Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’in 9 Aralık 2018'de verdiği soru önergesini yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, son üç yılda bin 954 gazetecinin basın kartının iptal edildiğini açıkladı.
Oktay, FETÖ ile ilgisi olduğu için kapatılan kurumlarda çalışan 705 kişinin basın kartının iptal edildiğini söyledi. Oktay, basın kartı iptal işlemlerinin Basın Kartı Yönetmeliği'nin 29. Maddesi çerçevesinde yapıldığı bilgisini verdi.
Son olarak 2016 yılında basın kartı iptal edilen gazeteci sayısı 889 olarak açıklanırken aradan geçen üç yılda basın kartı iptal edilenlerin sayısı yüzde 120 oranında artarak bin 954 oldu.
Oktay şu bilgileri de verdi:
"29 Kasım 2018 tarihi itibarıyla, basın kartına sahip basın mensubu sayısı 15 bin 206'dır. Basın Kartı Komisyonu toplantısında değerlendirilecek 581 başvuru bulunmaktadır."
“Son yönetmelik oldu bittiye getirildi”
Konuyla ilgili açıklama yapan Sertel, açıklanan tabloya göre son üç yılda basın kartı sahibi gazetecilerin yüzde 10’unun kartının iptal edildiğini belirtti:
“Önce Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü lağvedildi, İletişim Başkanlığı’na devredildi. Basın Kartı Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerle gazetecilerin özgürlükleri kısıtlandı. Basın meslek örgütlerinin görüşünü almadan, ‘oldu-bitti’ ile hazırlanan ve yayımlanan son yönetmelikle birlikte basın kartının işlevi yok edilme noktasına getirilmiştir. Basın meslek örgütlerinin, gazetecilerin ve sendika temsilcilerinin ağırlıkta olduğu 15 kişilik basın kartı komisyonu, ilk önce 13’e şimdi de 9’a düşürüldü. Komisyon’da meslek örgütlerinin, sendikaların, basın kartı sahibi gazetecilerin temsiliyeti bire indirildi.”
“Komisyonda meslek örgütleri olmalı”
Basın kartlarını verecek olan komisyonda mutlaka Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın temsilcilerinin de olması gerektiğini söyleyen Sertel, ilk basın kartı komisyonu toplantısını dikkatle takip edeceğini söyledi.
Basın kartlarının iptal edilmesi nasıl kolaylaştırıldı?
9 Temmuz 2018’de Başbakanlık'a bağlı olan ve Sarı Basın Kartı’nın verildiği Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü kapatıldı, görev ve yetkileri Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanlığı'na devredildi. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Resmi Gazete’de yayınlanan 703 numaralı Kanun Hükmünde Kararname ile yürürlükten kaldırıldı.
TIKLAYIN - "Basın Kartını Meslek Örgütleri Vermeli, Akreditasyon Kalkmalı"
14 Aralık 2018 ‘de basın kartlarına ilişkin yönetmelik değiştirildi. İptalleri kolaylaştıracak maddeler eklenerek, gazetecilerin basın kartı alması zorlaştırıldı.
Sarı Basın Kartı'nın avantajları Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün Sarı Basın Kartı ile gazeteciler, şu avantajlardan yararlanabiliyor: * Fiili hizmet süresi zammı [Yıpranma payı]: Ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan sigortalılara yönelik bir düzenleme. 5510 sayılı Kanun uyarınca basın mensuplarının sigorta prim gün sayılarına, çalışma sürelerinin her 360 günü için 90 prim gün sayısı eklenir. * Ayrıca hizmet süresi zammı 5 yılı geçmemek üzere, uzun vadeli sigorta kolları uygulamasında prim ödeme gün sayısına eklenir ve emeklilik yaş hadlerinden 3 yılı geçmemek üzere yarısı indirilir. * Gazeteciler, kanunen gizli olmayan veya idarece gizli yapılmasına gerek görülmeyen toplantılara veya toplantı yerlerine girebilir. * Toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz faydalanma ve TCDD'nin indirimli bilet tarifeleri. * Basın trafik kartı. * Hizmet Damgalı Pasaport (Gri Pasaport). (Çalıştığı medya kuruluşu tarafından geçici olarak yurtdışı görevle görevlendirilen basın kartı sahibi basın mensupları ile Türkiye'de ikamet eden sürekli nitelikte basın kartı sahiplerine görev sürelerince Hizmet Damgalı Pasaport düzenlenir.) * Müze ve ören yerlerine ücretsiz giriş. * Spor müsabakalarına [akredite olunduğu takdirde] ücretsiz giriş. * Silah ruhsatı alma kolaylığı. |
TIKLAYIN - Sertel'in soru önergesi
(EMK)