜK hazırladığı yönetmelikte usul ve esasların belirlenmesinde bizi yetkili kılıyor" yanıtı verdi.
Sansür ve Tekelleşmeye Tepkiler
Diyarbakır "Can TV", 4 Ocak'ta yayımlanan Aynur Doğan'ın "Keçe Kurda" isimli Kürtçe parçası "Devletin varlık ve bağımsızlığına, bölünmez bütünlüğe"ne tehdit olarak görülmesi nedeniyle 31 Mart'ta RTÜK'e savunma gönderdi. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi de, 25 Şubat'ta Doğan'ın şarkısını yasakladı.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yabancı sermayeye Türkiye'de ulusal yayın yapan radyo veya televizyonlarda sınırsız pay alma hakkı tanıyan 5317 sayılı "Bankalar Kanunu ile Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasayı" 31 Mart'ta veto etti. Sezer, 16 Mart tarihli yasanın yalnızca Fon'a devredilen kuruluşlarla sınırlı olmadığını tüm ulusal medya kuruluşlarının da yabancılara satışına imkan tanıdığını belirtti.
"Ülkede Özgür Gündem" gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İrfan Uçar, 31 Mart'ta, gazetenin 396 sayısına 273 dava açıldığını açıkladı. Davaların 51'inin Asliye Ceza, 222'sinin de DGM yerine kurulan "özel-ihtisaslaşmış" Ağır Ceza mahkemelerinde görüldüğünü belirten Uçar, 24 davadan 9'unun mahkumiyetle, 15'inin de beraatla bittiğini, gazeteye 113 bin YTL para cezası verildiğini bildirdi..
ÇGD Bursa Şubesi, Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Anadolu Spor Gazetecileri Derneği'nin 30 Mart "Türkiye Habersiz Kalmasın" eylemine yaklaşık 200 kişi katıldı. Gazeteciler "Özgür Basın Susturulamaz", "Sansüre Hayır" kokartları taşıyarak TCK'daki basın ve ifade özgürlüğüne karşı maddelerin değiştirilmesini istedi.
23 Mart'ta gazeteciler, yeni TCK'yı protesto etmek amacıyla, İstanbul Cağaloğlu'dan Sirkeci Postanesi'ne kadar yürüdüler ve Adalet Bakanı Cemil Çicek'e telgraf çekerek kanunun basın özgürlüğü ve haber alma hakkını engelleyen maddelerin değiştirilmesini istediler. Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın çağrısıyla yapılan eylemde "Türkiye habersiz kalmasın" pankartı açıldı.
18 Mart'ta, TRT İNT için hazırlanan "Bergüzar" adlı müzik programına çağrılan Laz müzisyen Birol Topaloğlu'ya Lazca şarkı söyleyemeyeceği hatırlatıldı. Uyum yasaları öncesi TRT'de Lazca şarkı söylediğini belirten Topaloğlu, "Bu hakkım elimden alındı. Yargıya başvurmayı düşünüyorum" dedi.
17 Mart'ta, 200 kadar gazeteci, Yeni TCK'da basın ve ifade özgürlüğüyle ilgili düzenlemeleri protesto etti. Gazeteciler, TGC'nin Cağaloğlu'daki binasından Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi'ne kadar yürüyerek düzenlemeleri protesto etti. Eyleme, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), ÇGD üyeleri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren, İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek de destek verdi.
13 gazetecilik meslek örgütü, 15 Mart'ta ortak bir mektupla Başbakan Erdoğan'a yürürlüğü girmesi1 Haziran'a ertelenen yeni TCK'nın basın ve düşünce özgürlüğüyle ilgili maddelerinin gazetecilerin cezaevine girmesine yol açabileceğinden kaygılandıklarını iletti. Örgütler, yasalar Mecliste görüşülürken basının öneri ve uyarıların dikkate alınmadığını söylüyor.
16 Mart'ta, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) elindeki mal ve iştiraklerin satışını kolaylaştıran ve yabancıların Türkiye'de televizyon sahibi olmalarına olanak sağlayan düzenleme Mecliste kabul edildi.
Merkezi New York'ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) 14 Mart'ta açıkladığı yıllık raporunun Türkiye bölümünde, RTÜK'ün yayın durdurma cezaları, Milli Gazete yazarı Hakan Albayrak'ın tutuklanması, "Radyo Dünya"dan Sabri Ejder Öziç ve Mehmet Ali Birand'ın yargılanması ile Sebati Karakurt'un gözaltına alınmasını eleştirdi.
