Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Diyarbakır’da Afrin operasyonuyla ilgili paylaşımlara açılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 30 kişi arasında T24 yazarı Nurcan Baysal da var.
TIKLAYIN - Diyarbakır’da 30 Kişiye Sosyal Medya Gözaltısı
HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Baysal’la ilgili Twitter’a şunları yazdı: “Dün gece saat 12.10’da Nurcan Baysal evin kapısı çalınmadan kapı kırılarak, gözaltına alındı. Sebebi; barış istemesi. Bir yazarın bile savaşa karşı olması ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınması savaşa karşı olmanın haklılığını gösteriyor.”
T24'e konuşan avukatı Reyhan Baydemir de “Müvekkilim bu sabah 00:10 sularında, evinin kapısı kırılarak gözaltına alındı. Terörle mücadele şubesinde tutuluyor. Kendisiyle bu sabah görüştüm, gerekçe olarak Afrin paylaşımlarını göstermişler” açıklamasını yaptı.
Eski Anavatan Partisi Genel Başkanı Nesrin Nas da Baysal’la ilgili, “Tek bir kişinin burnu kanamasın diye dövünen Nurcan’ın gözaltına alınması...” diye yazdı.
İstanbul ve Diyarbakır'da gözaltılar
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medyada yazdıklarıyla “terör propagandası” yapmakla suçlanan 30 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
TIKLAYIN - Sosyal Medyada Afrin Paylaşımlarına Soruşturma, 24 Kişi Gözaltında
İçişleri Bakanlığı da bu sabah Türkiye genelinde toplam 24 kişinin gözaltına alındığını, bu kişilerden 17'sinin Diyarbakır'da olduğunu açıklamıştı.
İstanbul'da da toplam 75 kişi hakkında soruşturma başlatılmıştı.
TIKLAYIN - HDP Yöneticisi İki Milletvekiline de Soruşturma
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen ve HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım hakkında Afrin harekatına ilişkin açıklamaları nedeniyle soruşturma başlatmıştı.
Nurcan Baysal hakkında
1975, Diyarbakır doğumlu. Diyarbakır Anadolu Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Bilkent Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı.
1997-2007 yılları arasında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na bağlı olarak Diyarbakır ve çevresinde kalkınma ve yoksulluk konularında projeler yürüttü.
2008-2013 yılları arasında Hüsnü Özyeğin Vakfı’nda kırsal kalkınma program direktörü olarak çalıştı. Diyarbakır’da zorunlu göç, yoksulluk, kalkınma, kadınlar ve Kürt sorunu konusunda çalışan çeşitli sivil toplum kuruluşlarının kuruluşunda ve çalışmalarında yer aldı.
Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün (DİSA) kurucularından. Diyarbakır’da kurulan Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu’nun üyelerinden. Kadın İçin Küresel Fon, Acil Destek Fonu gibi çeşitli uluslararası fon kuruluşları ve vakıfların Ortadoğu danışmanlığını yapıyor.
Farklı dergi ve gazetelerde Kürt meselesi, kalkınma ve yoksulluk konularında yazıyor. İletişim Yayınları’ndan daha önce O Gün (2014) ve Kürdistan’da Sivil Toplum (Şeyhmus Diken’le birlikte, 2015) kitapları çıktı.
Yazar Tunç’un evine baskın
İki yıldır yurtdışında yaşayan yazar, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) üyesi Aziz Tunç’un İstanbul’daki evi Afrin paylaşımları gerekçesiyle basıldı. Evrensel gazetesi, Tunç için gözaltı kararı olduğunu yazdı.
Sabah karşı 00.00 sularında düzenlenen baskında polis, 40 dakika boyunca evde arama yaptı; Emek Partisi tarafından 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenler adına çıkarılan “Ölümsüzler” kitabına ve çeşitli notlara el koydu. (AS)