Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Kadınlar ve LGBTİ’ler medyada ne kadar ve nasıl yer alıyor? Haberlerde nasıl bir dil kullanılıyor? Ve en önemlisi LGBTİ ve kadın odaklı haber nasıl yapılır?
IPS İletişim Vakfı/bianet’in yürüttüğü KAOS GL’nin destekleyerek içinde yer aldığı proje kapsamında bütün bu sorulara cevap aramak için yola çıktık. İki yıldır devam eden “Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik” projesi doğrultusunda birçok ilde gazetecilerin, akademisyenlerin, kadın ve LGBTİ dernek üyelerinin katılımıyla atölyeler ve yuvarlak masa toplantıları düzenledik.
Projenin son adımı olarak gerçekleşecek “Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik” konferansımız için ise 14 Mayıs Pazartesi günü buluşuyoruz.
Konferans, feministperspective.se Kadın Gazetesi kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Anna- Klara Bratt ile Kadir Has Üniversitesi’nden IPS İletişim Vakfı Eğitim Danışmanı Prof. Dr. Sevda Alankuş’un katılımıyla gerçekleşecek. Konferansın moderatörlüğünü ise Kaos GL Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar üstlenecek.
14 Mayıs Pazartesi günü 17:30-21:30 saatleri arasında Cezayir Toplantı Salonu'nda gerçekleşecek etkinliğimizde sizleri de aramızda görmek isteriz.
* Konferans sonrası kokteyl olacaktır.
** Etkinlikte İngilizce-Türkçe, Türkçe-İngilizce simültane çeviri yapılacaktır.
*** Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Projesi Avrupa Birliği mali desteğiyle gerçekleşiyor.
**** Katılımınızı [email protected] adresine bildirmenizi bekliyoruz.
Sevda Alankuş kimdir?BİA Eğitim Danışmanı, Kadir Has Üniversitesi iletişim Fakültesi (Prof. Dr.). Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Yüksek lisans ve doktora derecelerini Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında ve aynı üniversitede tamamladı. Akademik çalışmalarına 1988-89 yıllarında Leeds Üniversitesinde devam etti. Ege ve Ankara Üniversiteleri iletişim Fakültelerinde 1982-1999 yılları arasında öğretim üyesi olarak çalıştı. Doçentlik ve profesörlük unvanlarını iletişim Bilimleri alanında aldı. Doğu Akdeniz Üniversitesi, iletişim ve Medya Çalışmaları Fakültesi'nde dekanlık yaptığı dönemde (1999-2008), Barış için iletişim ve Araştırma Merkezi'ni kurdu. 1999 yılından bu yana, Bağımsız iletişim Ağı eğitimlerinin danışmanı sıfatıyla, IPS Vakfı yayınlarının editörlüğünü üstlendi. Araştırma alanları arasında alternatif medya, barış gazeteciliği, feminist medya eleştirisi gibi konular yer alıyor. |
Anna-Klara Bratt kimdir?İsveç'li bir feminizm savunucusu, gazeteci ve sendikacı olarak çeşitli görevlerde yer aldı. 1999 ve 2004 yılları arasında Arbetaren (İşçi) isimli bir sendika gazetesinin ilk kadın genel yayın yönetmeni olarak çalıştı. Görev aldığı yıllarda gazete feminist ve cinsiyet eşitlikçi bir doğrultuda olması nedeniyle tanındı. Dergide editoryal, köşe yazarı ve eleman pozisyonlarında eşit sayıda erkek ve kadın yer aldı. 2007 yılında Cinsiyet Eşitliği isminde bir kitap yayınladı. Ocak 2011 yılından itibaren ise kurucusu olduğu haftalık çevrimiçi bir dergi olan feministperspective.se'de genel yayın yönetmeni olarak çalışıyor. |
Yıldız Tar kimdir?Ailesinin ve toplumun ona verdiği isim ve cinsiyeti reddettiğini ilan ettiği 2010 senesinde Boğaziçi Üniversitesi'nde doğdu. Özgür Radyo'da "Gökkuşağı Sohbetleri" isimli bir LGBT tartışma programının da sunuculuğunu yaptı. Etkin Haber Ajansı'nda (ETHA) muhabirlik yaptı. Ceylan Yayınları'ndan çıkan "Yoldaş Ben İbneyim: Solun LGBT ile İmtihanı" kitabının yazarı. Kaos GL ve Pembe Hayat'ın çıkardığı "Dönmelere Doyamadık", "Medyada LGBTİ'lere Yönelik Nefret Söylemi" ve Kaos GL'nin "Çalışma Hayatında Ayrımcılık" kitaplarını yayına hazırladı. Şu anda KaosGL.org haber sitesinde editörlük yapıyor. |
PROJE HAKKINDA
Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Aracı (DİHAA) Fonu tarafından desteklenen Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Elkitabı ve Online Kütüphanesi Projesi’ni 2016-2018 yılları arasında yürüttük. Projenin süpervizörlüğünü Prof. Dr. Sevda Alankuş, koordinatörlüğünü Öznur Subaşı yaptı.
