Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Uluslararası PEN Yazarlar Birliği, yıllar önce dünyadaki yüzlerce tutuklu, hükümlü, mağdur ya da tehdit altındaki yazar, çevirmen, gazeteci ve yayıncılara kamuoyunun dikkatini çekmek üzere başlattığı "15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü" nedeniyle basın açıklaması yayınladı.
Bu bağlamda her yıl beş kişi odak seçiliyor. 2018 için seçilen kişiler Bangladeş, Eritre, Meksika, Mısır, Rusya ve Ukrayna’dan belirlendi:
Bangladeş’te aktivist yazar-fotoğrafçı Shahidul Alam için 7-14 yıl hapis cezası isteniyor; İsveçli-Eritreli gazeteci –yazar Dawit Isaak Eritre'de 17 yıldır hapiste, iletişim dışı; Mısır’da aktivist yazar Wael Abbas’ın keyfî tutukluluğu sürüyor. Rusya’da Kırım’ı işgali protesto eden Ukraynalı filmci yazar Oleg Sentsov Sibirya’da 20 yıla mahkûm.
“Gazatecilerin tutuklanması Kabul edilemez”
PEN Türkiye Yazarlar Derneği’nden 15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, gazetecileirn tutuklanması ve baskı altına alınmasının kınandığı ifade edildi:
“Türkiye'de, Meksika’da, Malta'da, Rusya'da, " yok edilen" gazetecileri öldüren ve öldürtenlerden hesap sorulmasını talep ediyoruz. Ayrıca, çeşitli anti-demokratik uygulamaların bir parçası olarak ülkemizde düşüncelerinden ve yazdıklarından dolayı tutuklu bulunan 123 gazeteci ve yazarın durumunu kabul edilemez buluyoruz.”
Derneğin açıklaması özetle şöyle:
“Her yıl 15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü için hazırladığımız açıklamayı bu yıl bir de tersten söyleyelim istedik. Kamuoyuna duyururuz: 15 Kasım Dünya Hapisteki Yazarlar Günü artık yok! Böyle bir başlık gördüğünüzde aklınızdan neler geçer? Allah Allah, ilk defa duyuyorum, böyle bir gün mü var? Bayram değil seyran değil” bu da nerden çıktı? Onlar da akıllı olsunlar, suya sabuna dokunmasınlar! Dünyanın sonu gelmiş olmalı! Ee o kadar hapisane yapılıyor, boş mu kalsaydı yani? Yazarlığa giden yol hapisaneden geçer! “Asmayıp da beslediğimize şükretsinler!” Bu çağda yazarların hapsedilmesi! Aklım almıyor! Kardeşim millet ekmek derdinde, siz neyle uğraşıyorsunuz? Onlar yazar, gazeteci filan değil... Bu başlık gerçek oluncaya kadar yazacağız! Unutmayacağız!”
Shahidul Alam hakkında
İnsan hakları aktivisti, fotomuhabir, yazar, galeri yöneticisi. 5 Ağustos tarihinden bu yana tutuklu. Bangladeşli Shahidul Alam, Al Jazeera televizyonuna verdiği demeç sonrası Dhaka polisi tarafından ‘hükümet karşıtı propaganda yürütme’ suçlamasıyla gözaltına alındı. 11 Eylül 2018 tarihindeki görülen kefalet duruşmasında serbest bırakılma talebi reddedildi. 2 016’da Diyarbakır Uluslararası Fotoğraf Günleri’nin 4.sünde ‘Malezya’daki Bangladeşli Mülteciler’ ile ilgili sunum ve gösteri gerçekleştirdi. Fotofest sürecinde de Galata Fotoğrafhanesi’nin davetlisi olarak da gelmişti.
Dawit Isaak hakkında
Eritre'de 17 yıldır hapiste. Eritre’nin resmi dillerinden biri olan Tigrinya’da iki romanı var. İktidar karşıtı olan Isaak’a göre, tüm haberler, savaş, yerel olaylar gibi büyük sorunlardan ve kamuoyuyla paylaşılması gereken her şeyden önemlidir. Almış olduğu ödüllerden bazıları şöyle: 2003 Sınır Tanımayan Basın Özgürlüğü Gazetecileri Ödülü, 2006 Anna Politkovskaya Ödülü, 2009 İsveç PEN tarafından Tucholsky Ödülü, 2010 Norveç Yazarlar Birliği İfade Özgürlüğü Ödülü, 2010 Altın Basın Özgürlüğü, Dünya Gazeteler ve Haber Yayıncıları Birliği'nin yıllık basın özgürlüğü ödülü, 2017 UNESCO / Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü
Wael Abbas hakkında
Uluslararası tanınmış bir Mısırlı gazeteci, blog yazarı ve insan hakları savunucusu. Misr Digital'te blog yazan Abbas, kadınların tacize uğradığı bir olayı rapor etti ve birkaç polis şiddeti videosunu yayınladı. Mısır hükümeti tarafından taciz edildi ve YouTube ve Yahoo hesapları kapatıldı. YouTube, hesabını ve videolarının çoğunu geri yükledi. Mısır'da tutuklu.
Oleg Gennadyevich Sentsov
Ukraynalı yönetmen ve yazar. 2011'da yayınlanan Gamer isimli filmi ile tanınan Kırım kökenli Sentsov, Rusya'nın Kırım'ı ilhakı sonrası Kırım'da tutuklandı ve "terörizm" suçlamasıyla Rusya mahkemesi tarafından 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
TIKLAYIN -Haberciye Özgürlük Yerine Hükümle Cezaevi Yolu mu?
TIKLAYIN - Gün Gün Üç Aylık Medya/İfade Özgürlüğü İhlalleri -Tam Metin
TIKLAYIN - Düzenlemeler, Tepkiler, Hak Aramalar
TIKLAYIN - BİA MEDYA GÖZLEM/ 2018 TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL
İsim İsim Hapis Gazeteciler (EMK)
*Sol üst ilk karedeki fotoğrafta Türkiye'den tutuklu gazeteciler, Semiha Şahin, Pınar Gayıp, Kibriye Evren, Nedim Türfent, İsminaz Güzel ve Ahmet Altan yer alıyor. Sol alttaki fotoğraf Rusya'dan Oleg Gennadyevich Sentsov, yanındaki karalerden ilki Mısır'dan Wael Abbas, yanındaki Shahidul Alam ve sağ en alltaki kişi de Eritre'de 17 yıldır cezevinde olan Dawit Isaak.