Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) 66 yıl önce bugün kuruldu.
TGS gazetecilerin ekonomik ve sosyal haklarını ilerletmek için 10 Temmuz 1952 günü kurulmuştu. Kuruluşunun yıldönümü dolayısıyla sendikadan yapılan açıklamada “Günümüzde ağır saldırı altında olan gazetecilik için de mücadeleye devam edildiği vurgulandı.
TGS yaptığı açıklamada 66 yıl boyunca yaptıkları çalışmaları şöyle özetledi:
“1961 yılında yürürlüğü giren 212 sayılı Basın İş Kanunu olarak bilinen 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlar ile Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanunun mimarları arasında yer aldı.
“1970’li yıllarda gazetecilerin toplusözleşmeli çalışabilmesinin öncüsü oldu.
“1980’lerde demokrasi mücadelesi içinde oldu; 1990’lı yıllarda gazetecileri patron saldırılarına karşı koruma işlevini üstlendi; 2000’li yıllarda tutuklu gazeteciler ve basın özgürlüğü için yapılan kampanyalar yürüttü”.
10 yılda 10 bin işsiz
TGS son 10 yılı ise gazeteciler için hapsetme, işsiz bırakma ve yoksulluk sınırında yaşamaya zorlama olarak özetliyor:
“İktidarın gazeteciliğe, gazetecilere ve gazetecilerin öz-örgütüne yönelik sistematik saldırıları 10 yılı aşkın süredir devam ediyor. Bu kapsamlı operasyonla yüzlerce medya çalışanı cezaevlerine atıldı, Türkiye’de hâlâ 144 medya çalışanı cezaevinde tutuluyor; maaşlar yoksulluk sınırının altına itildi; sektörde işsizlik yüzde 30’a çıktı, 10 yılda 10 bin işsiz gazeteci yaratıldı ve nihayet medyanın yüzde 90’ı tek adamın emrine sunuldu.”
TGS açıklamasını 66. Yılında gazetecileri ve gazeteciliği saran bu olumsuzluklara karşı mücadele edeceğini belirterek tamamladı.
“Gücümüz dayanışmadan gelir ve karanlığı dağıtacak olan birliğimizdir.”
TGS’nin kısa tarihi
10 Temmuz 1952’de İstanbul Gazeteciler Sendikası adıyla kuruldu.
1957’de Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Türk-İş’e üye oldu.
1963’te, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) adını alarak ulusal bir örgütlenmeye dönüştü. Diğer illerde örgütlenen sendikalar da genel kurullarını yaparak TGS’ye katıldı.
1965’te Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’na (IFJ) üye oldu.
1971’deki olağanüstü genel kurulumunda gazete, dergi ve ajanslarda çalışanların tümünün tek bir sendikada örgütlenmesi kabul edildi.
1996’da radyo ve televizyon çalışanlarının da TGS’ye üye olabilmeleri için tüzük değişikliği yapıldı.
TGS halen 1260 üyesinin ekonomik-sosyal haklarını savunmaya ve tüm medyanın özgürlüğü için mücadeleye devam ediyor. (HK)