Dünya Kadınlar Günü nedeniyle 6 Mart'taki gösterilerde polisin kadınlara yönelik şiddetini değerlendiren Başbakan Erdoğan, "Adeta Avrupalıya buradan servis yapılıyor. 6 Mart'taki bu eylem kadınlar günü ile alakalı ise, Kadınlar Günü 8 Mart'taydı. Bu ülkenin huzurunu tehdit etmeye kimsenin hakkı yok" dedi.
Ceza Yasası ile getirilen sınırlamalar ve karikatüre yönelik hoşgörüsüz uygulamaları ele alan TGC Basın Senatosu, 4 Mart toplantısı tutanak özetini açıkladı : Karikatürist Semih Balcıoğlu "Kart'ın çizdiği kedi karikatürü kadar masum bir karikatür olamaz" dedi. TCK'da basını tehdit eden hapis cezalarına dikkat çeken TGC Başkanı Orhan Erinç, Avrupa Konseyi Bakan Yardımcıları'nın 12 Ocak 2004 günlü toplantıda hazırladıkları "Medyadaki Politik Tartışma Özgürlüğü Üzerine Deklarasyon"un Bakanlar Komitesi'nce kabul edildiğini hatırlattı.
CHP milletvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu medyada TRT dizileri çeken bazı yapımcı şirketlerin kayırıldığı yolundaki iddiaları Başbakanın yanıtlaması stemiyle TBMM Başkanlığı'na önerge verdi. CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç ise, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'e seslenerek "El koyduğunuz medya şirketlerini satın. Satmazsanız burulardan gelen pis kokuların sorumsu siz olursunuz" çağrısı yaptı.
2 Şubat'ta, TGC Başkanı Erinç, denetleyici ve düzenleyici kurumlarla ilgili yasa tasarısının Meclis Bütçe Plan Komisyonu'nda görüşülmesi öncesinde, RTÜK üyelerini Meclisin seçmesini isteyen RTÜK Başkanı Fatih Karaca'ya, "Üyeleri sivil toplum seçsin" dedi.
28 Ocak'ta, Haber-Sen Dış İlişkiler Sekreteri Osman Köse, "Türkiye'de kamu yayıncılığı değil, mülkiyeti kamuya ait bir yayın kurumu ile devlet ve hükümet yayıncılığı yapılıyor" dedi. Avrupa Gazeteciler Federasyonu'nun (EFJ) Avrupa'da kamu yayıncılığının korunması için politikacılarla sivil toplum örgütlerine yönelik "Kamu Yayıncılığı Manifestosu"nu değerlendiren Köse, kamu yayıncılığının olmazsa olmaz koşulunu "özerklik" olarak açıkladı.
Haber-Sen Genel başkanı Kemal Keleş 24 Ocak'ta TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz'ün bir yıllık icraatının değerlendirirken, "TRT'de kadın yöneticiler, 19 daire başkanı ve 6 bölge müdürü dahil yaklaşık 200 kişi görevden alındı," dedi.
Karadeniz'de bölgesel yayın yapan "Kaçkar TV" Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Onay ile Kapadokya Radyo-TV'nin sahibi Mustafa Melih Tarlacı, 23 Ocak'ta, radyo ve televizyon frekans ihalesine "siyasetin karışmasından" çekindiklerini ifade ettiler. Hükümet ve RTÜK'ün ihale yapacak güçte olmadığını öne süren Onay, "28 Şubat'ın izlerinin hala sürdüğü iddia edilen ülkemizde, ihalenin yapılması uygun olmaz" dedi.
TGC ve İletişim Araştırmaları Derneği'nin (İLAD) birlikte düzenlediği 2. Türkiye Gazeteciler Konferansı, 12 Ocak'ta açıkladıkları demokratik ve bağımsız bir medyaya ortamı için bir dizi karar içeren bildirgede gazetecilere mesleklerine ve etik değerlerine sahip çıkma çağrısı yaptılar ve dünyada iletişim araçlarını denetleyen 10 büyük sermaye grubunun Türk medya sektörüne hakim olma isteklerinin önüne geçilmesini istediler. Konferansı izlemek için Galatasaray Üniversitesi'ne gelen "Yeni Asya" gazetesi muhabiri Naciye Kaynak, başörtülü olduğu gerekçesiyle içeri alınmadı.
