Haberin Kürtçesi için tıklayın
Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Semiha Şahin ve muhabiri Pınar Gayıp'ın tutuklu yargılandığı davanın dördüncü duruşması Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi, 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Mahkeme, “Örgüt üyeliği” ve “Örgüt propagandası” suçlamalarıyla 11 aydır tutuklu yargılanan Şahin ve Gayıp’ın tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 13 Haziran, saat 13.30’a bıraktı.
Davanın üçüncü duruşmasında esas hakkında mütalaasını sunan savcı, Şahin ve Gayıp ile tutuksuz yargılanan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri Ferhat Pehlivan ve Gülsen İmre’nin üzerlerine atılı suçlar gereğince cezalandırılmalarını istemişti.
TIKLAYIN - Gazeteciler Semiha Şahin ve Pınar Gayıp Tahliye Edilmedi
Mahkeme başkanı: Ahmet Uğuz Üyeler: Emine Çakır, Murat Tuncer - Savcı: Hakan Gökalp Uçan.
Avukat Karakoç: Mütalaa emniyet fezlekesinin sirayeti
Duruşmada ilk sözü tutuksuz sanıklar müdafileri Gülbin Tosun ve Gülhan Kaya aldı. Avukatlar esasa ilişkin savunmalarını yapabilmeleri için dijital raporların inceleme sonucunun beklenmesini talep etti.
Pınar Gayıp müdafii Kader Tonç ise Gayıp’ın yasadışı bir örgütle bağlantılı olduğuna dair herhangi bir delilin olmadığını belirterek, müvekkili hakkındaki tüm delillerin hukuka aykırı olduğunu söyledi.
Gayıp’ın gazetecilik faaliyetlerinin suçlama konusu yapıldığını vurgulayan Tonç, kovuşturmanın genişletilmesi talebinde bulundu. Yaklaşık 1 yıldır süren tutukluluğun cezalandırmaya dönüştüğünü kaydederek Gayıp’ın tahliyesini talep etti.
Şahin’in avukatı Özcan Karakoç da, delillerin tamamı toplanmadığı halde mütalaa verilmesini eleştirerek mütalaanın “emniyet fezlekesinin sirayeti niteliğinde” olduğunu ve duruşmada dinlenen tanıkların görüşlerine mütalaada yer verilmediğini söyledi. Kovuşturmanın genişletilmesine ilişkin talepte bulunan Karakoç, müvekkilinin tahliyesine karar verilmesini istedi.
Gayıp ve Şahin: Özgür basın geleneğini savunduğumuz için buradayız
Avukatların ardından ilk sözü alan Gayıp tutuklu olmalarının siyasi konjonktürle ilgili olduğunu belirterek “Özgür basın geleneğinin savunucusu olduğumuz için tutukluyuz. Sanık durumunda bulunmamızın tek nedeni özgür basın geleneğini savunuyor olmamız” dedi ve tahliyesini istedi.
Şahin ise “Muhalif basına yönelik saldırıların 1 yıl önce tanığıydık. İçeride olduğumuz 1 yıla yakın zamanda da gazetelerden takip ettik. Basına dönük bu baskı artık siyasi tutum olmaktan çıkmalı. Basına yönelik sansür ve tutuklama ile sonuç elde edilemeyeceği açık. Özgür basın emekçileri hakikati paylaşmaya devam edecek. Tahliyemi istiyorum.”
Savcı taleplerin reddini istedi
Taleplere ilişkin görüşü sorulan duruşma savcısı, “dosyanın geldiği aşamada yargılamaya katkısı olmayacağı” gerekçesiyle taleplerin reddini istedi.
Sanıkların cezalandırılmasını ve tutukluluk hallerinin devamını istediği esas hakkında mütalaasını yineledi.
Talepler reddedildi
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, “kuvvetli suç şüphesinin ve somut delillerin varlığını” gerekçe göstererek Gayıp ve Şahin’in tutukluluğuna devam kararı verdi.
Kovuşturmanın genişletilmesi taleplerini “yargılamaya bir yenilik katmayacağı” gerekçesiyle reddeden mahkeme duruşmayı 13 Haziran, 13.30’a bıraktı.
Ne olmuştu?Gazeteciler Pınar Gayıp ve Semiha Şahin ile SGDF üyesi Ferhat Pehlivan ve Gülsen İmre 13 Nisan 2018’de gözaltına alındı. 19 Nisan 2018’de savcının "Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" suçlamasını yönelttiği dört isim tutuklama istemiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Davada Semiha Şahin "Örgüt üyesi olmak ve propaganda yapmak", Pınar Gayıp "Örgüt üyesi olmak", Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi Ferhat Pehlivan ve Gülsen İmre "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla yargılanıyor. İddianameYargılamaya ilişkin Eylül 2018'de hazırlanan iddianamede, gazeteciler Şahin ve Gayıp’a yöneltilen suçlamalar arasında sosyal medya paylaşımları ve haber takibi için bulunduğu eylemler gösterildi. Şahin ve Gayıp’ın çalıştığı ETHA’dan "örgütünün fikir ve ideolojisi doğrultusunda yayın yapan site” olarak söz edildi. |
(TP)