Haberin Kürtçesi için tıklayın
Türkiye'nin Suriye'nin Afrin kentine Cumartesi günü başlattığı "Zeytin Dalı Harekatı" adlı operasyon, dünya basınında ikinci gün de geniş yer buldu.
Almanya'da yayınlanan Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesi Türk silahlı kuvvetlerinin Afrin operasyonunu konu alan makalesinde ""ABD kararlı bir şekilde, köşeye sıkışan Kürtlerin yardımına koşacak mı? Batılı hükümetler Türkiye'nin siyasi ve stratejik önemi nedeniyle Erdoğan'ın çoğu hamlesine göz yumdular" ifadelerini kullandı.
FAZ: Stratejik anlaşmazlıkların faturası
Makalede ayrıca "Suriye'ye yapılan müdahale nedeniyle Washington ile Ankara'nın araları açılırsa, bu Moskova'nın işine gelir. Kürtler açısından ise yüz yıldır devam eden durum değişmez. Büyük devletler aralarındaki husumet ve stratejik anlaşmazlıkların faturasını Kürtlere çıkartıyorlar. Erdoğan'ın müdahalesi aynı zamanda IŞİD ile mücadeleye de zarar verecektir" denildi.
Neue Osnabrücker: Son derece kötü bir manzara
"Erdoğan Suriye'nin kuzeyindeki nefret ettiği Kürtlere karşı taarruza geçmekle, Rusya ile arasının bozulmasını da göze almış oluyor. Ama asıl endişe edilmesi gereken husus Türkiye Cumhurbaşkanı'nın kendini ABD Başkanı'ndan üstün görmesidir. Saldırıya uğrayan Kürtler ABD'nin IŞİD ile mücadeledeki müttefikidirler.
"Bundan birkaç yıl öncesine kadar Türkiye gibi bir ülkenin ABD'yi böylesine provoke edebileceği tasavvur edilemezdi. Erdoğan ülkesinin dünya liderliğinden elini çekmekte olduğu Donald Trump ile kedinin fare ile oynadığı gibi oynayabileceğini düşünüyor. Türkiye Cumhurbaşkanı galiba bunu başaracak ve kriz bölgelerindeki diğer otokrat liderleri de benzeri saldırganlıklara özendirecek. Son derece kötü bir manzara."
Independent: Rojava'nın geleceği pamuk ipliğine bağlı
İngiltere merkezli haber sitesi Independent'ın Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn, Afrin operasyonunun, Suriyeli Kürtlerin siyasi geleceğini belirsiz hale getirdiğini yazıyor:
"Suriyeli Kürtlerin Rojava olarak adlandırdığı yarı bağımsız bölgenin geleceği pamuk ipliğine bağlı. ABD 2014'te Kobani IŞİD kuşatması altındayken Kürtlerin yanında durdu.
"Bölgesel aktörler, 'IŞİD yenilgiye uğratıldıktan sonra ABD Kürtlere desteğe devam edip Türkiye'yi öfkelendirecek mi yoksa askeri danışmanlarını Suriye'den çekip YPG'yi kaderiyle baş başa mı bırakacak?' konusunu merak ediyordu.
"ABD hiçbir zaman Afrin'de askeri varlığı olmadığını, o bölgenin Rusya'nın denetim alanına girdiğini, Afrin'de Rus askeri danışmanların bulunduğunu söyledi. Ancak ne olursa olsun, Afrin'in düşmesi, ABD'nin Kürtleri savunmak istemediğinin ya da savunacak durumda olmadığının bir sinyali olacak algılanacaktır. Mevcut krizi yaratan da ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki durumu hafife alması oldu.
"IŞİD ile savaşı yarı bağımsız devletçiklerini kurmak için kullanan Iraklı Kürtlerin hesapsızca referanduma gidip tüm kazanımlarını nasıl bir anda yitirdiklerine şahit oldular.
"YPG güçleri Peşmerge'ye kıyasla daha organize. Fakat Afrin'nin Rojava'nın kalanıyla bağlantısı bulunmuyor ve savunması da zor. Afrin'in kaybedilmesi Suriyeli Kürtler için nihai bir yenilgi olmaz ama yeni gelişmelerin bir habercisi haline gelebilir."
Guardian: Bu riskli kumar, ters tepebilir
İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesi yazarlarından Simon Tisdall, Türkiye'nin Afrin'e yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı'nı değerlendirdiği yazısında "Türkiye'nin dik kafalı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya, ABD ve Beşar Esad rejimine rağmen Suriyeli Kürtlere karşı kesin bir zafere oynuyor. Ancak bu riskli kumar, hızla ters tepebilir" dedi ve ekledi:
"2011'de iç savaşın başlamasıyla birlikte Türkiye, Batı ile birlikte Esad'ın devrilmesi politikasını benimsedi. IŞİD, Irak ve Suriye'de ortaya çıkınca, NATO üyesi Türkiye de diğer ülkeler gibi örgüte karşı mücadele etti. Ancak 2015'te PKK ile ateşkes sona erince Suriye ve Irak kaynaklı Kürt 'terör tehdidi' Erdoğan'ın büyük takıntısı haline geldi.
"Erdoğan ve onun gibi düşünen milliyetçiler için Kuzey Irak'tan başlayıp Hatay sınırına kadar ulaşan ve hatta Türkiye'nin güneydoğusunu dahi kapsayabilecek olan özerk ya da bağımsız bir Kürt yapısı varoluşsal bir kâbus.
"Böyle bir gelişmeyi önlemek, diğer tüm konuların önüne geçmiş durumda. Erdoğan kozlarını bir kez daha oynuyor." (PT)