ÇGD Akdeniz Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Üstün Çalışan Gazeteler Günü'nde ayda ortalama bir yeni gazetenin çıkarıldığı Antalya'da sigortasız çalıştırılan gazetecilerin sayısı her geçen yıl artığını söyledi. ÇGD'nin 2004 Ekim tarihli taramasına göre, Antalya'da faaliyet gösteren haber ajansı, gazete, dergi, radyo ve televizyon kanallarında çalışan 180 gazeteciden sadece üçte biri Basın İş Yasası kapsamında sigortalı.
Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlayan Cumhurbaşkanı Sezer, meslek örgütlerinin "basın çalışanlarının haklarının korunması, basının evrensel çalışma ilkelerinden ödün vermeden ve her türlü baskıdan etkilenmeden görev yapması konusunda öncü olması" gerektiği söyledi.
10 Ocak'ta, TGC ile İLAD'ın ortaklaşa düzenlediği "Demokratik, Bağımsız ve Saygın Medyanın Hayata Geçirilmesi" başlıklı 2. Türkiye Gazeteciler Konferansı'nda Medya ve ifade özgürlüğü önündeki yasal engeller konuşuldu. FİJ Genel Sekreteri Aidan White, 11 Eylül ve Irak Savaşı sonrası uluslararası medyanın Arap dünyasının değerlerini kavramadığını, tek taraflı saldırgan yayıncılığa karşı "yeni diyalog yapıları" oluşturmak gerektiğini, bunun için de Türkiye'nin çok uygun olduğunu açıkladı.
6 Ocak'ta Çanakkale'de düzenlenen bir toplantıda, yeni TCK'nın basını işlevsizleştireceğini, polis ve adliye haberciliğinin yok olacağına dikkat çekildi. İHD Başkanı İhsan Kanat, "Gazeteciler rahat ve özgür çalışacak ki, özgür bilgilendirme ve haber alma hakkını yurttaşlar elde edebilsin" dedi.
5 Ocak'ta Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde "devleti zarara uğrattıkları iddiasıyla" yargılan 39 kişinin duruşmasına "Dünden Bugüne Tercüman" gazetesinden Seda Şimşek ve Adnan Haskokar, ile "Birgün" gazetesi muhabiri İnan Gedik akredite olmadıkları gerekçesiyle, "Radikal"den Adnan Keskin sakallı olduğu için alınmadı
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 2004 Raporunda Avrupa Birliği üyeliği yolundaki Türkiye'de yasal reformların uygulamaya henüz yansımadığı belirtildi.
TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana toplantılarında oluşan Basın Özgürlüğü Bildirgesi'ni 5 Ocak'ta kamuoyuna açıkladı: "Gazetecilerin 212 sayılı Basın İş Yasası'ndan doğan hakları ile sendikalarda örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi yapma hakkına saygı duyulmalıdır."
5 Ocak'ta, Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı'na (BEKSAV) bağlı kültür sanat emekçileri 7 Aralık'ta Ankara'da tecrit karşıtı eylemi izlerken gözaltına alınarak tutuklanan yönetmen Serap Kervancı'nın serbest bırakılmasını istedi. Açıklamaya, sinema sanatçısı Yusuf Çetin, yönetmen Ahmet Soner, şair Ruhan Mavruk, Mezopotamya Kültür Merkezi Sinema Kolektifi ve Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi ile Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP) destek verdi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi
"Demokrat" dergisi toplantısındaki konuşması nedeniyle 1993'te 20 ay hapse mahkum edilen Ömer Ağın'ın, AİHM'de açtığı "ifade özgürlüğü" davasında Türkiye, 29 Mart'ta 20 bin 500 Euro ödemeye mahkum oldu. AİHM, 1997'de kitabı DGM'ce toplatılan Mahmut Alınak'ın açtığı davada da Türkiye'yi suçlu buldu. Alınak, zararlarını süresinde AİHM'e bildirmediği için tazminata hükmedilmedi.
31 Mart'ta AİHM, dokuz yıl önce Kuzey Kıbrıs'ta öldürülen gazeteci Kutlu Adalı ile ilgili eşi İlkay Adalı'nın yaptığı başvuruda Türkiye'yi, "ölümü etkin şekilde araştırmadığı" gerekçesiyle altıya karşı bir oyla mahkum etti. Türkiye'yi 95 bin Euro ödemeye mahkum eden AİHM, gazetecinin Türkiye veya KKTC güçlerince öldürüldüğü iddiasının ispatlanamadığını bildirdi. Mahkeme, "ifade özgürlüğü hakkı"nın kısıtlandığı iddiasının ise incelenmesine yer olmadığına karar verdi.
