Fotoğraf: Başka Dergi
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü “2020 Dijital Haber Raporu”nu yayınladı. Ocak-Şubat 2020 döneminde Türkiye dahil 5 kıtadan 40 ülkede 80 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, dijital medyanın yükselişini gözler önüne seriyor.
Türkiye’de televizyonun ulusal anlamda halen yaygın bir haber kaynağı olduğuna değinen rapor, akıllı telefon ve internet kullanımının diğer haber kaynaklarını domine etmeye başladığını aktarıyor.
Rapor koronavirüs salgınının sadece insan sağlığını değil haber kaynaklarını da etkilediğine işaret ediyor. Rapor koronavirüs salgınının başlamasıyla birlikte dünya medyasında güven azalışı olduğunu ortaya koyuyor. 2019'a göre ülkelerde haberlere güven ortalaması yüzde 4 oranında düşerek yüzde 38'e geriledi.
Ülkelere göre haberlere duyulan güven oranı şöyle: Türkiye yüzde 55, Finlandiya yüzde 56, Almanya yüzde 45, ABD yüzde 29, Fransa yüzde 23, İngiltere yüzde 28, Güney Kore yüzde 21, Portekiz yüzde 56, Yunanistan yüzde 28, Meksika yüzde 39 ve Brezilya yüzde 51
En güven duyulan kurum Fox TV
Türkiye’de haber kaynaklarına ulaşımda yüzde 85 ile internet ilk sırada yer aldı. İnterneti yüzde 68 ile televizyon izledi. Basılı yayınlar ise yüzde 58’de kaldı. Haberi sosyal medyadan takip edenlerin oranı ise yüzde 42.
Türkiye’de TV, radyo ve basılı gazeteler arasında en çok erişim sağlanan kuruluş Fox TV oldu. Fox TV yüzde 55 ile Türkiye’nin yarısını geçen tek kuruluş oldu.
Fox TV’yi yüzde 42 ile CNN Türk, yüzde 38 ile Hürriyet, yüzde 37 ile TRT Haber, yüzde 35 ile Sözcü ve yüzde 32 ile Habertürk TV izledi.
Online mecrada ise en çok erişim sağlanan kuruluş yüzde 39 ile CNN Türk, yüzde 31 ile NTV, yüzde 31 ile Sondakika.com, yüzde 30 ile Hürriyet.com.tr, yüzde 30 ile TRT Haber, yüzde 29 ile Sözcü ve yüzde 27 ile Haberler.com oldu.
Kuruluşların marka ve güven puanları ise şöyle: Fox TV yüzde 77, NTV yüzde 74, Sözcü yüzde 73, Habertürk yüzde 73, Cumhuriyet yüzde 73, CNN Türk yüzde 73, TRT Haber yüzde 67, Anadolu Ajansı yüzde 65, Kanal D yüzde 65, Hürriyet yüzde 64, Milliyet yüzde 64, Show TV yüzde 63, Oda TV yüzde 61, Sabah yüzde 59 ve A Haber yüzde 56
Türkiye haber videosu tüketiminde birinci
Türkiye haber videolarına erişimde yüzde 95 ile raporda en yüksek oranın gözlendiği ülke oldu. Türkiye’yi yüzde 93 Kenya, yüzde 89 Filipinler ve Hong Kong ve yüzde 88 ile Meksika izledi.
Rapora göre ayrıca Türkiye’de “haberden kaçınma” trendi sürüyor. Haberlere çevrimiçi ortamda (sosyal medya dahil) erişim yüzde 88’den 85’e, televizyonda yüzde 75’ten 68’e, kağıt gazetede yüzde 50’den 42’ye geriledi.
Yani sosyal medya internetin geri kalanından ayrı sayılırsa, Türkiye’de habere erişim için bir numaralı kanal (düşüşe rağmen) hâlâ televizyon.
Sosyal medya alışkanlıkları
Türkiye'de haber tüketicilerinin yüzde 57'si sosyal medya, e-posta ve mesajlaşma uygulamalarıyla haber paylaştığını söylüyor. Habere erişimde ilk üç sırada Facebook (yüzde 49), YouTube (yüzde 41) ve Instagram (yüzde 41) bulunurken, Twitter yüzde 30’luk bir dilimle beşinci sırada yer alıyor. WhatsApp ise yüzde 31'le dördüncü sırada.
Sosyal medyanın bir getirisi olarak küresel anlamda haber okurlarına fazlasıyla geniş bir çerçeveden gelişmelere bakmak için bir fırsat sunulduğu belirtilen raporda, bunun aynı zamanda “alternatif hakikat” gibi olguları da beraberinde getirdiği, ve gazetecilerin bir zamanlar olduğu gibi bilginin akışındaki kontrole sahip olmadığı da ekleniyor.
Raporun tamamına ulaşmak için TIKLAYIN
(HA)