Haberin Kürtçesi için tıklayın
IPS İletişim Vakfı/Bağımsız İletişim Ağı’nın düzenlediği “Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi” farklı üniversite ve şehirlerden gelen katılımcılarla birlikte dördüncü günündeki üçüncü atölyesini gerçekleştirdi.
Ahmet Sabancı, sadece habercilik odaklı değil günlük hayatta da kullanabileceğiniz dijital aletleri güvenli kullanma yöntemlerini anlattı.
Sabancı “Türkiye’deki yasalara göre 2014 yılından beri son 2 yılın dijital verileri internet sağlayıcıları tarafından saklanmak zorunda. Artık dünyada da gazeteciler, aktivistler, muhalif hukukçular hedef alınmaya başlandı. Kimi zararlı yazılımların arkasından devlet çıkmaya başladı. Türkiye’de de devletin bu tip yazılımlar kullandığına dair haberler görüyoruz artık” diyerek dijital güvenliğin önemine ve risklere dikkat çekti.
Dijital güvenlik nedir?
“Kullandığınız bilgisayarların yalnızca sizin istediğiniz şeyleri yapması ve hem cihazlarınıza hem de içindekilere yalnızca sizin izin verdiğiniz kişilerin erişebilmesidir.”
Ahmet Sabancı’ya göre o kadar çok güvenlik açığı var ki hedef olmamamıza rağmen çoğu zaman tüm kullanıcılar zarar görüyor.
Güvenlik ihtiyaçlarınızı karşılamak
Ahmet Sabancı güvenlik sisteminin bütün olduğunu anlatarak ortalama saldırılara karşı uyanık olmaları için katılımcıları uyardı: “Teknoloji ve güvenlik söz konusu olduğunda, genellikle en zayıf nokta bu teknolojiyi kullanan insanlar oluyor.”
Bu saldırılar tamamen karşı tarafı kandırarak, zararlı yazılım kurmak, hesap bilgileri öğrenmek üzere yapılıyor. Sabancı katılımcılara bu saldırılardan kaçınmanın yollarını anlattı.
Atölyede, parolalar ve hesap güvenliği, cihaz güvenliği, metadata ve korunması, internet trafiğinin güvenliği, VPN tercihi ve güvenli iletişim ve mesajlaşma konularında eğitim verildi.
Ahmet Sabancı hakkındaYazar, gazeteci ve çevirmen. Mimar Sinan GSÜ Felsefe bölümü mezunu. Temel çalışma alanları arasında felsefe, insan hakları, ifade özgürlüğü, teknoloji, bilgi güvenliği/dijital güvenlik, gelecek çalışmaları bulunmaktadır. Aynı zamanda Mint360'ın kurucularından birisidir. Çalışmalarına ahmetasabanci.com ve tuhafgelecek.com adreslerinden ulaşılabilir. |
Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi hakkında
IPS İletişim Vakfı/Bağımsız İletişim Ağı’nın düzenlediği “Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi” medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere ve iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine yönelik atölyeler düzenliyor. Bu etkinlik İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştirilmektedir.
Program kapsamında “Gazetecilik, Habercilik Anlayışı, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Habercilikte Yeni Medya, Gazetecilik için Dijital Araçlar, Dijital Güvenlik, Haber Fotoğrafçılığı” gibi konular yer alıyor.
7 - 13 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen “Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi”nde yapılan dersler hakkında bilgi için tıklayın. (YT/HK)