Nisan-Ağustos 1995 döneminde 117 kez toplatılan "Yeni Politika" gazetesinin sahibi Necati Tanıyan'ın AİHM'de açtığı "ifade özgürlüğü" davası 17 Mart'ta dostane çözümle bitti. "Adil yargılama hakkı", "ifade özgürlüğü hakkı", "mahkemeye etkin başvuru hakkı", "ayrım yasağı" gibi düzenlemelere dayanılarak yapılan başvuru Türkiye'nin Tanıyan'a 7 bin 710 Euro ödemesi karşılığı kayıtlardan silindi.
15 Mart'ta AİHM, Diyarbakır'da DGM'de bildiri nedeniyle hüküm giyen beş kişinin ve Kudüs Gecesi'nde "Hizbullah propagandası" yaptığı iddiasıyla yargılanan gazeteci Nureddin Şirin'le birlikte beş kişinin açtığı "adil yargılama" davasında Türkiye'yi 12 bin Euro'ya mahkum etti. AİHM, Şirin'in davasında adil yargılama yapılmadığı tespitini yeterli buldu.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) üyesi öğretmen İlknur Birol'un başvurusunu 1 Mart'ta değerlendiren AİHM, ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar verdiği Türkiye'yi toplam 9 bin 500 Euro ödemeye mahkum etti. Birol, "Demokrasi ve Sendikal Haklar" eylemindeki konuşmasında Adalet Bakanlığı ve dönemin Bakanına karşı hakaret iddiasıyla 1997'de hapse mahkum olmuştu.
22 Şubat'ta AİHM, Türkiye'yi, Cumhurbaşkanı Demirel'e hakaretten mahkum olan eski ANAP milletvekili Ekrem Pakdemirli'ye toplam 38 bin Euro ödemeye mahkum etti. İfade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmeden AİHM, kararında, "genelde tazminat davalarında talep edilen miktarlar ve cezalandırılan ifadeler dikkate alındığında, böylesi bir cezanın demokratik bir toplumda yeri yoktur," dedi.
8 Şubat'ta Türkiye, "Türkiye'nin Yeni-Sevr'e zorlanmasının odağında: Üç Sivas" kitabı toplatılan ve hakkında dava açılan yazar Muzaffer İlhan Erdost'un açtığı davada, ifade özgürlüğünü engellediği gerekçesiyle 8 bin 500 Euro tazminat ödeme cezası aldı. AİHM, Ankara DGM'sinin kitapta basından yapılan alıntılara ceza verdiği, alıntıların başvuru sahibini cezalandırmak için tek başına yeterli olmadığını açıkladı. Eylül 1996'da yayımlanan ve politik bir denemeden oluşan kitap, 1978, 1993 ve 1996 yıllarında Sivas'ta yaşananları aktarıyor.
İzmir Yenişehir Meslek Lisesi önündeki basın açıklaması nedeniyle ertelemeli hapis cezasına çarptırılan, aralarında Tüm Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı İsmail Karademirci'nin de bulunduğu 25 kişinin AİHM'de açtıkları dava 25 Ocak'ta Türkiye'nin 15 bin Euro ile cezalandırılmasıyla sonuçlandı. Eğitimciler, 1996'da "savcılık önceden bilgilendirilmedi" diye 2908 Sayılı Dernekler Yasası'nın 44 ve 82. maddelerinden mahkum olmuştu. AİHM, Dernekler Yasası'nın 44. maddesinin genişletilerek yorumlandığına karar verdi.
13 Ocak'ta AİHM, Rıza Çolpan'ın "Xide Naxirvan U Tevkustina Dersim" (Xide Naxirvan ve Dersim Soykırımı " başlıklı romanını basan Dilan Yayınları sorumlusu Hasan Dağtekin'in açtığı davada Türkiye'yi toplam 5 bin 500 Euro ödemeye mahkum etti. AİHM, 1994'de çıkan kitabın toplatılması ve yayıncının "bölücülük propagandası" iddiasıyla para ile de olsa cezalandırılmasının "ifade özgürlüğüne aykırı" ve "demokratik bir toplumda gereksiz" olduğuna oybirliğiyle karar verdi. Mahkeme, kitapta düşmanlığa dair bir söyleme rastlanmadığına karar verdi.