Proje kapsamında gerçekleştirilen atölye içeriklerini desteklemesi için Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İdil Engindeniz Şahan Mayıs 2016’da ulusal ölçekte 11 gazetenin (Hürriyet, Sabah, Posta, Sözcü, Habertürk, Yeni Şafak, Cumhuriyet, Aydınlık, Birgün, Özgür Gündem, Yeni Akit ), yerel ölçekte dokuz ayrı gazetenin (Karadeniz, Yeni Asır, 5 Ocak, Özgür Haber, Çağdaş, Pusula, Güneydoğu Ekspres, Olay, Sakarya) 80 nüshasını ve yedi televizyon kanalından (Kanal D, Show TV, FOX, NTV, 24, TRT 1, İMC TV) 544 haberi toplumsal cinsiyet odaklı habercilik kriterlerine göre taradı, raporlaştırdı. Rapor kapsamında 6568 haber tarandı.
İki yıl süren proje kapsamında temel olarak ana akım var yerel medya içindeki baskın toplumsal cinsiyet önyargılı gazeteciliğin pratiklerinin ve söylemlerinin dönüştürülmesinin yolları ve araçları tartışıldı. Bu hedef doğrultusunda Kaos-gl derneği ile birlikte Türkiye’nin on merkezinde haber atölyeleri düzenledik. İstanbul, Mersin, Bursa, İzmir, Eskişehir, Trabzon, Diyarbakır, Muğla, Edirne ve Dersim illerinde düzenlediğimiz haber atölyelerinde kadın ve LGBTİ örgütlerinin temsilcileri ve gazetecilerle bir araya gelerek medyadaki eril habercilik pratiği, sorunları, bu sorunlarla başa çıkma imkanlarını ve toplumsal cinsiyet odaklı habercilikten ne anlaşıldığı, nasıl yapılabileceği üzerine tartışma imkanı bulduk. Düzenlenen haber atölyelerinde Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi İdil Engindeniz Şahan, Kaos-gl derneği üyesi Ali Erol, Yıldız Tar, Kadir Has üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Sevda Alankuş ve bianet ifade özgürlüğü editörü Elif Akgül ve eş genel yayın yönetmeni Haluk Kalafat kadın odaklı habercilik ve lgbti odaklı habercilik üzerine sunumlarını gerçekleştirdiler. Ekim 2016-2017 tarihleri arasında gerçekleşen atölyelerde 269 gazeteci, sivil toplum örgütü temsilcisi ve iletişim fakültesi öğrencisi, öğretim görevlisi ile bir araya geldik. Atölye sonuçlarının konuşulduğu yuvarlak masa toplantıları ile toplumsal cinsiyet odaklı habercilik el kitabı ve online kütüphanesi içeriği desteklendi. Toplumsal cinsiyet odaklı habercilik el kitabını bianet editörleri Elif Akgül ve Çiçek Tahaoğlu oluşturdu. Işın Eliçin Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Online Kütüphanesi’nin editörlüğünü yaptı. Projede son olarak Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Konferansı düzenlenecek.
(HK)