4-5 Mayıs tarihlerinde iki gün sürecek olan Dijital Güvenlik Atölyesi Işık Mater ve Alp Toker’in içinde bulundukları bağımsız dijital araştırma organizasyonu TurkeyBlocks hakkında bilgi vermesiyle başladı.
TurkeyBlocks olarak yaptıkları bilgiye erişim odaklı çalışmalar ve internet kesintilerine karşı politika araştırmalarından bahsettiler.
Mater ve Toker, Sri Lanka, Venezuela, Irak gibi ülkelerde gerçekleşen internet kesintilerini ve bunların bilgi erişimine olan etkilerini anlattılar.
Mater, günümüzde bilgi erişimine bakmak ve bilgi oluşumunu takip etmek, kesintilerden haberdar olmak gerektiğini vurguladı.
Dijital güvenlik risk değerlendirmesi
Katılımcılara iş ortamında karşılaşabilecekleri dijital riskleri değerlendirmekte kullanabilecekleri temel metodlar hakkında bilgiler verildi. Daha sonra, risk değerlendirmesi için grup çalışması yapıldı.
Yapılan bu grup çalışmasında tüm katılımcılar ürettikleri bilgiler hakkında bir form doldurdular. Formda şu sorular yer aldı;
*Bu bilgiler ne kadar kritik?
*Bu bilgiler üçüncü kişiler hakkında kişisel bilgiler içeriyor mu?
*Daha evvel bu bilgileri kaybettiler mi ya da bu bilgiler sizden çalındı mı?
Bu sorular doğrultusunda evet ya da hayır cevapları verildi. Cevabı evet olanlar bu durumun nasıl gerçekleştiğini anlattı.
*Grup çalışması 1
Grup çalışmasının ikinci aşamasında katılımcılar aşağıdaki konuları tartıştı;
- Ofisinizde bilgileriniz ve elektronik aletleriniz için potansiyel dijital riskler nedir?
- Aynı riskleri kamu alanları için de listeleyin (kafe, havaalanı, kütüphane vs.)
- Bu risklerden korunmak için işletmeler ve şirketler ne gibi önlemler almalı?
- Güvenli bir iş ortamı oluşturabilmek için neler yapılmalı?
- Üzerinde çalıştığınız bilginin güvenilirliği, doğruluğu ve teyit edilmesi için ne tür araçlar kullanıyorsunuz veya ne gibi süreçlerden geçiyorsunuz?
*Grup çalışması 2
Tartışma sonrasında varılan sonuçlar üzerine değerlendirmeler yapıldı.
Katılımcıların dijital güvenlik risk değerlendirme çalışmasından sonra Alp Toker, “Bu çalışmada sıraladığınız faktörler, hepimizin tanıdığı riskler ancak tanımadığımız riskler de var. Onları da bilmemiz gerekir” dedi.
İletişim nasıl güvenli hale gelir?
Öğleden sonra internet iletişiminin nasıl güvenli hale getirebileceği ve internetin nasıl çalıştığı üzerinde duran Mater ve Toker, tarayıcı güvenlik ayarlarını ve içerisinde yer alan tarayıcı oturum izolasyonunu, çerezlerin etkisini, veri güvenliğini sağlamayı ve en iyi uygulamaları anlattı.
Oltalama saldırılarını da yaptıkları Quiz üzerinden anlatan Alp Toker, tehditleri tanımamız gerektiğini vurgulayarak, sahte siteleri, gerçek sitelerden ayırmak için gerekli noktaları aktardı.
Şifrelemedeki temel kavramlar, vpn tercih ederken dikkat edilmesi gerekenler, güvenli iletişim ve mesajlaşma yolları ve güvenli arama motorları üzerine konuşuldu.
Online istismar ve istismara karşı önlemler
“İstismar amaçlı kullanılan içerikleri internet üzerinden nasıl kaldırabiliriz?” diye soran Alp Toker, bu duruma en çok maruz kalanların da kadınlar ve kadın gazeteciler olduğunu ekliyor.
Toker, aynı zamanda dünyada yaşanmış online istismar vakalarını da anlattı.
İnternette cinsiyet temelli şiddet, kadın gazetecilerin karşı karşıya olduğu riskler ve bunların çözümü olarak destek hatlarından ve sosyal medya şirketlerine erişimden bahsedildi.
“Türkiye’deki örneklere bakarsak hakaret içeren durumlar olduğunda, sosyal medyadan şikayet ediyorsun ama bildirdiğin hakaret içeriği, yabancı dilde daha sevimli bir hale çevriliyor. Dolayısıyla böyle durumlarda sosyal medya üzerinden değilde sosyal medyanın kendi şirketine erişmek daha önemli.”
Dijital Güvenlik atölyesi İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) ve Journalism Media International Center(JMIC) at OsloMet- Oslo Metropolitan University tarafından desteklenmektedir.(SO)
Işık Mater hakkında
Dijital haklar aktivisti. TurkeyBlocks Projesi'nin araştırma direktörü olarak çalışıyor. Aynı zamanda Alternatif Bilişim Derneği Başkanı ve Ungovernance Forum Organizatörlerinden. TurkeyBlocks Projesi'nin internet kesintileri raporlamaları, LGBTI gibi riskte olan toplulukların ifade özgürlüklerinin korunması, kadınlara teknoloji sektörlünde eşitlik sağlanması ve gazetecilere dijital güvenlik eğitimleri verilmesi üzerinde çalışıyor.
Alp Toker hakkında
Teknolojist. Gerçek zamanlı sansür takibi yapan TurkeyBlocks Projesi'nin kurucusu. Günümüzde kullanılan çoğu web browser ve akıllı telefonların teknolojilerinin geliştirilmesinde aktif rol aldı. Alp'in geliştirdiği teknolojiler, belirli bir bölge veya tüm ülkede yapılan çevrimiçi ifade özgürlüğü ihlallerini dakikalar içinde tespit edebiliyor ve riskte olan topluluklara sansüre karşı çıkabilme fırsatı sunuyor. Aynı zamanda konuyla ilgili algoritmaların geliştirilmesine ve çevrimiçi ifade özgürlüğünü koruyan internet yönetişim politikalarına destek veriyor.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan programda Aralık sonu itibarıyla 101 kişinin katılımıyla sekiz atölye gerçekleştirildi: Gazeteciler İçin Yeni Medya, Gazeteciler İçin Haber, Kürtçe Habercilik ve Çeviri, Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, Çevre ve Kent Haberciliği, Yargı Haberciliği. 2019'da iki "Temel Gazetecilik Atölyesi" programı (11-18 ve 20-27 Şubat) ve Kürtçe Haber Atölyesi (27-28 Nİsan) düzenlendi. Mayıs ayı programı Dijital Güvenlik Atölyesi ile başladı; Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi ve Yeni Medya Atölyesi ile devam edecek. Yıl sonuna kadar yapılması planlanan temel ve tematik habercilik atölyelerinin program ve tarihleri önümüzdeki aylarda duyurulacak. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.