11 Ocak'ta Türkiye, Leyla Zana'nın da aralarında bulunduğu kişilerin AİHM'de açtıkları ifade özgürlüğü davasında dostane çözüme giderken, "Özgür Gündem" gazetesinde çıkan dört yazıdan mahkum olan Atilla Halis'in açtığı davadan 3 bin 375 Euro'ya mahkum oldu. Dostane çözüm çerçevesinde AİHM, DEP eski milletvekili Zana'ya 9 bin Euro, HADEP eski Siirt İl Başkanı Veysel Turhan ve Parti eski Genel Sekreteri Hamit Geylani'ye 7 biner Euro; mahkeme giderleri için de bin 500'er Euro ödenmesine karar verdi.
Kurum kurum, yönetmelik maddelerine göre RTÜK Cezaları
1- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlık ve bağımsızlığına, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı yayın yapılmaması"na ilişkin (a) bendini ihlalden;
Savunma istemi
Can TV, program, 4 Ocak 2005 (17, 23 Mart 2005)
ATV, Gülbence programı, 28 Ocak 2005 (7-8 Mart 2005)
2- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Toplumu şiddete, teröre, etnik ayrımcılığa sevk eden veya halkı sınıf, ırk, dil, din, mezhep ve bölge farkı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik eden veya toplumda nefret duyguları oluşturan yayınlara imkan verilmemesi"ne ilişkin (b) bendini ihlalden;
Savunma istemi
ATV, Gülbence programı, 28 Ocak 2005 (7-8 Mart 2005)
Yayın durdurma (30 gün)
Radyo Dünya (Adana), kitap tanıtımı, 9 Temmuz 2004 (7-8 Mart 2005)
3- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "İnsanların dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri nedenlerle hiçbir şekilde kınanmaması ve aşağılanmaması"na ilişkin (d) bendi ihlalden;
Savunma istemi
Arifan Radyo (Ankara), Seher Vakti programı, 23 Eylül 2004 (17, 23 Mart 2005)
Uyarı
Kanal 7, Evlere Şenlik programı, 30 Kasım-1,2 Aralık 2004 (7-8 Mart 2005)
Can Radyo (İzmir), Müzik programı, 27-28 Aralık 2004 (7-8 Mart 2005)
Program durdurma
Akra FM, Hadis Sohbetleri, 10 Ağustos 2004 (18 Ocak 2005) (1 kez)
4- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Yayınların toplumun milli ve manevi değerlerine ve Türk aile yapısına aykırı olmaması"na ilişkin (e) bendi ihlalden;
Savunma istemi
Kanal D, Sabah Sabah Seda Sayan programı, 10- 21 Mart 2005 (17, 23 Mart 2005)
Kanal D, Size Anne Diyebilir Miyim? Programı, 15-16 Mart 2005 (17, 23 Mart 2005)
Show TV, Bir Prens Aranıyor programı, 15, 16, 17, 21 Mart 2005 (17, 23 Mart 2005)
TGRT, Serap Ezgü Sizin Sesiniz programı, 13 Ocak 2005 (7-8 Mart 2005)
Kanal D, Size Anne Diyebilir Miyim? Programı, 3 Mart 2005 (7-8 Mart 2005)
Kanal D, Sabah Sabah Seda Sayan programı, 16 Şubat 2005 (7 Mart 2005)
Uyarı
Cine 5, Haber bülteni, 5-13 Aralık 2004 (17, 23 Mart 2005)
Star TV, Dertler Derya, 21-23-28, 7-9 Mart 2005 (17, 23 Mart 2005)
ATV, Yalnız Değilsin programı, 31 Ocak ve 9, 10 Şubat 2005 (7-8 Mart 2005)
Kanal D, Beyaz Atlı Prens programı (7 Mart 2005)
Kanal D, Sahte Gelin programı, 1 Mart 2005 (7 Mart 2005)
Show TV, Bir Prens Aranıyor programı (7 Mart 2005)
XTV, Size Anne Diyebilir Miyim programı (7 Mart 2005)
ATV, Gülbence programı, 9, 15, 18, 22 Şubat 2005 (7 Mart 2005)
Kanal D, Size Anne Diyebilir Miyim? Programı, 18-27 Aralık 2004 (26 Ocak, 9 Şubat ve 16 Şubat 2005)
Program durdurma
Kanal D, Kadının Sesi programı, 24 Eylül 2004 (7-8 Mart 2005) (1 kez)
Radyo Shema, program, 29, 30 Eylül 2004 (7-8 Mart 2005) (1 kez)
5- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Özel hayatın gizliliğine saygılı olunması"na ilişkin (f) bendi ihlalden;
Savunma
Kanal D, Ana haber bülteni, 5 Ocak 2005 (7-8 Mart 2005)
Uyarı
ATV, Yalnız Değilsin programı, 31 Ocak ve 9, 10 Şubat 2005 (7-8 Mart 2005)
Show TV, Haber Özel programı, 12 Ocak 2005 (7-8 Mart 2005)
TGRT, Serap Ezgü Sizin Sesiniz programı, 28 Ocak 2005 (7-8 Mart 2005-04-20
Flash TV, Renkli Dünyalar programı, 7 Aralık 2004 (7-8 Mart 2005)
ATV, Savaş Ay'la A Takımı, Sokak Arası programı, 26 Şubat 2005 (7 Mart 2005)
6- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Türk millî eğitiminin genel amaçlarının, temel ilkelerinin ve millî kültürün geliştirilmesi"ne ilişkin (g) bendine aykırılıktan;
Uyarı
Kanal 6, Yorumcu programı, 29 Kasım 2004 (7-8 Mart 2005)
7- 3984 Sayılı Yasanın 4756 Sayılı Yasayla değişik 4. maddesinin "Türkçe'nin, özellikleri ve kuralları bozulmadan konuşma dili olarak kullanılması; milli birlik ve bütünlüğün temel unsurlarından biri olarak çağdaş, kültür, eğitim ve bilim dili halinde gelişmesinin sağlanması"na ilişkin (h) bendine aykırılık;
Uyarılar
Lig TV, Maraton programı, 19 Eylül 2004 ve 27 Şubat 2005 (7 Mart 2005)
8- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Kişilerin manevi şahsiyetlerine eleştiri sınırları ötesinde saldırıda bulunulmaması, cevap ve düzeltme haklarına saygılı olunması..."na ilişkin (ı) bendini ihlalden;
Savunma İstemi
Kanal D, Sabah Sabah Seda Sayan programı, 10- 21 Mart 2005 (17, 23 Mart 2005)
Haber Türk, 13 Ajansı haber bülteni, 8 Kasım 2004 (18 Ocak 2005)
Uyarılar
Kanal 7, Evlere Şenlik programı, 30 Kasım-1,2 Aralık 2004 (7-8 Mart 2005)
Flash TV, Renkli Dünyalar programı, 7 Aralık 2004 (7-8 Mart 2005)
Memleketim TV, Demirkaya ile Antalya Masası programı, 18 Ocak 2005 (7-8 Mart 2005)
Radyo Tatlıses, Çok Emel programı, 23 Aralık 2004 (7-8 Mart 2005)
Lig TV, Maraton programı, 19 Eylül 2004 ve 27 Şubat 2005 (7 Mart 2005)
Radyo Ekin, Sağlık Güncesi programı, 20 Kasım ve 11 Aralık 2004 (26 Ocak, 9 Şubat ve 16 Şubat 2005)
Program durdurma
Best FM, Nihat'la Curcurna programı, 22 Temmuz 2004 (7-8 Mart 2005) (1 kez)
Star TV, Telegol programı, 21 Kasım 2004 (26 Ocak, 9 Şubat ve 16 Şubat 2005) (1 kez)
9- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimsenin suçlu ilan edilmemesi veya suçluymuş gibi gösterilmemesi..."ne ilişkin (k) bendini ihlalden;
Savunma İstemi
Star TV, Deşifre programı, 30 Kasım 2004 (7-8 Mart 2005)
Uyarı
Star TV, Dertler Derya programı, 21-23-28, 7-9 Mart 2005 (17, 23 Mart 2005)
Kanal 6, Şakamaka programı, 20 Şubat 2005 (17, 23 Mart 2005)
NTV, Yakın Plan programı, 23 Aralık 2004 (7-8 Mart 2005)
NTV, Haber bülteni, 23 Aralık 2004 (7-8 Mart 2005)
10- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Haberlerin yayınlanmasında tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine bağlı olunması; özgürce kanaat oluşumunun engellenmemesi..."ne ilişkin (l) bendini ihlalden;
Uyarı
TV8, Ana haber bülteni, 14, 15 Ocak 2005 (17, 23 Mart 2005)
ATV, Ana haber bülteni, 28 Ocak 2005 (7-8 Mart 2005)
Lig TV, Maraton programı, 19 Eylül 2004 ve 27 Şubat 2005 (7 Mart 2005)
Haber Türk, 13 Ajansı haber bülteni, 2 Aralık 2004 (18 Ocak 2005)
11- 3984 Sayılı Yasanın 4756 Sayılı Yasayla değişik 4. maddesinin "Program hizmetlerinin bütün unsurlarının insan onuruna ve temel insan haklarına saygılı olması"na ilişkin (s) bendine aykırılıktan;
Savunma İstemi
Show TV, Sabah Yıldızları programı, 10- 14 Mart 2005 (17, 23 Mart 2005)
Uyarı
TGRT, Ana haber bülteni, 28 Ocak 2005 (17, 23 Mart 2005)
ATV, Yalnız Değilsin programı, 31 Ocak ve 9, 10 Şubat 2005 (7-8 Mart 2005)
TGRT Haber, Ana haber bülteni, 28 Ocak 2005 (7-8 Mart 2005)
Kanal D, Beyaz Atlı Prens (7 Mart 2005)
Kanal D, Sahte Gelin programı, 1 Mart 2005 (7 Mart 2005)
Show TV, Bir Prens Aranıyor programı (7 Mart 2005)
X TV, Size Anne Diyebilir Miyim programı (7 Mart 2005)
Show TV, Gel Yeniden programı, 8-10 Ocak 2005 (7 Mart 2005)
Show TV, Pazar Sürprizi programı, 20 Şubat 2005 (7 Mart 2005)
Show TV, Pazar Keyfi programı (7 Mart 2005)
Show TV, Sabah Yıldızları programı, 3 Mart 2005 (7 Mart 2005)
Kanal D, Size Anne Diyebilir Miyim? Programı, 18-27 Aralık 2004 (26 Ocak, 9 Şubat, 16 Şubat 2005)
12- 3984 Sayılı Yasanın 4756 Sayılı Yasayla değişik 4. maddesinin "Yayınların müstehcen olmaması"na ilişkin (t) bendini ihlalden;
Savunma
Cine 5, Power Flower, Scandals, Insatiable Wives ve Passion's Desire adlı filmler, 12-14 Aralık 2004 (7-8 Mart 2005)
Uyarı
ATV, Yalnız Değilsin programı, 1, 7 Mart 2005 (17, 23 Mart 2005)
Star TV, İbo Show programı, 6 Şubat 2005 (7-8 Mart 2005)
ATV, Gülbence programı, 2 Aralık 2004 (26 Ocak, 9 Şubat ve 16 Şubat 2005)
Sinema Türk, Kıvrıl Fakat Bükülme filmi, 26 Ocak 2005 ((26 Ocak, 9 Şubat ve 16 Şubat 2005)
13- 3984 Sayılı Yasanın 4756 Sayılı Yasayla değişik 4. maddesinin "Kadına, güçsüzlere ve küçüklere karşı şiddetin ve ayırımcılığın teşvik edilmemesi"ne ilişkin (u) bendini ihlalden;
Uyarı
ATV, Yalnız Değilsin programı, 1, 7 Mart 2005 (17, 23 Mart 2005)
ATV, A Takımı, 29 Ocak ve 12 Şubat 2005 (17, 23 Mart 2005)
ATV, Köpek dizisi, 23, 28 Şubat 2005 (17, 23 Mart 2005)
ATV, Ana haber bülteni, 20 Aralık 2004 (26 Ocak, 9 Şubat ve 16 Şubat 2005)
14- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Yayınların şiddet kullanımını özendirici veya ırkçı nefret duygularını kışkırtıcı nitelikte olmaması"na ilişkin (v) bendini ihlalden;
Savunma İstemi
Star TV, Ana haber bülteni, 14 Ocak 2005 (7-8 Mart 2005)
Özgür Radyo (Ankara), Radyo Tamircisi programı, 26 Eylül 2004 (7-8 Mart 2005)
Uyarı
ATV, Köpek dizi film, 23 ve 28 Şubat 2005 (17, 23 Mart 2005)
Kanal 6, Şakamaka programı, 20 Şubat 2005 (17, 23 Mart 2005)
Show TV, Haber bülteni, Saba Tümer'le Bu Gece, Güne Merhaba; 13, 14 Ocak 2005 (7-8 Mart 2005)
Flash TV, Alternatif programı, 9 Ocak 2005 (7-8 Mart 2005)
TSES TV, Alt yazı mesajı, 16 Ekim 2005 (7-8 Mart 2005)
Kanal Türk, Ana haber bülteni, 13, 15 Ocak 2005 (7-8 Mart 2005)
Gün FM (Diyarbakır), program, 12, 21 Şubat 2005 (7-8 Mart 2005)
ATV, Bizim Evde Ne Oluyor programı, 28 Şubat 2005 (7 Mart 2005)
Show TV, Pazar Sürprizi, 20 Şubat 2005 (7 Mart 2005)
Show TV, Pazar Keyfi programı (7 Mart 2005)
ATV, Gülbence programı, 9, 15, 18, 22 Şubat 2005 (7 Mart 2005)
ATV, Savaş Ay'la A Takımı, Sokak Arası programı, 26 Şubat 2005 (7 Mart 2005)
ATV, Ana haber bülteni, 13 Aralık 2004 (26 Ocak, 9 Şubat ve 16 Şubat 2005)
15- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyecek türden programların, bunların seyredebileceği zaman ve saatlerde yayınlanmaması"na ilişkin (z) bendini ihlalden;
Savunma istemi
Kanal 7, Haber bülteni ve hafta sonu haberleri, 7 Aralık 2004 (17, 23 Mart 2005)
Kanal D, Size Anne Diyebilir miyim? Programı, 15, 16 Mart 2005 ((17, 23 Mart 2005)
Show TV, Bir Prens Aranıyor, 15, 16, 17, 21 Mart 2005 (17, 23 Mart 2005)
Uyarılar
ATV, Köpek dizi filmi, 23, 28 Şubat 2005 (17, 23 Mart 2003)
Star TV, Dertler Derya programı, 21-23-28, 7-9 Mart 2005 (17, 23 Mart 2003)
Kanal 6, Şakamaka programı, 20 Şubat 2005 (17, 23 Mart 2003)
Kanal Türk, Katil Doğanlar filmi, 27 Şubat 2005 (17, 23 Mart 2003)
Kanal 7, Evlere Şenlik programı, 30 Kasım-1,2 Aralık 2004 (7-8 Mart 2005)
Kanal D, Sihirli Annem dizi filmi, 4,6,7 Şubat 2005 (7-8 Mart 2005)
ATV, Yalnız Değilsin programı, 31 Ocak ve 9, 10 Şubat 2005 (7-8 Mart 2005)
Kanal 6, Yorumcu programı, 29 Kasım 2004 (7-8 Mart 2005)
TGRT Haber, Ana haber bülteni, 28 Ocak 2005 (7-8 Mart 2005)
Kanal Türk, Ana haber bülteni, 13, 15 Ocak 2005 (7-8 Mart 2005)
Kanal D, Beyaz Atlı Prens programı (7 Mart 2005)
Kanal D, Sahte Gelin programı, 1 Mart 2005 (7 Mart 2005)
Show TV, Bir Prens Aranıyor programı (7 Mart 2005)
XTV, Size Anne Diyebilir Miyim programı (7 Mart 2005)
ATV, Bizim Evde Ne Oluyor programı, 28 Şubat 2005 (7 Mart 2005)
Show TV, Pazar Sürprizi programı, 20 Şubat 2005 (7 Mart 2005)
ATV, Gülbence programı, 9, 15, 18, 22 Şubat 2005 (7 Mart 2005)
Lig TV, Maraton programı, 19 Eylül 2004 ve 27 Şubat 2005 (7 Mart 2005)
Kanal D, Size Anne Diyebilir Miyim? Programı, 18-27 Aralık 2004 (26 Ocak, 9 ve 16 Şubat 2005)
Haber Türk, 13 Ajansı Haber Bülteni, 10 Aralık 2004 (18 Ocak 2005)
Program durdurma
Star TV, Ana haber bülteni, 4 Ekim 2004 (26 Ocak, 9 Şubat ve 16 Şubat 2005) (1 kez)
Star TV, Pokemon çizgi filmi, 26-31 Ekim ve 1 Kasım 2004 (26 Ocak, 9 Şubat, 16 Şubat 2005) (1 kez)
Kanal D, Otomobil reklamı (18 Ocak 2005) (1 kez)
Star TV, Otomobil reklamı (18 Oak 2005) (1 kez)
CNBC-e, Otomobil reklamı (18 Ocak 2005) (1 kez)
NTV, Otomobil reklamı (18 Ocak 2005) (1 kez)
16- 3984 Sayılı Kanununun 4. maddesinde yer alan "Radyo, televizyon yayınları, genel ahlaka uygun olarak kamu hizmeti anlayışı çerçevesinde yapılır" hükmüne aykırı yayın yamaktan;
Uyarı
Kanal D, Sabah Sabah Seda Sayan programı, 15 Mart 2005 (17, 23 Mart 2005)
Bilgi için: Erol Önderoğlu, Tel: 0212 251 15 03 Faks: 251 16 09 E-posta: [email protected]